tárkony receptek - Vegetáriánus receptek

Megjelent a második,
      bővített kiadás!

MEGJELENT! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás

Megrendelés »


Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Paradicsom-birsalma csatni

Tudatos felkészülés a karácsonyra - 4. rész

Az Édenkert Ígérete

Egészségkeksz 2 + 2 fél hozzávalóból

Abszolút fitti keksz 2 + 2 fél hozzávalóból










tárkony receptek

Vegán fetasajt és fetasajtkrém tofuból, egyszerűen

2016. július 19. VegaNinja 

Az eredeti receptet a Kozmosz Vegán Étterem tulajdonosa súgta meg nekem, engedelmével most megosztom veletek is. Rendkívül egyszerű megcsinálni, viszont az evését abbahagyni nem annyira! A vegán fetakockákat spagettire, salátára, rizottóba teheted, vagy villával összetörve a kapott krém szendvicsen (paradicsommal, hagymával, hmmm!) és mártogatósként is nagyon finom. Megtölthetsz vele paradicsomot vagy paprikát, esetleg gombafejeket, padlizsánt, cukkinit amit utána összesütsz sütőben.  Hozzávalók: 2 tömb tofu rozmaring tárkony (kihagyható) 1 nagy gerezd fokhagyma felszeletelve 1-2 teáskanál só olaj vagy víz egy darab 370 ml-es befőttes üveg Két verziót készíthetsz: az olajmentes sokkal egészségesebb, hiszen a testednek semmi szüksége az extra olajra. Azonban az olajban tárolt tovább eláll, és ez hasonlít 100%-osan az eredeti fetasajtra. Tofuból is kísérletezhetsz több márkával. A Toffini jobban hozza a “kecskeízt”, amit éppen ezért sokan nem szeretnek. Lejárathoz közeli tofuból készítve sokkal krémesebb is lesz, mint a Lunter márkájú. Ez utóbbi semlegesebb ízű, régebb óta vegánoknak inkább ezt ajánlom.   Olajos verzió A tofuról leöntöm a levet, 1 x 1 x 1 centis kockákra vágom. Az üveg aljára teszek egy marékkal, megszórom sóval, fűszerekkel, és pár szelet fokhagymát teszek rá. Erre jöhet a következő réteg tofu, só, fűszerek és fokhagyma. Kb. 3 rétegből megtelik az üveg. Ez után felöntöm tetszés szerinti, folyékony olajjal, és alaposan felrázom. A kókuszolaj nem alkalmas erre, mert 25 fok alatt szilárdul, és ez nem szerencsés, hiszen hűtőben kell tárolni. 1-2 nap alatt jól átveszi a rozmaringos, nagyon enyhén fokhagymás ízeket. Az olajos verziót akár egy hónapig is a eláll, ám ez nálam még sosem derült ki, egy hét alatt sajnos mindig elfogy.   Olajmentes verzió A tofu leöntött levét félreteszem, a tofut felkockázom, és a fent leírtak szerint rétegezem a fűszerekkel, sóval és a fokhagymával. A végén ráöntöm a tofu levét és annyi vizet, hogy ellepje. Hűtőbe teszem, és már fél nap után elkezdi felvenni az ízeket. Egy hét alatt érdemes elfogyasztani. Extra tipp: ha szereted a zöld olívát, megmaradt levét is felhasználhatod a páclé elkészítéséhez, hogy még pikánsabb pácolt tofut, azaz vegán fetát kapj.     The post Vegán fetasajt és fetasajtkrém tofuból, egyszerűen appeared first on VegaNinja.

Beindulás

2016. március 31. Zöld múzsa 

BeindulásVegetáriánusnak születtem.  Anyám a zöldborsó főzeléket sutyiban hidegen merőkanállal ette a lábosból a kamrában. Kenyér nélkül. Ez csörgedez a véremben nekem is, de nem bánom. Gazdag örökség, próbálok vele jól sáfárkodni. Tengelyem ez, ami körül pörgök. Mindenmentes világban élünk. Felragyog az ég, kivirágzik a mosoly, ha a betérő vendég azt találja mondani, hogy neki nincs semmiféle allergiája, diétája, kiskutyafüléje, pusztán egyszerűen egy színes-friss-ízletes harapnivalót keres és nyitott a világra, a benne lévő  ételekre. Egyetlen tény, ami optimizmusra ad okot. A  mindenmentesség halmazainak ugyanis van egy közös része, és erre nem más vagyon írva, mint: zöldségek! Gondoljuk csak végig. A paleo eszik sok-sok zöldlevelest, a vega úgyszintén. A vegán és annak viruló RAW ( nyers) ága is zöldségimádó és szerencsére az  allergiával élők között ritka, ha valaki zöldségfélét nem ehet. Bízzunk benne, hogy a legnagyobb halmazt kitevő mindenevők is egyre több és több zöldséget fogyasztanak. Éljenek a csodálatos zöldségek! Aztán mindenki egyen hozzá azt, ami aktuálisan jól esik neki.   Erről jut eszembe. Három éve osztálytalálkozót szerveztünk, két naposat a Balatonnál. Három menü közül lehetett választani. Kérdően néztek rám barátaim, hogy vegaként miért a zöldséggel töltött pisztrángot választottam, mikor volt csinos rántott sajt tartárral mint vegetáriánus fogás. Jól döntöttem. Azóta is pisztrángról álmodok! Mikor pár hete  az ételkészítési ismeretek tanórán a tanárunk azt találta mondani, hogy úgy tartják, azok szeretik a pisztrángot, akik a halat egyébként nem, örültem, összeállt bennem a mozaik és az év többi napján vegaként tengetem az élem.  Vicces, de nem ezekről akartam írni, hanem arról, hogy impulzív módon ébred a természet. Előtörnek a kos energiák, beindul az élet, az életigenlés utat tör magának. A kertben hajt a kedvenc tárkonyom. Istenem, amióta rátaláltam Feri tárkony-fokhagyma-gyömbér-chili kombójára, elvesztem. Hiszek benne, hogy minden vélt vagy valós problémára több megoldás van. Néha már attól megszűnik  a baj, ha máshová helyezzük a figyelmünket. Ma délután egy kiadós testmozgás után körbejártam kertünk zsengeségeit és észrevétlen elpárolgott belőlem a frusztráció batyuja. Imádott zsálya és a rozmaring bokraim túlélték az enyhe telet, a citromfű, menta kiírthatatlan életerejével tör elő. Férjem örömére a lestyán is beindult. És van itt egy ezüstös színű kis bokor amiről szakítottam. Kezeket fel, aki tudja mi ez? Plusz az is érdekel, hogy ki mire használja?

