kígyóuborka receptek - Vegetáriánus receptek

Még kapható a második,
      bővített kiadás!

Még kapható! Bliszkó Viktor: Vegetáriánus receptek; második, bővített kiadás



Próbálja ki, biztosan ízleni fog!

Az állatok bosszúja – különleges képregény az állatok jogairól

Tökéletes lilahagymalekvár: mindössze 5 összetevőből áll

7 őszi sütemény a gyümölcsös pitétől az almás pohárdesszertig










kígyóuborka receptek

Sushi quinoaval

2017. december 22. VegaLife 

Sushi quinoavalEddig csak rizzsel készült sushit ettem. Azokat is mindig mások készítették. Nagyon szeretem, szóval már itt volt az ideje, hogy kipróbáljam a bambuszos tekercselést és készítsek valami egyedit. Quinoával készítettem. Remek kis útravaló volt, amikor hazautaztunk a nyáron Magyarországra. Lehet, hogy a karácsonyi asztalra is elkészítem. Miért is ne? Krémsajttal, uborkával és paprikával legalább olyan finom, mint avokádóval és paprikával összerakva. A szójaszószból sem árt pár csepp, de a savanyított vékony gyömbérszeletek és a leheletnyi wasabi extra élvezetet kínál hozzá.   Hozzávalók: -  1 bögre (250 ml-es) quinoa -  1,5 bögre víz -  nagyobb csipetnyi só -  1 szál kígyóuborka -  1 db avokádó -  paprika -  3-4 db nori, alga lap -  150 g vegán krémsajt (Tesco free from krémsajtja, opcionális, helyette használhatunk tofut, vagy füstölt tofut) -  szójaszósz (opcionális) -  wasabi (opcionális) - bambusztekerő   Elkészítés: A quinoát jól mossuk át majd a hideg vízben 5-10 percet áztassuk. Utána szűrjük le és sóval, kevergetés nélkül, fedő alatt főzzük puhára. Ha jól megfőtt, a víz elfőtt róla, látjuk, ahogy a szemek egymáshoz tapadnak. Fontos, hogy a quinoa egymáshoz tapadjon. Ha a quinoa teljesen kihűlt, kezdhetjük a sushi összeállítását.  Igazából rajtunk áll, mi kerül a sushi közepébe. Készíthetjük csak quinoa és egy- vagy kétfajta zöldséggel, de fel is turbózhatjuk, mindent belepakolva. Az algalapokat terítsük ki a bambusztekerőre (nálam ez egy bambusz tányéralátét volt), egyik végére tegyük a quinoát, helyezzük rá a hosszában felszeletelt uborkából, paprikából, avokádóból, kenjünk rá egy kis krémsajtot, majd szorosan és lehetőleg egyforma vastagságban tekerjük fel. Az algalap úgy fog rátapadni a tekercsre, bezárva a tekercset, ha egy pici vízzel megnedvesítjük. Ha a benedvesített lap szépen rátapad a tekercsre, tegyük hűtőbe, majd kb 10-15 perc múlva jó éles késsel felszeleteljük. A szeletelésnél érdemes először középen elvágni, majd az így kapott két rudat szintén középen elvágni, Ezzel a "felezős" művelettel addig vágjuk, míg kb. 3-4 centiméteres sushiszeleteket, karikákat kapunk. 

uborkás cukkinikrém

2017. május 17. Beautilicious 

uborkás cukkinikrémValami könnyű lágy finomságra vágytam a vacsora mellé, így benéztem a hűtőbe, gondoltam egyet és turmixoltam. Az eredmény felkerült a sikerlistára :) Hozzávalók - fél kígyóuborka - fél cukkini - só - 4ek tejföl - 1 gerezd fokhagyma Csak turmixold ezeket a hozzávalókat alaposan össze és már kenheted is a kenyeredre :)  

