Kolozsvári rakott káposzta – nem szójás. recept vegetáriánus

Kolozsvári rakott káposzta – nem szójás.

2012. november 23. Vegetáriánus receptek 

Kolozsvári rakott káposzta – nem szójás. Nagyon kevés íz van a számban, ami a húsos múltamból megmaradt, az egyik a kolozsvári rakott káposzta. Viszont nem szeretem a „csináljuk úgy, mintha hús lenne, mondjuk, helyettesítsük szójakockával” kezdetű megoldásokat. Akkor hát mi legyen?

Szedtem fel répát, céklát a kertből, lereszeltem; hagymát, fokhagymát dinszteltem, rá a répa-cékla masszát, majd megfűszereztem, ahogy egy pörköltöt: majoránna, kömény, bors, paprika, kakukkfű, kis rozmaring, tárkony, babérlevél. (Utóbbiak szintén a kertből, hú, de büszke vagyok! ;-) Szoktam még bele tenni steak fűszert, meg egy kis pikáns chilit. Ez az egész lett kicsit átfőzve a pörkölt alap.

A rizst megfőztem val, borssal, hagymával és egy egész friss pirospaprikával. Bár a paprika szétfőtt benne, attól még egészben ácsingózik szegénykém a rizs közepén. Szépen megszabadítjuk a bőrétől, ami ugye így könnyedén lejön róla és úgy keverjük a rizshez. Egészen apró kis darabkákra mállik szét, ami csillogó piros pöttyöket varázsol az amúgy egyhangúnak is mondható rizsünkbe. Nem kell a rizst teljesen puhára főzni (de nem is csak félig, mint a húsos verzióhoz), hiszen majd még puhul a római tálban a többi hozzávalóval együtt.

A római tál aljába egy réteg rizs, rá a pörkölt, főtt tojás (opcionális), savanyú káposzta – saját a legfinomabb ebből is, tejföl …, és így tovább rétegenként. 180-200 °C-os előmelegített sütőben legalább egy óra kell, hogy összeérjen.

Jó étvágyat!

Szeretettel:
Antal Ági

Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás Még több receptért katt a képre!

« Vegán Pizza (kenyértésztával) Banán fatörzs »



Szerintünk ez is ízleni fog …



Legfrissebbek ugyaninnen

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!