Tortilla rántott szejtáncsíkokkal

2016. január 28. Vegán muflon 

A vasárnapi rántott hús élményétől még a legvérmesebb vegánok sem mentesültek életük során. Szintén minimálisra tehető azon szerencsések száma, akiknek nagyanyja épp nem a Jó ebédhez szól a nótát bőgette, miközben az olajszag mustárgázként terjedt a lakásban. És ha már itt tartunk, kötelességem mellékesen értekezni a magyarnóta videó műfajáról. Vegyük pl. az alábbit: a szemüveges, bongyor vadgalamb Fruttiból szőtt zakójában és Foxi Maxi csokornyakkendőjében turbékol szíve hölgyének, aki nem hogy nem tömi ki őt, de még a boroskancsót sem húzza a fejébe. Na, a hasonló élményeket megsemmisítendő, megpróbálkoztam a rántott szejtánnal oly módon, hogy még véletlenül se köszönjenek vissza a nyomasztó vasárnapi emlékek. És most az akciórész: Zutaten: A szejtájhoz: 200g szejtánpor 90g tönkölyliszt 2,5 langyos víz só, fűszerek ízlés szerint (tárkony, rozmaring, fokhagymapor javallott) 100 g zsemlemorzsa 2 dl szójatej 100g fehérliszt 4dl étolaj A salsához: 6 db paradicsom 1 csokor koriander 1 vöröshagyma 2 jalapeno vagy hegyes erőspaprika 1 nagy gerezd fokhagyma 1 lime leve kevés olívaolaj só, bors 5-6 tortillalap A szejtánport, a lisztet és a fűszereket összekeverjük, hozzáadjuk a vizet, és robosztus mozdulatokkal gyorsan összegyúrjuk. Fél órát pihentessük. (Kijelentő mód.) A szejtánt horizontálisan 1-2 cm vastag szeletekre vágjuk, majd feltesszük főni, a vizet szintén fűszerezzük. Miután felforrt, közepes lángon további fél órán át főzzük. Ha elkészült, kivesszük a vízből, hagyjuk kihűlni, majd húsklopfolóval kilapítjuk. (Lehetőség szerint társasházban a konyhakövön, vasárnap reggel hatkor.) A szejtánszeleteket először lisztben, majd szójatejben és zsemlemorzsában megforgatjuk, végül bő, forró étolajban kisütjük, világos? Ha megsült, 2-3 cm vastag csíkokra vágjuk. Közben a zöldségeket apróra vágjuk, a hagymát felcsíkozzuk, egy tálban összekeverjük, majd miután belefacsartuk egy lime levét, sózzuk és borsozzuk. Tortillába tekerve szervírozzuk, ha jót akarunk.

Tárkonyos-gombás lasagnetészta

2015. október 25. Vegán muflon 

Tárkonyos-gombás lasagnetésztaPárkeresési tanácsadó rovatunk ajánlásával. Ha a kiszemelt nőszeméllyel már vagyunk olyan kapcsolatban, hogy táplálkozási ürüggyel meginvitáljuk lakhelyünkre, de még vonakodna, ha megkísérelnénk megnyalni az orrnyergét, akkor egy hasonló fogás lehet a tökéletes választás. (Ha csak nem böllérként dolgozik az illető.) Biztosíthatom a férfipopulációt: ezzel az étellel rengeteg mozijegy árát és színlelt érdeklődés idejét spórolhatjuk meg. Ennek szellemében kéretik előkészíteni az alábbiakat: 250 g gomba felszeletelve 1 gerezd fokhagyma 1 db póréhagyma (nyugi, ezen kettő komponens sem fogja romba dönteni terveinket) 1 dl zöldségleves-alaplé (analfabéták és türelmetlenek zöldségleves-kocka és víz elegyét is használhatják) 1dl rizstejszín 2 kiskanál tárkony 4db lasagnelap só, bors 1 db bagett A lasagnetésztát sós vízben feltesszük főni. A gombát kevés olívaolajon megpároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt fok- és póréhagymát, majd vakmerően meglocsoljuk az alaplével. Mikor ez utóbbi kissé elpárolgott, hozzápasszítjuk a tejszínt, és 3-4 percig közepes lángon komótosan főzögetjük. A kész elegyhez hozzáadjuk a megfőtt tésztát, majd legvégül a tárkonyt. Ha közben meggondoljuk magunkat a célszeméllyel kapcsolatban, az ételt fokhagymás bruscettával is szervírozhatjuk.

Babonézes édesburgonya saláta

2015. július 27. BioVilág 

Babonézes édesburgonya salátaAz utóbbi időben nagyon megkedveltem az édesburgonyát krémes, lágy íze miatt, valamint sokkal hamarabb elkészül a nálunk őshonos társánál. Magas rost- és ásványi anyag tartalma mellett gazdag A-, B- és C-vitaminban, természetes vas és kálium forrás. Egy szem édesburgonya fedezi a napi C-vitamin szükséglet 47%-át, A-vitamin szükségletünk 100%-át. Gyulladáscsökkentő és antioxidánsokat tartalmaz, és a glikémiás indexe is alacsony. Szóval a cukorbetegeknek kitűnő választás! Az édesburgonyáról egy kis ismertető itt.  Hozzávalók: kb. 6 db közepes édesburgonya fűszerek: só, tárkony, oregano póréhagyma 1 ek. dijoni mustár a babonéz rececptjét itt találjátok 1. Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd sütőpapírra halmozzuk és fűszerezzük. Ízlésünk szerint sózzuk, megszórjuk tárkonnyal, oreganoval, majd meglocsoljuk oliva olajjal és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt puhára sütjük. 2. Elkészítjük a babonézünket. 3. A burgonyát hagyjuk hűlni egy kicsit, majd egy tálban beleforgatjuk a babonézbe. Szeletelt póréhagymával tehetjük még ízletesebbé. 4. Hidegen tálaljuk! Ani

Tárkonyos borsóleves a megmaradt húsvéti sonkából (vega!)

2015. április 9. Kertkonyha 

Tárkonyos borsóleves a megmaradt húsvéti sonkából (vega!)Mit készítsünk a maradék sonkából? Amikor ugyanaz már mindenkinek a fülén jön ki, és már torma látványától is könnybe lábad a szeme? :) Egész más lesz viszont a dolog, ha egy ilyen tartalmas levest készítünk belőle, ami húsvét után nagyon, de nagyon jól jön: könnyen emészthető és a kalóriatartalma is eléggé visszafogott ahhoz képest, hogy beillik akár főételnek is. Hozzávalók 3-4 adaghoz: [...] Bővebben!

Hogyan éljük túl az ünnepi gyomorrontást?