Téli saláta

2016. november 26. BioBrigi 

Téli salátaÁbel nagyon szerei a céklát, julienne-re vágva rágcsálja el, így a saláta többi alkotóját is hasonlóan vágtuk. (Már csak abból a kényelmes szempontból is, hogy kevesebbet kell mosogatni. :) ) Egyébként egyszerű, nem is drága, gyorsan megvan, ráadásul finom is. És persze bőszen variálható aszerint, kinek mi van otthon a hűtőben. Adható hozzá napraforgó mag, vagy pirított dió is, igaz el is hagyható. Hozzávalók: 2 szál sárgarépa 1 gömb cékla 1/­­2 kígyóuborka 1 pici fej lilahagyma 1 marék szezámmag (lehet pirított, de el is hagyható) 1/­­2 citrom leve 1 ek olivaolaj 1,5 tk gyümölcscukor /­­ stevia 1 kk só  A zöldségeket megtisztítjuk, gyufaszál vékonyságúra vágjuk,  összekeverjük kevés sóval és cukorral. (Candidával küzdők természetesen sztíviával.) A citrom levét kicsavarjuk. Az olajjal együtt a salátára öntjük. A végén megszórjuk szezámmaggal, és alaposan átkavarjuk.  Fogyasztás előtt kicsit állni hagyjuk.  

Majonézes kukoricasaláta

2016. május 29. VegaLife 

Majonézes kukoricasalátaMár Magyarországon is egyre több helyen lehet kapni vegán majonézt (pl. Aldiban gyakran árulnak), Angliában pedig 3 üzletlánc is van, ahol biztos beszerezhető (Wholefood, H&B, Grapetree). Mostanában férjem két dolgot nagyon szeret: krumplit és kukoricát. Minap munkából hazafelé jövet bementem egy nagy üzletbe, megnéztem, van-e napvégi zöldség-gyümölcs leárazás. Az egyik polcon jópár majonézes salátát láttam. Fejemben rögtön összeállt, hogy férjem minden bizonnyal szívesen enne majonézes kukoricát, így hazaérve gyors el is készítettem. Ez nem 30 perces recept, mert 10-15 perc alatt kész.  A recept:   Hozzávalók: - 1 nagyobb bögre főtt kukorica - 1/­­2 kígyóuborka - só - 2 dl növényi joghurt - 2 kanál növényi majonéz - 1 kiskanál mustár (opcionális, én kihagytam)   Elkészítés: Ha fagyasztott kukoricánk van, akkor kevés vízben egy csipetnyi sóval fedő alatt megpároljuk, ha konyervet használunk, nem szükséges. Amíg a kukorica megpuhul, az uborkát megmossuk és kis kockákra felaprítjuk. A joghurtot, a majonézt és a mustárt összekeverjük egy tálban. Az arányok ízlés szerint változtathatók. A megpárolt, leszűrt, kicsit kihűlt kukoricát és a felaprított uborkát összekeverjük a kész szósszal. El is készült a saláta. Érdemes hideg helyre tenni és megvárni míg lehűl. Pirítós kenyérrel is fogyaszthatjuk, de alkalmas valamilyen főétel kísérőjeként is. Férjemnek Linda McCartney vegán kolbászt sütöttem hozzá. Magyarországon is vannak húsmentes kolbász és virslifélék.

