Mennyei túrós pogácsa
2012. november 21. Zizi kalandjai
tovább a teljes receptért »
Emlékeztek az abbahagyhatatlan szezámos-mákosra? Húúú, de imádom! Eddig bárki, aki megsütötte, ugyanígy vélekedett róla. Na ez az egyszerű túrós pogácsa is ilyen. Elkezded enni és nem lehet abbahagyni. A múltkor anya sütött nekünk egy adaggal, amikor I.-vel túrázni mentünk a Bükkbe. Elég gyorsan elfogyott. Két hete meg együtt sütöttük meg anyával. Így most már teljes mértékben elsajátítottam a túrós pogácsa elkészítésének a menetét. :)
Feltétlen süssétek meg karácsonyra, szerintem egyből dupla adagot, hogy legyen mit nassolni a nagy kajálások között. :)
Túrós pogácsa
Hozzávalók:
- 250 g túró
- 250 g hideg vaj, felkockázva
- 250 g liszt, szitálva
- 2 teáskanál só
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 1 db bio tojás
Melegítsük elő a sütőt 180C fokra és tegyünk sütőpapírt egy nagy tepsire.
Egy tálban morzsoljuk el a vajat a liszttel és a sóval. Adjuk hozzá a szódabikarbónát, morzsoljuk bele a túrót és dolgozzuk tésztává. Egy kicsit ragadós lesz. Borítsuk egy lisztezett deszkára és dagasszuk össze tésztává egy kevés liszt hozzáadásával.
Lisztezett nyújtófával nyújtsuk fél centiméter vastagra (kör alakúra) a tésztát és késsel rácsozzuk be a tetejét. Szaggassunk pogácsákat belőle, tegyük a sütőpapírral bélelt tepsire és kenjük meg a tetejüket a felvert tojással. Süssük 180C fokon kb. 20 percig, amíg aranybarnák lesznek.
« Vegán joghurtos-sütőtökös kalács | Variációk egy témára: spenót » |
|
|