2014. december 30. Éltető ételek 

Az egyik kereskedelmi tv reggeli műsorában egy gasztroenterológus a túlevés tüneteinek csökkentésére mustáros virslit javasolt. Hát, szerintem ennél vannak jobb megoldások is, minthogy egy nehéz vacsora után a reggelit virslivel kezdjük. A természetes módszerek helyett gyógyszertári savlekötőket ajánlott. Hmm... elgondolkodtató ... Nagyon jó megelőzésre, de ha már tünetek vannak, akkor is az emóció . Javaslom azt, hogy az étkezés után minden esetben igyunk meg egy kupicával (30 ml), mely bizonyítottan meggyorsítja és megkönnyíti az emésztést . Elő a gyógynövényekkel  Igyunk gyömbéres-citromos teát , mely remekül enyhíti a hányingert, segíti az emésztést. Elmondhatjuk azt, hogy minden fűszernövény remekül hat az emésztésre . Akár oregáno, rozmaring, ánizs, kömény, édeskömény, tárkony, citromfű vagy akár kakukkfű is kerülhet a gyógyteánkba. De a kurkuma, szegfűszeg vagy éppen a fahéj is serkenti az emésztést. A magas zsírbevitel jelentősen megterheli az epénket, májunkat is, melynek akár epegörcs is lehet a következménye. Minden keserűtartalmú gyógynövény remek epehajtó tulajdonsággal bír , és a zsíremésztést is kellően segíti. De a csípősanyag tartalmú gyógynövények is kellően beindítják a gyomornedv termelést. Ilyen pl. a torma, mustár, gyömbér, retek . A mustármagolaj belsőleg fogyasztva serkenti az emésztést, jó szélhajtó és gyomormelegítő tulajdonságú. (Gondolom ezért ajánlotta a mustárt a kereskedelmi tv reggeli műsorában a doktornő, no de virslivel, reggelire?) Görcsoldó hatásúak a kömény, macskagyökér (valeriana), de a Schüssler 7-es só is bevethető. De egy meleg sópárna is sokat segíthet. Ha megnézzük az Emésztést Segítő Tinktúra összetevőit, tartalmaz édesköményt, kaport, ánizst, lestyángyökeret, angyalgyökeret, kisezerjófüvet is. De bevethető Kisezerjúfű tinktúra, Citromfű tinktúra, Feketeüröm tinktúra vagy akár a Édeskömény tinktúra is. A keserűtartalmú növények rendkívül jól segítik az emésztést, segíti a béltartalom ürülését, a bélmozgást. Ezeket étkezés előtt érdemes inni, cukrozatlanul. A benedekfű a híres svédkeserű egyik alkotója; de az angyalgyökér és a kisezerjófű is rendkívül keserű. Illatokkal a panaszok ellen  Nos, nem a töltött káposzta illatára gondolok, hanem illóolajokra. Ezek kerülhetnek párologtatóba, zsebkendőre cseppentve azt tartva az orrunk elé vagy inhalálva is bekerülhetnek a szervezetünkbe. Bőrre kenve is rendkívül hatásosak vagy akár egy sós-illóolajos (láb)fürdőként. A Stadelmann termékek közül az édeskömény-kömény olaj vagy a kamilla-édeskömény olaj remekül enyhíti a görcsöket, de párologtathatunk borsmenta, ánizs, édeskömény, bazsalikom, citromfű, gyömbér illóolajakat is. Gyomorfájdalom esetén kb. 1 teáskanál bázisolajba cseppents 1-1 csepp édeskömény, levendula és kamilla illóolajat, és óramutató járásával megegyező irányban finoman masszírozd a hasat és a gyomorszájat. Majd tehetsz rá egy meleg borogatást is. Közben kortyolgass egy csésze gyömbéres-borsmentás-köményes gyógyteát. Gyomorégésre lúgosítás  A nagyi receptje a szódabikarbóna , mely csökkenti a gyomorégést és a refluxos tüneteket. Tűzoltásra bevethetjük, viszont hosszú távon ugyanúgy nem ajánlott, mint a gyógyszertári savlekötők.  Ihatunk lúgos vizet is (pl. Salvus), de ezt is csak kúraszerúen. Gyomorégés, émelygés, hányinger, puffadás, teltségérzés esetén 1-2 dl elfogyasztása javasolt.  Gyomor, illetve refluxos tünetek esetén bevethető a Gyomorerősítő tinktúra is. De a sós víz is remekül csökkenti a gyomorégést, leköti a gyomorsavat.  Gyógyító táplálékok A túlevés után az elsőként jelentkező tünet a teltségérzés . Ezt egy kellemes séta jelentősen csökkenteni tudja. Amennyiben viszont hányinger, hányás, gyomorfájás, hasmenés is jelentkezik, akkor az már komolyabb problémára utalhat. Nemhiába, a szervezet ilyenkor jelez, hogy ELÉG! Beindul a természetes tisztulási folyamat akár hányás, hasmenés formájában. Ezt mindenképp támogatni, és segíteni kell (nem pedig elnyomni), hogy minél hamarabb megszabaduljon a sok(k)tól. Ami ki akar jönni, az hadd jöjjön ki. Utána sokkal jobb lesz! Ilyenkor az első legyen az emóció . Továbbá mindenképp szükség van 1-2 napos diétára, készítsünk rizsnyákot , igyunk frissen préselt alma-répalevet , és sok-sok tisztított vizet, gyógyteát.

Sütőtök-főzelék répachipsszel

2014. december 15. VegaLife 

Sütőtök-főzelék répachipsszel  A szürke, ködös, felhős hétköznapjainkba az ételeink által színeket lophatunk, amelyek pszichénkre is jó hatással vannak. Erre alkalmas a következő, rendhagyó főzelék. A répából készült szirmok, vagy chips-ek igazán egyedivé teszik a tálalást. Ha van otthon tökmag - olaj, pár csepp tálalásnál a főzelékbe és igazán finom ízélményt élhetünk át. Persze tökmagolaj nélkül is finom. Mi is úgy fogyasztottuk el főként. A recept Hozzávalók: -  1 kisebb sütőtök -  néhány szál répa -  2dl kókusztej (dobozos) -  víz -  4-5 gerezd fokhagyma -  2 szál tárkony -  4-5 szem krumpli -  só   Elkészítés: A sütőtököt és a krumplit meghámozzuk, átmossuk, feldaraboljuk, majd kevés vízben tárkonyt és sót hozzátéve megpároljuk. Amikor már szinte megpuhult, a fokhagymát is hozzáadjuk. A kókusz tejjel együtt összeturmixoljuk a megpárolódott zöldségeket.  Közben a meghámozott, karikára reszelt répát sütőpapíros tepsiben megsütjük. A kész főzelék tetejét megszórjuk a répa-chipsszel.  

Pikáns szendvicskrém

2014. május 20. Életkert 

Egész vékony, ropogós, mindig frissen sült lepénykenyérkével szoktam enni ezt a finom krémet :) Hozzávalók: 1 nagyobb sárgarépa 1 marék áztatott szotyi 1 ek hidegen sajtolt napraforgóolaj csipet só 1 tk házi készítésű mustár 1 hosszú szál tárkony friss levélkéi 1 pici friss petrezselyem A sárgarépát lereszeltem a reszelő legkisebb lyukán, hozzáadtam a többi hozzávalót, […]

Burgonyás csicsóka krémleves

2014. január 28. BioVilág 

Burgonyás csicsóka krémlevesA csicsókáról jól megérdemelten sokat hallani mostanság. Jótékony élettani hatásai miatt fogyasztása reneszánszát éli. Termesztése egyszerű, mivel jó szárazságtűrő, igénytelen növény. Kedveli a homokos talajt is. Fogyasztása különösen a cukorbetegeknek ajánlott, mivel képes szabályozni a vércukorszintet. Prebiotikus hatású, magas ballasztanyag tartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, javítja a bélrendszer működését. Magas kálium, kalcium, magnézium és foszfor tartalommal rendelkezik. Jelentős szerepük van az erek védelmében, rendszeres fogyasztásával csökkenthetőek a szív és érrendszeri betegségek, támogatja az immunrendszer megfelelő működését, valamint a hormonális egyensúlyt is támogatja. Ide kattintva még többet olvashatsz a csicsóka jótékony hatásairól. Hozzávalók: 6-7 gumó csicsóka 2 szem burgonya 1-2 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma fűszerek: petrezselyem, lestyán, tárkony, himalája só, fehér bors hidegen sajtolt olaj 1. A csicsókákat és burgonyát megtisztítjuk, a hagymát felkockázzuk. Kevés olajon picit megpirítjuk őket, majd felöntjük vízzel. 2. Főzés közben fűszerezzük, majd a fokhagymát is hozzáadjuk. 3. Végül az egészet összeturmixoljuk. 4. Fokhagymás pirítóssal tálahatjuk. :) Ani Tisztán, tudatosan!