Mit eszik a vegagyerek (vegán baba)? + SkipHop kedvezmény kupon

2015. március 27. Zizi kalandjai 

Mit eszik a vegagyerek (vegán baba)? + SkipHop kedvezmény kupon   A vegagyereknek továbbra is kiváló az étvágya. Mostanában elég nagy adagokat eszik, sokszor repetázik és szépen lassan, komótosan eszik, megadja az étkezésnek az időt. Nem tudom ki hogyan főz, főleg miután anya lesz, de nálam manapság a villámgyors kaják is minimum másfél óráig tartanak. Ugyanis megy a multitaskingolás… avagy főzés közben intézek minden  mást is: játszom Ádival, énekelek neki; felveszem, hogy ő is meg tudja keverni az ételt; megengedem azt a luxust, hogy végre fogat mossak, elmenjek a mellékhelyiségbe; ha szuperhős vagyok, már ilyenkor megcsinálom a mosást, teregetést és akkor nem kell ebéd utánra hagyni; nyomkodom a telefonomat; takarítok; meg minden egyéb váratlan dolgot csinálok, ami közbejöhet. Ki ismer magára? Az manapság  luxus kategóriába tartozik, hogy kivonuljak a konyhába, csak a főzésre koncentráljak és tényleg villámgyorsan megfőzzek, megsüssek valamit. Mindezt nem panasznak szántam, igazából jól is esik, hogy egy délelőtt alatt ilyen sok mindent meg tudok csinálni és így nyugodtan dőlhetek be az ágyba Ádi mellé ebéd után, hogy én is szundizzak egy kicsit. Lássuk az elmúlt egy-két hónap termését… az alábbi ebédeket januárban és februárban fotóztam. Látszik a szezonális felhozatal, szinte minden tányéron szerepel a pirított leveleskel, mert annyira imádjuk és igyekszünk minél többet enni belőle mielőtt véget ér a szezon. Ez az egyedüli zöldség, amit nem ununk még tél végén sem. Azért felbukkan már a nyári ízek utáni vágyakozás padlizsán, polenta és tavaly nyárról eltett lecsó formájában. Ádi mindent megeszik, de a legnagyobb kedvencei mostanában: humusz, savanyú káposzta, kígyóuborka (egyik este a vacsora levezetéseként még megevett egyharmad kígyóuborkát!), Pipacs kenyér, leveleskel (nyersen és pirított formában is), tészta. Egy-két alkalommal már evett minimálisan édesített (juharsziruppal vagy mézzel) sütit – ízlett neki. Az igazság az, hogy várjuk már a tavaszi és nyári zöldségeket, gyümölcsöket nagyon! *** Közelgő Húsvét alkalmából pedig a SkipHop Magyarország felajánlotta, hogy kedvezménykupont biztosít a Zizi kalandjai olvasóinak! Részletek a bejegyzés végén! Pirított fokhagymás citromos leveleskel, pirított gomba, édesburgonya chips, citromos tahini szósz és főtt bulgur Sütőtök krémleves (vegánosítva), tavaszváró téli tekercs Pirított fokhagymás citromos leveleskel, póréhagyma krémes tészta és párolt brokkoli A szokásos leveleskel, gabonavirsli, főtt köles főtt rizzsel és citromos tahini szósz Nyárról eltett lecsó és tepsiben sült ropogós rozmaringos kakukkfüves burgonya Sült szójavirsli, fokhagymás citromos leveleskel, tepsiben sült répa és káposzta főtt köles és rizs keverékével Csicseriborsós padlizsánragu (ehhez nagyon hasonló) krémes polentával Az elmaradhatatlan leveleskel :), maradék savanyú káposztás kölesfasírt, sült szójavirsli, tepsiben sült rozmaringos édesburgonya citromos tahinis joghurt szósszal ***** KEDVEZMÉNYES VÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉG A ZIZI KALANDJAI OLVASÓINAK!!! Aki 2015. március 27 és 2015. április 6-a között vásárol Skip Hop, Yeominis, Stor it vagy Frank&Fischer márkájú termékeket a Monkie oldaláról (más kedvezménnyel nem összevonható) az 10% kedvezményben részesül (a végösszegből kerül levonásra). A kuponkód, amelyet megrendeléskor be kell írni a kedvezmény érvényesítéséhez: ZIZI10. Jó vásárlást mindenkinek!

Új hobbim, a préselés!

