Tejberizs illatos karamellben párolt körtével
tovább a teljes receptért »
A körtét igazi, európai őshonos növénynek is tekintik, mivel valóban emberemlékezet óta velünk van az öreg kontinensen. Találkozni vele római receptkönyvekben, és ógörög nevén emlegeti napjainkban a világ legnagyobb része. Érdekesség, hogy mi mégis a török szót vettük át: kertme, azaz körte.
A gyümölcsnek kb. 3000 faja létezik, amik mind ízben, mind küllemben igen változatosak. Vannak sárga, zöld és piros körték, csepp alakúak, szögletesek, sőt, teljesen kerek formájúak is. A majd 20 cm-es, különleges nemesítésű óriások mellett eltörpül az ősi 1-2 centiméteres vadkörte. (Vajon mennyit kellett abból Süsünek megennie, hogy jóllakjon?)
Az egyes fajták júniustól késő őszig érnek. A sort a lédús, puha körték kezdik, és a keményebb, téli fajták zárják. Így találkozni évről évre először az Árpával érővel, majd a Vilmos és Császár körtével, most ősszel pedig az Alexander körtével.
A körtének számos gyógyhatása ismert, ezek közül is kiemelkednek a gyulladáscsökkentő tulajdonságok. Ajánlott a körtekúra vagy körtelé-kúra az emésztőrendszer hurutos megbetegedéseire, de a természetgyógyászat javasolja még reumára, köszvényre, ízületi fájdalmakra, sőt, köhögésre is.
A gyümölcs persze nyersen a legjobb, de érdemes belopni az ételekbe, igazán különleges lesz a végeredmény. Ennek fényében fogadjátok két körtés receptemet, egy ilyet és egy olyat. :) Mindkettőt átvette a 108 Magazin 65. száma is.
Tejberizs illatos karamellben párolt körtével
Hozzávalók 2-3 adaghoz
[...] Bővebben!
« Padlizsános-lecsós rakott krumpli | Diógolyó salátával » |
|
|