Munkahelyi (vega) ebéd & vörösboros - tejszínes zöldségragu bulgurral

2013. december 2. Vegasztrománia 

Munkahelyi (vega) ebéd & vörösboros - tejszínes zöldségragu bulgurralSokan bajban vannak a hétköznapi ebédekkel. Ha ráuntatok a menzára, vagy már kívülről fújjátok a környéken fellelhető kifőzdék, ebédmenük felhozatalát, vagy már minden ebédkiszállító céget kipróbáltatok, vagy egyszerűen csak otthoni ízekre vágytok, akkor erre van egy energia- és költséghatékony, nem mellesleg közösségépítő megoldás. Igen, én is szoktam "kint" ebédelni, és munkavégzésem helyét tekintve talán a legjobb helyen vagyok, a Kálvin téren. Itt van levesező, tésztázó, tudok enni zöldséges lepényt, hummuszt, bagelt, és még sok minden mást, de általában nincs időm leszaladni, vagy változatosságra vágyom (aminek persze a része lehet, hogy időnként mégis meglátogatom az említett helyeket). Ritkán rendelek, ha igen, akkor nagy kedvencemtől, a Nemsütitől szoktam (ők csak vegetáriánus ételeket főznek). Viszont. Á-val (nagyon kedves barátommal és kollégámmal) tavaly kitaláltuk, hogy lehet ezen segíteni. Kicsiben indultunk, egyelőre hárman csináljuk, de szerintem működik nagyobban is. És végre egy szituáció, amiben a mindenevők lépnek egy nagyot a vegák felé. Mindjárt kiderül, hogy miért. Csináldmagad munkahelyi vega ebéd  1. Keress magad mellé 4 szimpatikus, lelkes, főzni tudó (vagy vágyó), nyitott kollégát. 2. Mindenki válasszon egy napot, aminek az előestéjét (illetve annak egy részét) a konyhában tudja tölteni. 3. A nyitottság tényleg fontos, mert ha egy vega is van a csapatban, akkor csak vegetáriánus ételek játszanak (vagy az adott nap gazdája kétfélét főz ;) ) 4. Mindenki heti egyszer főz 5 személyre, de minden nap élvezi az otthoni ízeket ( hihetetlenül izgalmas ötféle ízlés- és gondolkodásvilágot megkóstolni!) 5. Van még kérdés? Ez a recept pedig múlt hétfőn született (kedden ezt vittem ebédre két csapattársamnak és magamnak), és annyira finom lett, hogy nagyon is felkerült a toplistára. A "véletlenek" ismét segítették az ízek harmóniáját: alapvetően fehér borral képzeltem a receptet, de csak vörös volt itthon.. Nagyon jót tett neki, az eredmény egy karakteres, férfias, mégis lágy, nőies étel lett. Vörösboros - tejszínes zöldségragu bulgurral   Hozzávalók: (4 főre) 100 g bulgur  2 lila hagyma felaprítva 2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva 1 sárgarépa vékony karikákra vágva 1 kb. ugyanakkora cukkini fél-karikákra vágva 500 g barna csiperke gomba negyedekbe vágva 400 g csicseriborsó konzerv (nem volt időm a beáztatásra és főzésre) 2 ek paradicsom passata (vagy sűrített paradicsom) 100 ml vörösbor 100 ml tejszín só bors 1 ek piros paprika kakukkfű tárkony egy kevés cayenne-i bors olívaolaj Felhevítettem az olívaolajat, majd rádobtam a hagymát, a fokhagyma egy részét és kb 5 percig sütöttem- pároltam. Aztán hozzáadtam a sárgarépát, pár perc múlva a cukkinit, majd a gombát. Megszórtam a paprikával, sóztam, borsoztam, fűszereztem, összekevertem és pár percig sütöttem. Felöntöttem a borral, majd lefedve, alacsony lángon majdnem készre pároltam. Ekkor hozzáadtam a tejszínt, és felvéve a lángot, pár perc alatt beforraltam. Közben megfőztem a bulgurt (kétszeres vízben, ugyanúgy, mint a rizst). 

Krémes tofu-sajtkrémmel töltött kovászolt paprika

2013. augusztus 1. Mindennapi ételeink 

Krémes tofu-sajtkrémmel töltött kovászolt paprika Egy érdekesség, hogy ne csak a kovászos uborkát együk. Idén kovászoltam zöldbabot is :-), illetve paprikát. Ugyanúgy készül, mint az uborka, tehát ezt le sem írom annyira bőven, hiszen ugyanaz kell hozzá: Hozzávalók: kb 1 kg paprika (vegyesen, ill. amit kapunk) 1 nagy csokor kapor 6-8 gerezd fokhagyma 2 szelet kenyér -- 30 dkg natúr tofu 2 ek. sörélesztőpehely 1 fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 4 ek. 100% extra szűz olívaolaj  kb. 1 dl víz só-ízlés szerint --- tetszőleges friss zöld fűszerek (tárkony, metélőhagyma, bazsalikom, petrezselyem...kinek mi tetszik:) Elkészítés: A kovászos paprikát a hagyományos módon (kovászos uborka mintájára) elkészítjük. Mielőtt üvegbe tesszük, vágjuk ki a paprikák magházát. Érdemes a vizet nem hidegen, hanem forralást követően langyosan a paprikákra önteni. Amikor készen van, kivesszük a léből, és hűtőbe téve a leszűrt lével együtt eltesszük. És párat kiemelünk, amelyet megtöltünk az alábbi finom krémmel.  A tofu-sajtkrém elkészítése:  az alapanyagokat nagyobb darabokra vágva turmixgépbe tesszük. (Amennyiben botmixerrel dolgozunk majd, a tofut nyomjuk szét villával, a fokhagymát kaparjuk el és a vöröshagymát kockázzuk fel.) A hozzávalókat a fűszerek kivételével összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott fűszert is, amelyikhez éppen kedvünk van. A paprikákba beletöltve hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy az ízek összeérjenek. TIPP: ha gluténmentesen szeretnénk kovászolni, akkor kenyér helyett tegyünk 3-4 szem nyers, feldarabolt krumplit az üveg aljára és tetejére is. De használhatunk gluténmentes kenyeret is. 

Spárga zöldséges palacsinta bundában

2013. május 25. Életkert 

A receptet ötletét egy kedvelt gasztroblog oldalon http:/­­/­­gizi-receptjei.blogspot.hu/­­2013/­­05/­­sparga-zoldfuszeres-tojaspalacsintaban.html találtam, Évinél. Kis változtatással, ma jött el az ideje, hogy megcsináljam Nem egy fogyókúrás étel, de nagyon finom Néha igazán belefér Hozzávalók: 1 csokor zöld spárga 1 csipet majoranna 1 csipet tárkony 1 evőkanál olaj 1 csipet só A fűszereket az olajjal összekeverjük, a spárgát megtisztítjuk, megmossuk, […]

Káposztaleves hajdina-gombóckákkal

2012. november 27. Életkert 

A mai leves meleg is, főtt is, és nyers is Ja, és nagyon finoooooooom Hozzávalók: Pici fej édeskáposzta 1 marék savanyú káposzta 1 közepes fej vöröshagyma 2 cikk fokhagyma 1 kk köménymag 1 kk tárkony 3 babérlevél 2,5 l tiszta víz 1 tk tiszta só 1 diónyi kókuszzsír 2 ek kölesliszt 2 tk pirospaprika 2 [...]

Karfiol pikáns mártásban

2012. november 20. Életkert 

Ezt a gyors, finom és egészséges ebédet ki kell próbáljátok! Nagyon finom!!!! Hozzávalók személyenként: 2 maréknyi rózsáira szedett karfiol 2 evőkanál főtt orsótészta 1 csipet majoranna 1 csipet tárkony Szószhoz: 1 dl tejföl 2 csipet tiszta só 1 nagyobb cikk fokhagyma 1 csipet őrölt pirospaprika 2 dkg füstölt sajt 1 db zöld színű paprika (még [...]

Őszi zöldségleves zabpelyhes krumpligombóccal (vegán)

2012. szeptember 25. Dulmina tündérkonyhája 

Melegebb őszi napokra ajánlom ezt az üde, savanykás levest a szezon zöldségeiből. Hozzávalók 4 személyre 4-5 sárgarépa 2-3 petrezselyemgyökér 2-3 marék zöldbab 1 kis fej lila hagyma 3-4 gomba (nálam most gyapjas tintagomba a fagyasztóból) darabka cukkini 1 evőkanál olaj 1 csapott teáskanál só 1 evőkanál tárkonyecet (vagy sima fehérborecet) a gombóchoz: 4 jércetojásnyi méretű krumpli 2

Kelet-Nyugat fúziója képekben/East-west fusion in pictures

2012. március 11. Répa Konyha 

Kelet-Nyugat fúziója képekben/East-west fusion in pictures....avagy nyers vegán gourmet vacsoránk képes beszámolója/­­ alias pictures from our raw vegan gourmet dinners... Tárkonyos citrus saláta /­­Citrus salad with tarragon Tárkonyos citrus saláta /­­Citrus salad with tarragon Édesköményleves korianderes tök chips-szel/­­ Fennel soup with coriander pumpkin chips Fűszeres mogyorós tészta lime-mal és gyömbérrel/­­ Spicy peanut noodles with lime and ginger Sütőtökös tiramisu/­­ Pumpkin tiramisu Sütőtökös tiramisu/­­ Pumpkin tiramisu Kakukkfüves marcipán csokoládé-papírban és idézetet rejtő szerencsesüti/­­Thyme marcipan in chocolate paper and fortune cookie