2014. november 13. Gréta konyhája 

Új hobbim, a préselés!Mert ha egyszer elkezded, nem tudsz leállni, ha egyszer megkóstolod, mindig azt a friss, semmihez sem hasonlítható életízt fogod kívánni. Mostanában, a zöldturmixok mellett, elkezdtem rendszeresen préselni is, és míg reggel-délelőtt, inkább gyümölcsöket préselek, este, vacsoraidőben, túlnyomóan zöldségeket. Ti is érzitek, hogy szükségetek van rá? Amikor egyenként kortyolgatva csúszik le a torkomon, szinte vérré válik az ereimben. Biztosan így is van, mert megszámlálhatatlanul sok tápanyagot tudunk préseléssel koncentráltan bevinni, és lé formájában sokkal könnyebben emészthető, így könnyen eljutnak az enzimek is a sejtekhez, ahogy szoktam mondani, megtörténik a belső mosás. Ha nincs időm otthon meginni, akkor csak beleöntöm csinos kis üvegekbe (befőttes), lezárom, és egy közepes méretű táskában, könnyen, bárhová magammal vihetem. Méregtelenít, feltölt energiával, belülről átmossa a szerveket, kisimítja a ráncokat, kimossa a zsírokat, és belülről szépít. Szerintem elég érv, hogy mindennap készítsük el magunk és szeretettel fogyasszuk. Mostani kedvenceim: Répás zelleres: 5 szál répa 4 alma 3 halványító zellerszár 1 ek lenmagolaj Immun bomba: 4 alma 2 cékla 3 répa Klorofill áldás: 1 doboz spenót 2 kígyóuborka fél fej jégsaláta fél brokkoli fél dl aloe vera juice

Kapros uborkaleves

2014. június 28. Gitta nyersétel blogja 

Kapros uborkalevesKinek van kedve ilyen melegben főzni? Inkább jól esne egy frissítő, nyers leves, ugye? Ez a kapros uborkaleves ilyen. Frissítő, könnyű, és természetesen lúgosító, feltölt ásványi anyagokkal, ízekkel! Hozzávalók: 1 kígyóuborka kinyert leve (vagy használhatod a teljes uborkát, ez akkor egy tartalmasabb leves lesz) 0,5 liter mandulatej (saját készítésű, recept itt: mandulatej. Arra figyelj, hogy ha a mandulatejet nyers leveshez használod, akkor ne tegyél bele fahéjat, édesítőket) 1 teáskanál citromlé 1 csipet só, kapor kapor, pirospaprika a díszítéshez A kígyóuborkát lenyomjuk a gyümölcscentrifuga "torkán", és kinyerjük a levét. (Ha egy sűrűbb állagú levest szeretnél, akkor felhasználhatod az egész uborkát) Turmixgépbe tesszük az uborka levét (vagy az egész uborkát kockára vágva), a mandulatejet, a sót, egy kevés kaprot és a citromlét. Simára keverjük. Kitöltjük kis tányérokba, apróra vágott kapor levelekkel és pirospaprikával tálaljuk. Kockára vágott uborkát lehet beletenni, hogy legyen a levesben "rágnivaló" is :)

Brokkolis tésztasaláta

2014. március 12. BioBrigi 

Brokkolis tésztasalátaAmikor eleinte mindenre elkezdték ráírni, hogy teljeskiőrlésű - és közben lézengtek a tésztában a korpadarabok - nagyon fel tudott bosszantani a dolog. Azóta megembereltem magam, és 10 esetből már csak egyszer-kétszer jegyzem meg a boltban, hogy nem láttak ezek még teljes búzaszemből őrölt lisztet... Legfőképpen azért is zavar a dolog, mert messziről látom, ha valahol mellébeszélnek ez ügyben, de egy átlag vásárló azt hiszi, hogy most végre egészségeset tesz a kosarába. Persze még így is jobb a helyzet, mert legalább nem teljesen fehér terméket fogyaszt, de akkor is hazugságon alapul. A Barilla vollkorn tésztáinál is ugyanezek a gondolatok merültek fel bennem, azért ez a monológ. Tészta salátának viszont tökéletes, nem fő szét, ízletes, Férj is megeszi, bármi maradékot bele lehet tenni, ami van otthon. Hozzávalók: 1/­­2 kg tk tészta 1 fej brokkoli 10 dkg fűszeres tofu /­­ feta sajt 1 db kápia paprika 4 db paradicsom 1 kis fej lilahagyma 1/­­2 kígyóuborka 1/­­2 fej jégsaláta napraforgó mag só tökmagolaj kókuszzsír A tésztát az előírt módon megfőzzük. A brokkolit rózsáira szedve a sütőben 15-20 perc alatt tepsiben kevés kókuszzsíron megsütjük. A tofut kis kockákra vágjuk. Ha feta sajtot használunk (nálunk a Férj azzal felturbózva ette meg) csak a végén keverjük bele óvatosan, különben szétmállik a salátában. A paprikát, paradicsomot, uborkát, lila hagymát kis kockákra vágjuk, a jégsaláta leveleit apróra tépkedjük. Amikor kész, a tofuval és a brokkolival együtt a tésztához kavarjuk, rászórhatunk némi pirított napraforgó magot is, majd a végén meglocsoljuk valamilyen hidegen sajtolt olajjal.

