Fekete, de mégsem - reggelire
tovább a teljes receptért »
Hamarosan beérik a fekete bodza a bokrokon és fákon. Különféle kásákat rendkívül finoman megízesíti. Ajánlom mindazoknak akik az enyhén édes, kissé savanykás ízeket kedvelik.
A recept:
Hozzávalók:
o 1 adag zabpehely (pl. 2 marék vagy 1 bögre)
o víz/növényi tej
o fekete bodza lekvár
o reszelt narancshéj
o édesítő (nyírfacukor vagy kókuszvirág cukor vagy gyümölcscukor, stb)
o fekete ribizke vagy áfonya
Elkészítés:
Ha apró szemű zabpelyhünk van, akkor a lábosban, amiben főzni fogjuk, kicsit megpirítjuk. Épp, amíg illata lesz a pirítástól. Majd felöntjük vízzel. Figyelve és olykor megkeverve addig főzzük, míg a zabpehely jól megpuhul.
Ha nagy szemű zabpehellyel dolgozunk, akkor ugyanígy megpiríthatjuk, de egy éjszakára akár be is áztathatjuk hideg vízbe. Másnap pedig felfőzzük. Az ilyen zabpelyhek több főzési időt igényelnek.
Amikor megfőtt, fekete ribizlit vagy áfonyaszemeket keverünk hozzá.
Tálalásnál fekete bodza lekvárral, kókuszreszelékkel díszítjük a tetejét. (A tányér szélén a zabkását feketeszeder-lekvárral locsoltam meg.)
« Mesterkurzus a Nyersétel Akadémián! | Nagy lépés nekünk, kis munka a napnak – AZ ASZALÁS » |
|
|