Meghívó: Nyers vegán ínyenc vacsora - Kelet-Nyugat fúziója

2012. január 14. Répa Konyha 

Meghívó: Nyers vegán ínyenc vacsora - Kelet-Nyugat fúziója Az új évben is folytatódnak vacsoráink! Január 28-án a keleti és a nyugati konyha összekapcsolódása, fúziója lesz a téma. Várunk szeretettel! Továbbra is rendelhetők nyers vegán csomagolt termékeink (www.eletkonyha.hu), illetve vállaljuk rendezvényeken catering szolgáltatást. Legyen 2012 egy egészségben gazdag éved! January 28. (szombat/­­saturday) 18.00 Kelet-Nyugat fúziós vacsora /­­ East-West fusion dinner http:/­­/­­www.facebook.com/­­events/­­337671652918962/­­     MENÜ/­­MENU: Tárkonyos citrus saláta /­­Citrus salad with tarragon Édesköményleves korianderes tök chips-szel/­­ Fennel soup with coriander pumpkin chips Fűszeres mogyorós tészta lime-mal és gyömbérrel/­­ Spicy peanut noodles with lime and ginger Sütőtökös tiramisu/­­ Pumpkin tiramisu Petit fours

Káposztás burrito

2011. december 21. Punk In The Kitchen 

Káposztás burritoMa két éves a blog, szóval erőt vettem magamon és főztem valami újat, amit postolni is lehet. A recept részben szokás szerint a NoSalty-ról jött, rakott lilakáposztáról olvastam, de mivel volt otthon tortilla (féláron még kifizethető), kicsit megkavartam az eredeti receptet. Káposztás burrito Hozzávalók: egy pakk tortilla, ez nekem 8 darab volt (gondolom lehet házilag is csinálni) egy kisebb fej lilakáposzta (egyesek szerint vöröskáposzta) egy hagyma néhány gerezd fokhagyma fél zsák szójagranulátum (továbbra is Haas hívő vagyok) egy-két alma egy marék rizs kevés balzsamecet, esetleg vörösbor, szójaszósz kevés cukor olaj fűszerek (só, bors, paprika, vegeta, kömény, tárkony, bazsalikom, chili, vagy ami tetszik) Idő: számoljunk egy órával és hallgassuk meg főzés közben az új Liberal Youth lemezt! A káposztáról leszedtem a külső leveleket, majd igyekeztem kis darabokra vágni. A cuccot besóztam és félreraktam. Felkockáztam a hagyma felét és olajra dobtam. Ezen lehet cukrot karamellizálni, majd jöhet a káposzta kevés vízzel. Mindenfélével fűszereztem, amiről a neten olvastam, pl. balzsamecet, vörösbor, szójaszósz, bors, chili, kömény, meg két almát is belekockáztam. Ezt addig főztem, amíg szimpi nem lett. A hagyma másik felét és a fokhagymát egy másik edényben olajon pirítottam, majd a tűzről lehúzva szórtam rá kevés paprikát. A pörköltalapra pakoltam a vegetás vízbe áztatott és kinyomkodott szóját, igyekeztem kicsit odapirítani meg egy kicsit meg is főzni. Raktam bele tárkonyt, bazsalikomot meg chilit, de lehetett volna mást is mert nem lett tökéletes így. Ja meg persze sót, borsot is. Öntöttem rá még vizet és beleszórtam a megmosott rizst. Addig főztem, amíg oda nem égett. A kétfajta a tölteléket a tortilla-ba csomagoltam, így lett belőle burrito. Üvegtálba pakoltam a csomagokat és pár percig sütöttem alul-felül. Egész jó lett.

Rakott burgonya füstölt szalonnával

2011. augusztus 23. A vegán szépség 

Rakott burgonya füstölt szalonnávalEz az étel tökéletes kombinációja a hagyományos magyaros ízeknek, és a vegán konyha friss találékonyságának. Könnyen és gyorsan elkészíthető. Jó étvágyat! :) Hozzávalók: -1 kg burgonya -1 db közepes padlizsán -1 doboz zabtejszín(Oatly) -2.5 dl házi kókusztej -himalaya só, bors, füstölt édes-nemes paprika, tárkony, bazsalikom, szárított petrezselyem, bors -olíva olaj -5-6 gerezd fokhagyma -biomargarin

Gabonák

2010. november 1. Rongybaba konyha 

Ez a hét így alakult: Hétfő - rizssaláta csőben sült brokkolival Kedd - árpaleves Szerda - köleskása Csütörtök - rozskenyér Péntek - zabsüti Szombat - puliszka sült padlizsánnal Vasárnap - tejfölös zöldségragu tésztával, vacsorára lekváros bukta a fissen őrölt lisztből

Lestyános, avokádós paradicsomsaláta

2015. augusztus 10. Mindennapi ételeink 

Lestyános, avokádós paradicsomsaláta A lestyánt újra és újra felfedezem, most is épp reneszánszát éli nálunk. Hozzávalók: 6-8 szem paradicsom 1 fej lilahagyma 1/­­2 avokádó, kockázva 2-3 tk. bio ételízesítő-mix és levespor 2-3 tk. lestyán 5 ek. olívaolaj  Elkészítés: A paradicsomokat megmossuk és tetszőleges alakúra felszeleteljük. A lilahagymával és avokádóval ugyanígy teszünk, miután megpucoltuk. Az olívaolajba belekeverjük az ételízesítőt és a tárkonyt, majd tálalás előtt pár perccel rálocsoljuk a salátára. 