Ünnepi ebédem ?

2013. december 27. Életkert 

Sokat fontam az ünnepek előtt és alatt, így nem volt időm felrakni nektek a finomságokat, de most pótolom Ez egy nyers zöldségegyveleg, isteni, pikáns szósszal, és zsiradék nélküli sült krumplival Íme a recept: Saláta: 1/­­4 kígyóuborka kockázva 2 pici csicsóka lereszelve 1 maroknyi brokkoli picikékre szedve 1 kápia paprika kockázva 1 maroknyi vékony szelet póréhagyma […]

Ropogós saláta – Vendég bejegyzés A’la carte kulináriától

2013. szeptember 28. Zizi kalandjai 

Ropogós saláta – Vendég bejegyzés A’la carte kulináriától Emlékszem, Krisztivel először egy Makifood késtechnika órán találkoztam. Az ő blogja, az A’la carte kulinária, akkor már eléggé ismert volt, sokan főztek/­­sütöttek az ő receptjeiből. Aztán egyre többször találkoztunk, futottunk össze rendezvényeken, majd barátok lettünk. Azóta gyakran járunk együtt gasztronómiával kapcsolatos eseményekre, programokra. A blogja nagyon sokszínű, a húsos ételektől kezdve a vegánig, minden megtalálható rajta, saláták, turmixok, isteni desszertek, ezenkívül könyvajánlókat is ír, valamint az utazásaikról beszámolót. Érdemes böngészgetni az oldalát és a videóit, sok kincsre lehet bukkanni. Egy könnyű, inkább tavaszias saláta receptet oszt meg veletek, amely lehet előétel vagy akár köret is. Ropogós saláta Hozzávalók 3-4 fő részére: - 1 fej jégsaláta - 1 szál répa - 4-5 db retek - 1 db kígyóuborka - 15 db koktélparadicsom - 1 db citrom leve - 4 evőkanál olívaolaj - menta, petrezselyem - fekete szezámmag A jégsalátát megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk. A répát meghámozzuk és lereszeljük. A retket felkarikázzuk, az uborkát pedig felkockázzuk. A paradicsomokat félbe vágjuk, a zöld fűszereket pedig felaprítjuk. A citrom levét és az olajat egy kis tálkában összekeverjük. A földimogyorót egy kevés olajon serpenyőben megpirítjuk. Az összes hozzávalót egy nagy tálban összekeverjük, ráöntjük a citromos öntete és jól összeforgatjuk. Önmagában vagy köretként (például sült tofuhoz) tálaljuk fekete szezámmaggal megszórva. ***** Mini interjú, hogy Krisztit jobban megismerhessétek… Mióta írsz blogot? K: A blogot 2009 nyara óta írom. Itthon voltam a kislányommal és minden nap főztem, így jött az ötlet, hogy a sok kipróbált vagy akár kitalált receptet valahol össze kellene gyűjteni. Mikor kezdtél el főzni/­­sütni? K: Amióta önálló háztartást vezetek rendszeresen főzöm, nagyon sok szakácskönyvem van, de igazán csak 2009-től mélyedtem bele a gasztronómia világába. Kitől tanultad az alapokat? K: Az alapokat természetesen anyukámtól tanultam, vele is sokat sürögtem forogtam a konyhában. Melyik az ikonikus ételed, ami a leginkább téged jellemez? K: Három ételt nevezném itt meg, ezeket mind nagyon szeretem és sok újdonság van bennük: - fügefa levél fagyi – ehhez az ötletet egy arab szakács könyvéből kaptam - eperrel töltött rizsgombóc - epres tejberizs rizspapírban Mi a kedvenc vegetáriánus/­­vegán ételed? K: Sült kápia paprika jut elsőre eszembe, de nagyon sok van. Honnan szerzel inspirációt az ételek elkészítéséhez? K: Rengeteg szakácskönyvem van, illetve szeretem a magyar és külföldi gasztroblogokat. Utazásaid során mi volt a legemlékezetesebb fogás, amit ettél? És miért? K: Cao lao Vietnámban, ez egy tésztaétel és kizárólag a Hoi An régióban készítik. Nagyon komplex az ízvilága, sok alkotóelemből áll és nagyon különleges. Aszalt szilvás marha tagine Marokkóban, ennek a fogásnak a fűszeres, édes, de sós ízvilága nagyon tetszett nekem Nevezz meg három ételt/­­alapanyagot, ami mindig van a hűtődben! K: Szójaszósz vagy halszósz, citrom, vaj. Van olyan étel, ami mindig az otthonra/­­gyerekkorodra emlékeztet? K: Igen, a töltött káposzta, ahogy anyukám készíti, a ludas kása, ahogy mamám készíti és a dédimamámnak volt egy túró rudi süti receptje. Az emberek meglepődnének, ha rájönnének, hogy ez is van a konyhádban… K: Talán a szemöldökcsipesz, ezt használom a halak esetében a szálka kihúzására.