Helyes táplálkozás a nyári forróságban

2015. július 24. Éltető ételek 

Helyes táplálkozás a nyári forróságbanNem egy mindennapos dolog, hogy napokig 40 fok körül van a hőmérő higanyszála. Még az erős, egészséges embereket is nagyon megviseli, nemhogy az időseket és a gyerekeket. Ilyenkor kifejezetten oda kell figyelni, hogy mit eszünk és iszunk. Bár azért a szervezetünk jelez, nem kívánja nehéz, zsíros ételeket. Jól esik ilyenkor a gyümölcsreggeli és a zöldségsaláta is. Amennyiben a makrobiotika elveit figyelembe vesszük, akkor figyeljünk a yin és yang ételek egyensúlyára. Hideg évszakokban melegítő hatású ételeket,  nyáron hűtő hatású ételeket fogyasszunk.   Az édes, fanyar és a keserű ízeket  helyezzük előtérbe. A sós, csípős, savanyú ételek belülről fűtenek, jobb kerülni ezeket. Ugyanakkor az öt elem tana szerint kifejezetten jót tesznek a csípős, erős fűszerezésű ételek , mert az első pillanatban valóban fokozzák a hőséget, de végső soron felszínre hozzák és eloszlatják a test melegét. Ilyen fűszerek pl. a bors, chili, csípős paprika, gyömbér. Mit együnk? A nyers gyümölcsöknek, zöldségeknek kifejezetten hűtő hatásuk van. Reggelire tökéletes egy gyümölcsreggeli, vagy egy csírakása. A kolláth reggeli is kifejezetten hűtő hatású, hiszen szintén főzés nélkül készül el. Igazán tápláló a zöld turmix, a gyümölcsös smoothie.  Készítsünk ebédre nyers gyümölcsleveseket, főételként együnk különböző gabonákat zöldségekkel (pl. raguval), főzelékeket.  Nagyon jó hűtő hatása van a mungóbab levesnek, mely Kínában mindennapos eledel. Vacsorára könnyű zöldsaláták nemcsak finomak, hanem táplálóak is. Amennyiben főzzük az ételt, akkor az ételek készítése során a zöldségeket  vékonyabbra (gyufaszál vastagságúra) vágjuk, és kevésbé főzzük meg. A legjobb a grillezés, a párolás, a wokban sütés, kerüljük a sütő használatát. Süssünk rövid ideig és magas hőfokon, gyorsan pároljuk meg az ételeket. Ezzel a módszerrel kevesebb energiát vesz fel az étel, így hűtő hatást kapunk.  Mit igyunk? Elsősorban tiszta, buborékmentes, tisztított vizet. Kerüljük a cukros ivóleveket, teákat, szörpöket. Készítsünk friss gyümölcsökből fele víz hígítással turmixokat.  Amennyiben teára szomjazunk, akkor borsmenta, fodormenta, hibiszkusz, citromfű, körömvirág, levendula, édeskömény teát is ihatunk. Nagyon fontos, hogy ilyenkor az izzadás fokozódik, ezért többet kell innunk a megszokottnál. De NE jeges italokat igyunk , mivel ezek leállítják az emésztést és utána sokkal fokozottabb lesz az izzadás. Ismeretes, hogy az arabok a nagy nyári melegben forrón isszák a mentateát . A menta önmagában is hűsítően hat a szervezetre, és a meleg tea elkortyolgatása után a szervezet hűteni kezdi az italt, így leadja a hőt. A jeges ital fogyasztása során ez pont fordítva történik, tehát a szervezet hőt termel, fokozódik az izzadás. Ugyanakkor az izzadással az ásványi anyagokat is fokozottan ürítjük, ezért az étkezéseknél ezek pótlására is oda kell figyelni. Gyakori az, hogy a szomjúságnak nem a vízhiány az első jele. Fejfájás, szédülés, koncentráció zavar esetén is jót tesz egy pohár víz. Hűtő hatású  - gyümölcsök:  alma,  édes bogyós gyümölcsök,  görögdinnye,  sárgadinnye, déligyümölcsök - gabonák:  köles,  árpa,  búza - zöldségek: brokkoli, paradicsom,  uborka, cukkini, spárga, zöldbab, zöldborsó, karfiol, édesburgonya, zeller, fejes saláta, retek, spenót, tök - hüvelyesek:  mungóbab, limabab, szójabab, vesebab - fűszerek:  római kömény,  édeskömény,  koriander,  tárkony - csírák - színek: fehér, világoskék, zöld Egy kis tisztítás Ilyenkor érdemes dinnyenapokat tartani. Jól tisztítja a méregtelenítő szerveket, a vesét, a májat és az ereket. Ha rászánjuk magunkat erre, akkor fontos, hogy ne együnk mellé semmi mást, még vizet se igyunk. Hetente 1-2 gyümölcsnap is igazán üdítő lehet ebben a nagy melegben. Válasszunk egy könnyedebb napot, akár hétvégét, vagy déltől másnap délig történő gyümölcs- és zöldségevést. 

Tárkonyos borsóleves a megmaradt húsvéti sonkából

2015. április 9. Kertkonyha 

Tárkonyos borsóleves a megmaradt húsvéti sonkábólMit készítsünk a maradék sonkából? Amikor ugyanaz már mindenkinek a fülén jön ki, és már torma látványától is könnybe lábad a szeme? :) Egész más lesz viszont a dolog, ha egy ilyen könnyű levest készítünk belőle, ami húsvét után nagyon, de nagyon jól jön: könnyen emészthető és a kalóriatartalma is eléggé visszafogott ahhoz képest, hogy beillik akár főételnek is. Hozzávalók 3-4 adaghoz: [...] Bővebben!

Lencseragus pásztorpite

2014. december 29. Gréta konyhája 

Lencseragus pásztorpite Pár nap, és vége az évnek. Hihetetlen, de egy szempillantás alatt elmúlt, mintha egyre gyorsabban forogna az idő kereke. Ezekben az áldott pihenőnapokban sokat gondolok vissza, elemzek, emlékezem, és számot vetek... A karácsonyi finomságok végét tegnap ettük meg, így ma újra a konyhában alkottam, és szilveszteri, újévi étkeken gondolkodom, ötleteket gyűjtögetek, és alakítgatok. Az egyik finomság azonban már biztosan ez lesz, mert annyira egyben van, szezonális, egyáltalán nem nehéz elkészíteni, pénztárca barát, és kiadós ebéd lehet, akár nagy társaság számára is. Hozzávalók: 300g lencse 2 szál sárgarépa félholdra vágva 1 szál fehérrépa félholdra vágva kicsi zellergumó felkockázva 2 db paprika (kockákra vágva), vagy 1 ek paprikakrém 2 db vöröshagyma felkockázva 6 gerezd fokhagyma kicsire aprítva 1 ek sűrített paradicsom babérlevél, só, bors füstölt paprika, vegamix, tárkony, kakukkfű, borsikafű, majoranna (1 tk mindegyikből) 1kg burgonya növényi tej, bio vagy szójamargarin) csipet szerecsendió 1 blokk füstölt tofu 1 doboz növényi tejföl (Joya Cremesse, Spar-ban kapható) A lencsét, beáztatjuk, majd sós, babérleveles vízben készre főzzük, leszűrjük. Mialatt a lencse fő, egy lábasban kevés növényi olajon megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, babérlevelet, paprikát, vagy a krémet, megpároljuk, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a répákat, zellert, és a fűszereket. Pár percig összepirítjuk, majd hozzáadjuk a lencsét. Felengedjük kevés vízzel, és fél óráig lassú tűzön kavargatva összefőzzük, hogy sűrű ragu legyen. Ezalatt meghámozzuk, és felkockázzuk a burgonyát, és sós vízben puhára főzzük. Tej és biomargarin hozzáadásával krémes krumplipürét készítünk, megszórjuk csipet szerecsendióval, és ha van, habzsákba töltjük. A kész lencseragu felét egyenletesen eloszlatjuk egy üvegtál, jénai, vagy pataki-tál alján. Rámorzsoljuk a tofut, megszórjuk vegamix-szel, sózzuk, borsozzuk, és én még füstölt paprikát is szórok rá. Rákenjük a tofura a tejfölt, majd beborítjuk, a lencseragu másik felével. Tetejére pedig eloszlatjuk a habzsákból szépen kinyomott burgonyapürét. Ha nincs habzsákunk akkor egy kanállal, vagy habkártyával. 180 fokos sütőben 30-40 percig aranybarnára sütjük, és szeletekre vágva tálaljuk, ügyeljünk, hogy a formája megmaradjon, mint egy pitének. Ha elegánsan szeretnénk tálalni, előre adagolva, akkor kisebb mélyebb tálakban személyre szólóan elkészíthetjük, és így nem kell szeletekre vágni. Jó étvágyat!

Sárgarépa kence

2014. szeptember 2. Életkert 

Mostanában reggelente rákaptam a sárgarépa lére, és rengeteg száraz anyag marad utána a gyümölcscentrifugából, amit sajnálok már a komposztra vinni ;) A mai répaléből isteni pirítósra való készült ;) Hozzávalók: 1 tálkányi száraz répareszelék (vagy reszelt répa) 1 ek mustár (készítése itt) 2 marék napraforgó-csíra 1 csipet tiszta só 10-15 levélke friss tárkony 1 ek […]

Tárkonyos sárgarépa főzelék

2014. április 28. Életkert 

Ezt a kajcsit is Gittánál olvastam, csak egy picit változtattam a recepten. Nagyon nagyon finom és laktató! Próbáljátok ki!! Hozzávalók: 2 db sárgarépa 2 ek áztatott dió 2 ek kesudió 1 ek szotyi 1 maréknyi petrezselyem 1 maréknyitárkony 1 csipet só 1 ek friss citromlé 1 kk méz A répa kivételével turmixgépbe tettem a hozzávalókat, […]