Uborka raita

2013. augusztus 24. Vegavarázs 

Joghurtos indiai uborka saláta, amely kellemesen hűsít a nyári napokban. Hozzávalók: 2 kígyóuborka 3 dl joghurt 1,5 kk só 1 kk őrölt római kömény egy csipet őrölt chili 1/­­4 kk asafoetida Az uborkát lereszeljük, elkeverjük egy csipet sóval, és fél órán át állni hagyjuk. Ha már állt az uborka,... tovább>>

Napi étrend május 1, május 2

2013. május 2. Gitta nyersétel blogja 

Napi étrend május 1, május 2Folytatódik a napló... egy hétig közzéteszem, hogy mit ettem egész nap, reggeltől estig. Az első két napot elolvashatod itt: április 29-30. Lehet, hogy olvasva kevésnek tűnik, de nem az. Ezek az ételek sok rostot tartalmaznak, tele vannak vitaminokkal, enzimekkel... sosem vagyok éhes. A mai nap olyan volt, mint egy hétvége... biciklizés a gyerekekkel, kis fűnyírás, kertásás, fotózás... Főztem a családnak, és ebédre én is ettem egy tányér finom zöldséglevest. (azt tudtátok, hogy a sárgarépában a béta-karotin főzés hatására megsokszorozódik? vagyis egy főtt répában enzimek ugyan nincsenek, de béta karotin sokkal több van, mint a nyersben! Ugyanígy van ez a paradicsomban található likopin nevű antioxidánssal, ami főzés hatására szintén megnövekszik.) Május 1. szerda 7 óra: 3 dl citromos víz 9 óra: 1 nagy grapefruit, 3 kicsi alma, 2 banán turmixolva délelőtt 3 dl tisztított víz 12 óra körül: főzés közben nyers zöldségek rágcsálása, sárgarépa, karalábé 13 óra saját készítésű (főtt) zöldségleves délután 1 liter tisztított víz (kerti munka közben) 18 óra egy nagy adag nyers brokkoli krémleves és egy adag nyers gazpacho leves     Május 2.csütörtök ez már egy normális hétköznap, munka, este tanfolyam... 6 óra: 2 dl citromos víz 7.15: 1 grapefruit, áfonya, 3 banán délelőtt: 7 dl turmix spenót, kígyóuborka, avokádó, aszalt paradicsom, citromlé 15 óra: vegyes kóstoló ebéd, 1/­­2 adag bundás zöldségek almaszósszal, 1/­­2 adag pizza, 1/­­2 adag székelykáposzta, narancsos csokitorta szelet (minden nyers) 16 óra:  1 szelet születésnapi nyers torta (csokis, diós) 17 órától tanfolyam: kóstoló adagok zöld turmixból, nyers levesből, cukkíni spagettiből a délután folyamán még kb 1 liter pí-víz A délután kicsit hektikusra sikerült, nem szeretek ennyit, ráadásul kicsit összevissza-enni, de próbálunk Gáborral (Nyersétel Akadémia) minden ételt megkóstolni, ez része a minőség ellenőrzésnek is, emiatt vannak a 1/­­2 adagok.

Uborkás Avokádó Krém zsenge retekkel

2013. március 12. Fittanyuka Blog 

Uborkás Avokádó Krém zsenge retekkel Sokszor és sokan kérdezitek, hogy mi legyen a reggeli, uzsonna, vacsora amikor nem feltétlenül főzünk?! Ilyenkor a legpraktikusabb valamilyen krémet, kencét turmixolni és a napszaknak megfelelően vagy kenyér, gabona félével, nyers zöldségekkel fogyasztani. De ne ragadjunk le a pirítósnál vagy a kétszersültnél, nyugodtan fogyaszthatjuk köles, amarant vagy quinoa kásával is, vagy rizs,-tönköly tésztával. Ilyenkor öntet,-szószként funkcionálnak. Nagy előnye, hogy egy ilyen krémmel élővé tudunk varázsolni bármilyen főtt ételt!  Hozzávalók:    1 db avokádó,  1/­­2 kigyóuborka, 1/­­2 citrom leve, 1-2 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj, 1 kk himalaya só, 3 evőkanál növényi tejszín, 1 cikk préselt fokhagyma, tetszőleges zöld fűszer. Az alapanyagokat krémesre turmixoljuk és a zsenge retekkel tálaljuk! Fittanyuka

Zöldbabos soba tészta saláta thai öntettel

2012. október 2. Zizi kalandjai 

Zöldbabos soba tészta saláta thai öntettel Helló Október! A hűvösebb idő ellenére is szeretem ezt a hónapot, ugyanis ekkor ünneplem a születésnapomat. Az eső sem zavar, felhúzom ellene a színes gumicsizmámat, belebújok egy vastag garbóba, esernyőt csapok a hónom alá és irány az utca. Máskor meg jó a kanapén kuckózni egy meleg takaró alatt, egy jó könyvet olvasni vagy éppen az egyik kedvenc sorozatomnak egy újabb részét megnézni (már lehet, hogy láttam ötször, de néha jó újra nézni és kacagni megint rajta). Néha főzős műsort nézek, hogy inspirációt gyűjtsek - nagyon hatékony! Az már csak hab a tortán, ha van egy meleg bögre tea vagy forró csokoládé a kezemben. Miután vizualizáltuk ezeket a képeket, evezzünk kicsit melegebb környékre. Noha zöldbabot még lehet találni a piacokon (múlt hétvégén is láttam a szegedi Mars téri piacon - el is felejtettem, hogy milyen szuper és hatalmas a piac a szülővárosomban) ez a meleg saláta mégis inkább a nyárutót idézi. Ha nem kapunk zöldbabot, pirítsunk padlizsánt hozzá vagy karfiolt. A thai öntet pedig csak tovább melegíti az étel hangulatát.  Egyik hétvégén dobtam össze ezt a tésztasalátát, amikor a hosszúra nyúlt piacozás után nem akartam órákat tölteni a konyhában. Aprítással, főzéssel együtt megvan 40 perc alatt. Az elmúlt másfél hónapos édesség dömping után (már, ami a blogomat illeti) jól jönnek a könnyű, zöldséges ételek. Hajrá! Zöldbabos soba tészta saláta thai öntettel Hozzávalók 2 főre: Tésztához : - 200 g soba tészta (használhatunk udon tésztát, rizstésztát is) - 150 g zöldbab, végei lecsípve - 2 db közepes uborka vagy 1/­­2 kígyóuborka, felszeletelve - 4 db zöldhagyma, felszeletelve - 6-8 levél bazsalikom, felaprítva - friss koriander (ízlés szerint), felaprítva - só Öntethez : - 2 gerezd fokhagyma, felaprítva - 1/­­2 citrom reszelt héja és leve - 1/­­2 teáskanál chili pehely vagy egy kis friss chili, felaprítva - 2 evőkanál rizsecet - 1 teáskanál nádcukor - 1 teáskanál szójaszósz - 1-2 teáskanál pirított szezámolaj Tegyünk fel egy lábasban vizet (kevés sóval) forralni a tésztának. Közben készítsük el az öntetet. Egy kis tálkában jól keverjünk össze minden hozzávalót és tegyük félre. Ha forr a víz dobjuk bele a zöldbabot és főzzük néhány percig (4-6 perc), amíg megpuhul, de nem fő szét. Szűrőkanállal szedjük ki egy tálkába, majd a tegyük a vízbe a tésztát megfőni (néhány perc kell csak a soba tésztának, de ha udon- vagy rizstésztát használunk, azoknak is). Szűrjük le és öntsük egy tálba. A közben langyosra hűlt zöldbabot vágjuk fel kisebb darabokra (tetszés szerint vágjuk két vagy három részre). Adjuk a tésztához a zöldbabot, az uborkát, a zöldhagymát és a fűszereket (bazsalikom, koriander). Öntsük rá az öntetet, jól keverjük össze és tálaljuk azonnal.