Gazdag ünnepi gombaragu

2013. december 15. Mindennapi ételeink 

Gazdag ünnepi gombaraguFinom ünnepi vacsora is lehet az alábbi ragu. Hozzávalók: 1 kg gomba (vegyesen erdei gomba /­­csiperke/­­laska - éppen, amit kapunk) 2 nagy fej vöröshagyma 3-4 gerezd fokhagyma 1 kisebb fej brokkoli 1 közepes fehérrépa 2 nagyobb sárgarépa 1 kápia paprika himalaya só - ízlés szerint majoranna, borsikafű, tárkony - ízlés szerint 3-4 tk. pirospaprika 2-3 ek. ételízesítő mix 2-3 ek. 4 szűz olaj  víz 3 dl szójadresszing 2 ek. mustár 2 ek. durumliszt Elkészítés: A hagymákat meghámozzuk, apróra vágjuk és víz + olaj keverékén megpároljuk. A zöldségeket meghámozzuk, a brokkolit rózsáira szedjük. A gombákat alaposan megmossuk és felszeleteljük. A répát, fehérrépát kockákra/­­karikákra vágjuk.  A hagymás alapra beleszórjuk a répát, fehérrépát, gombát. Fűszerezzük, pirospaprikával színezzük és a mustárt hozzáadjuk. Nem öntünk még  hozzá vizet, várjuk, hogy a gomba engedje ki a levét (fedő alatt, sűrűn keverve). Amikor szükségesnek ítéljük meg, kevés vízzel hígítjuk, amelyet miután elfőtt, mindig pótlunk. A brokkolit akkor adjuk hozzá, amikor a gomba és zöldségek már félkemények. A szójatejszínt egy tálban kikeverjük a durumliszttel és amikor puhák a gomba és a zöldségek, egy szűrő segítségével hozzáadjuk a raguhoz. Összefőzzük, és még igény szerint fűszerezzük. Tésztával, rizzsel, vagy más, különleges gabonával tálaljuk. 

Krémes "tofu-sajtkrémmel" töltött kovászolt paprika

2013. augusztus 1. Mindennapi ételeink 

Krémes Egy érdekesség, hogy ne csak a kovászos uborkát együk. Idén kovászoltam zöldbabot is :-), illetve paprikát. Ugyanúgy készül, mint az uborka, tehát ezt le sem írom annyira bőven, hiszen ugyanaz kell hozzá: Hozzávalók: kb 1 kg paprika (vegyesen, ill. amit kapunk) 1 nagy csokor kapor 6-8 gerezd fokhagyma 2 szelet kenyér -- 30 dkg natúr tofu 2 ek. sörélesztőpehely 1 fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 4 ek. 100% extra szűz olívaolaj  kb. 1 dl víz só-ízlés szerint --- tetszőleges friss zöld fűszerek (tárkony, metélőhagyma, bazsalikom, petrezselyem...kinek mi tetszik:) Elkészítés: A kovászos paprikát a hagyományos módon (kovászos uborka mintájára) elkészítjük. Mielőtt üvegbe tesszük, vágjuk ki a paprikák magházát. Érdemes a vizet nem hidegen, hanem forralást követően langyosan a paprikákra önteni. Amikor készen van, kivesszük a léből, és hűtőbe téve a leszűrt lével együtt eltesszük. És párat kiemelünk, amelyet megtöltünk az alábbi finom krémmel.  A tofu-sajtkrém elkészítése:  az alapanyagokat nagyobb darabokra vágva turmixgépbe tesszük. (Amennyiben botmixerrel dolgozunk majd, a tofut nyomjuk szét villával, a fokhagymát kaparjuk el és a vöröshagymát kockázzuk fel.) A hozzávalókat a fűszerek kivételével összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott fűszert is, amelyikhez éppen kedvünk van. A paprikákba beletöltve hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy az ízek összeérjenek. TIPP: ha gluténmentesen szeretnénk kovászolni, akkor kenyér helyett tegyünk 3-4 szem nyers, feldarabolt krumplit az üveg aljára és tetejére is. De használhatunk gluténmentes kenyeret is. 

Meleg újhagymás cukkinileves

2013. május 28. Mindennapi ételeink 

Meleg újhagymás cukkinileves Annyira kívántuk a cukkinit, hogy vettünk pár darabot.  Tegnap este -bent a konyhában- grilleztünk (cukkini, krumpli, újhagyma, laskagomba), ma pedig meleg levest készítettem, mert nálunk elég hideg van, majdnem be is izzítottuk a kandallót.  Hozzávalók: 2 közepes cukkini 2 szál újhagyma 4-5 gerezd fokhagyma 2-3 tk. Reform Vito fűszerkeverék  2 tk. tárkony-kihagyható kevés só- ízlés szerint 1 csokor friss petrezselyem 1 l víz  2 ek. 100% extra szűz olívaolaj  citromlé - opcionális -- pár szelet kenyér, felkockázva, fokhagymás-petrezselymes olajjal kikent tepsiben megsütve.  Elkészítés: Az újhagymát felkarikázzuk, a cukkinit megmossuk és felkockázzuk. A hagymát az olaj + ugyanannyi víz keverékén megpároljuk, hozzáadjuk a felkockázott cukkinit, és fokhagymával, reform ételízesítővel (és tárkonnyal) fűszerezzük. Kb. 10 perc alatt összefőzzük, ekkor adjuk hozzá a felaprított petrezselymet és a citromlevet. Petrezselymes-fokhagymás sült kenyérkockákkal vagy reszelt növényi sajttal tálaljuk.  TIPP: a petrezselymet pótolhatjuk kaporral is. 

Sárgarépás spárgaleves

2013. május 11. Életkert 

A mai ebéd a spárgáról szólt Hozzávalók: 5 szál spárga 1 sárgarépa 10 szál snidling virágostól néhány szál petrezselyem 1 szál tárkony 1 csipet só 1 tk tárkonyolaj (saját készítés) A spárgát megtisztítjuk, levágjuk a felső virágját, a többit a turmixba tesszük. A répát szintén tisztítjuk, mossuk, és gyufaszálra vágjuk. Egy része szintén megy a […]

Kolozsvári rakott káposzta – nem szójás.

2012. november 23. Vegetáriánus receptek 

Kolozsvári rakott káposzta – nem szójás.Nagyon kevés íz van a számban, ami a húsos múltamból megmaradt, az egyik a kolozsvári rakott káposzta. Viszont nem szeretem a „csináljuk úgy, mintha hús lenne, mondjuk, helyettesítsük szójakockával” kezdetű megoldásokat. Akkor hát mi legyen?

Szedtem fel répát, céklát a kertből, lereszeltem; hagymát, fokhagymát dinszteltem, rá a répa-cékla masszát, majd megfűszereztem, ahogy egy pörköltöt: majoránna, kömény, bors, paprika, kakukkfű, kis rozmaring, tárkony, babérlevél. (Utóbbiak szintén a kertből, hú, de büszke vagyok! ;-) Szoktam még bele tenni steak fűszert, meg egy kis pikáns chilit. Ez az egész lett kicsit átfőzve a pörkölt alap.

A rizst megfőztem sóval, borssal, hagymával és egy egész friss pirospaprikával. Bár a paprika szétfőtt benne, attól még egészben ácsingózik szegénykém a rizs közepén. Szépen megszabadítjuk a bőrétől, ami ugye így könnyedén lejön róla és úgy keverjük a rizshez. Egészen apró kis darabkákra mállik szét, ami csillogó piros pöttyöket varázsol az amúgy egyhangúnak is mondható rizsünkbe. Nem kell a rizst teljesen puhára főzni (de nem is csak félig, mint a húsos verzióhoz), hiszen majd még puhul a római tálban a többi hozzávalóval együtt.

A római tál aljába egy réteg rizs, rá a pörkölt, főtt tojás (opcionális), savanyú káposzta – saját a legfinomabb ebből is, tejföl …, és így tovább rétegenként. 180-200 °C-os előmelegített sütőben legalább egy óra kell, hogy összeérjen.

Jó étvágyat!

Szeretettel:
Antal Ági

Tárkonyos, tejszínes zöldbableves

2012. november 2. VegaLife 

Mondhatnám rá, hogy ősz ízei állnak benne össze, de igazából nyáron is szívesen fogyasztjuk, csak melegebb hónapokban gyorsabban savanyodhat - a benne lévő tejszíntől - bár növényi tejszín azért másképp működik, mint a -jobb esetben- tehéntejből készült tejszín. A recept:   Hozzávalók: 40-50 dkg sárga hüvelyű zöldbab 6-8 szál répa 1 karalábé 4-6 szem krumpli 2 szál fehérrépa 2 dl növényi tejszín ételízesítő tárkony fokhagyma kurkuma víz Elkészítés: A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, felaprítjuk, majd egy nagyobb fazékba tesszük őket. Ételízesítővel megszórjuk és felengedjük vízzel úgy, hogy bőven ellepje. Mielőtt a zöldségek teljesen megpuhulnak, előtte egy kis idővel hozzáadjuk a tejszínt, szórunk bele tárkonyt és egy-két csipetnyi kurkumát (szép sárga színt kölcsönöz az ételnek) és a fokhagymákat vagy apróra vágva, esetleg fokhagymanyomón átpréselve, vagy egészben beletesszük. Amikor a zöldségek megfőttek, melegen tálalhatjuk is a levest. Én tarhonyát főztem külön hozzá és azt tettünk a tányérunkba. Így még dúsabb, kevésbé híg levest fogyasztottunk. A hideg napokon jól felmelegített. Férjem csilipaprikát aprított bele. Hiába, kedveli az intenzívebb ízeket.

Gnocchi tárkonyos, fokhagymás, retekleveles szósszal

2012. július 20. Vegaléria 

Gnocchi tárkonyos, fokhagymás, retekleveles szósszalA kép készült: 2012.májusHozzáfűzés később.

Tárkonyos mascarponés krumplileves

2012. január 25. Vera vega konyhája 

Tárkonyos mascarponés krumplilevesEz a leves még AZ előtt készült. Amikor még főztem. Mostantól 6 hétig nemigen fogok... Úgy gondoltam ugyanis, hogy én is megtanulok korcsolyázni, hiszen a gyerekkel együtt az olyan jó móka lenne. Már egész jól is ment, a negyedik alkalommal voltam a jégen, mikor fenékre estem, a kezem pedig magam alá tettem.... Szilánkos csuklócsonttörés - szól az ítélet. 6 hét pihenés a büntetés. Vagy talán nem is az? Akár jutalom is lehet? Már most biztos vagyok benne, hogy sok újat fog hozni mindannyiunknak ez a helyzet. Még bármi kisülhet belőle, de süti ezidő alatt nemigen fog kisülni, az biztos. :))) Hozzávalók: 1 kg krumpli 1 szál póréhagyma olívaolaj 2 ek teljes őrlésű tönkölyliszt 1 ek őrölt pirospaprika tárkony 20 dkg mascarpone A krumplit meghámoztam, kockákra vágtam és bő sós vízben feltettem főni. A hagymát félbehasítottam, majd kis darabokra vágtam. Olajon megdinszteltem, liszttel megszórtam és rövid pirítás után pirospaprikával megszórtam a tűzről levéve. Ezzel a megpuhult krumplit berántottam, tárkonnyal ízesítettem, végül a mascarponet is jól elkevertem benne és tálaltam.

ÍNYENC VACSORA NYERS VEGÁN ÉTELEKKEL

2012. január 14. Extraszűz 

ÍNYENC VACSORA NYERS VEGÁN ÉTELEKKELFolytatódik a sürgés- forgás az Élet Konyhában. Rengeteg tervünk van Ágival (az ő blogján találtok képes beszámolót a tavalyi japán vacsoránkról) a 2012-es évre. Január 28-án máris lesz egy vacsoránk, ahol egy picit eltávolodunk a hazai szezonális termékektől. Nem teljesen persze, de kell egy kis izgalom a sok sütőtökkrém leves és céklás vagy káposztás ételek után. Íme a menü: Tárkonyos citrussaláta Édesköményleves korianderes tök chips-szel Fűszeres, mogyorós metélt lime-mal és gyömbérrel Sütőtökös tiramisu Petit Fours Meglepetés bonbonok kedvcsináló :) Szeretettel várunk Benneteket! info@eletkonyha.hu 

Rakott burgonya "füstölt szalonnával"

2011. augusztus 23. A vegán szépség 

Rakott burgonya Ez az étel tökéletes kombinációja a hagyományos magyaros ízeknek, és a vegán konyha friss találékonyságának. Könnyen és gyorsan elkészíthető. Jó étvágyat! :) Hozzávalók: -1 kg burgonya -1 db közepes padlizsán -1 doboz zabtejszín(Oatly) -2.5 dl házi kókusztej -himalaya só, bors, füstölt édes-nemes paprika, tárkony, bazsalikom, szárított petrezselyem, bors -olíva olaj -5-6 gerezd fokhagyma -biomargarin

Cukkinileves

2010. december 20. Punk In The Kitchen 

Cukkinileves...vagy cukkini leves? Megint nem tudom, hogy egy szó, vagy kettő, mindenesetre a mai leves cukkiniből készült. A net szokás szerint tele van receptekkel, ezekből kombináltam egy vegan verziót. A tejfölös habarás helyett itt-ott krumplit említenek, én is ezt használtam. Egyesek darabolják, mások reszelik, megint mások turmixolják a cuccost. Én ezeket kombináltam, krémleves készült de reszelt cukkini is került a tányérba. Cukkinileves Hozzávalók: 2 cukkini 2 krumpli 1 hagyma 1 lilahagyma 1 leveskocka fél csomag petrezselyem néhágy gerezd fokhagyma kevés citromlé olaj fűszerek (só, bors, tárkony, bazsalikom, chili, stb.) Idő: max egy óra, én a Catch Twenty Two zenekar Permanent Revolition című, Trockij életét feldolgozó lemezét hallgattam meg. Az egyik cukkinit felkockáztam, a krumplikat meghámoztam majd ők is ugyanerre a sorsra jutottak. A hagyma és a fokhagyma apróra vágva repült az olajra, amikor már szépen nézett ki, rádobtam a cukkinit és egy kicsit pirítottam. A kockázott krumplit vízzel ráöntöttem a cukkinire, sóztam, borsoztam, dobtam bele egy leveskockát. Ha elég apróra van vágva a cucc, kb. 10-15 perc alatt megfőnek a zöldségek. Megvártam, amíg kihűl, aztán leturmixoltam az egészet. Amíg hűlt, lereszeltem nagylyukú reszelőn a másik cukkinit, karikákra vágtam a lilahagymát és apró darabokra vágtam a petrezselymet. A turmixolt lét visszaraktam a tűzre, adtam hozzá még vizet, majd beleraktam a darabolt összetevőket. Az egyik recept citromot emlegetett, szóval öntöttem bele kevés citromlét, jót tett neki. Szórtam bele tárkonyt, bazsalikomot is. Addig főztem, amíg a reszelt cukkini is jó állagú lett. A végén még fűszerezni kellett, ment bele még só, bors, citromlé és egy kis chili is az érdekesség kedvéért. Nagyon finom lett.

TÁRKONYOS GOMBALEVES ÁRPÁVAL

2010. október 27. Rongybaba konyha 

TÁRKONYOS GOMBALEVES ÁRPÁVALÉjszakára beáztattam kb. 300 g árpátEgy kevés olajon pároltam sok répát, amikor már jó illata volt, adtam hozzá egy nagy szál felkarikázott fehérrépát, egy félbevágott vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, kicsit később a beáztatott árpát és egy felkockázott krumplit. Felöntöttem vízzel, adtam hozzá 2 babérlevelet, egy kiskanál tárkonyt, egy kevés vega-varázs szárított zöldségkeveréket, egy nagy csokor petrezselyem felét (a másik felét a kész levesbe, főzés nélkül tettem). A vége felé tettem bele a 350 g felkockázott gombát, csak a legvégén sóztam. A beáztatott árpától a lé nagyon sűrű, krémes lett, sok friss citrommal ettük a kész levest, de finom tejföllel is. Igazi téli étel (mi legalábbis ilyenkor a leveseket szeretjük legjobban). Ebből az adagból nagyon sok és nagyon sűrű leves lesz.


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!