Gaspacho - Nyers Hűsítő leves

2012. június 18. Fittanyuka Blog 

Gaspacho - Nyers Hűsítő leves Nyáron nem éppen a szezonjukat élik a gőzölgő, tartalmas levesek.  Viszont vannak akik a leveses kategóriába sorolhatóak. Ilyen az én kislányom is, az ebéd számára csonka leves nélkül. Az alábbi leveseket a Fittanyuka - Nyári főzőtanfolyamon készítettük el. Hatalmas előnyük, hogy gyorsan  elkészíthetőek, így percek alatt leves vagy akár, mint frissítő formában az asztalra varázsolhatjuk őket. A nyári melegben előtérbe kerülnek jobban a nyers ételek, saláták, turmixok. Ilyenkor szinte nemis kívánunk mást.  Érdemes ezt az időszakot kihasználni és vitamin-ásványi anyag raktárainkat feltölteni. Tipp: Továbbá a nyers ételek kitűnően segítik a szervezetünk tisztulását, a pH egyensúly helyreállítását. Ezen belül is leginkább a zöldségek. Minkét leves Gaspacho, az egyik uborkás változat, a másik pedig a paradicsomos,hagyományos, spanyol recept szerinti. Könnyen elkészíthetjük, finom, hűtő hatásúak, kifejezetten az uborkás változat, mivel köztudott, hogy az uborka nagyon jól hidratál és hűti a májat! Uborkás Gaspacho leves (4-6 főre) 3 db közepes kígyóuborka (apró- citrom reszelőn lereszelve) 1 kk himalaya só 1 kk örőlt kömény 1 evőkanál bio mustár 1 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj 1 citrom leve és reszelt héja 1 csokor kapor 1,5 dl szója joghurt,- 1.5 dl kókusz tejszín Az uborkát  lereszeljük, a kaprot felaprítjuk és a kapor kivételével az összetevőkkel összeturmixoljuk. Megszórjuk a kaporral és jól behűtve tálaljuk! Eredeti-paradicsomos Gaspacho leves (4-6 főre) Alap lé: 1 kg lédús paradicsom 2-3 evőkanál  hidegen sajtolt olíva olaj 2 evőkanál citromlé 1-2 cikk préselt fokhagyma 1 kk  himalaya só késhegynyi őrölt bors Leves Betét: 1 db vöröshagyma kockára vágva 1 db zöldpaprika kockára vágva 1 db kis uborka kockára vágva A paradicsomot felkockázzuk és a leves betéthez szükséges zöldségeket apró kockákra vágjuk . A paradicsomot a fűszerekkel és az olajjal alaposan összeturmixoljuk, és jól lehűtjük. Tálaláskor megszórjuk a felaprított paprikával, hagymával, uborkával. Tálalhatjuk pirított teljes kiőrlésű kenyér szeletekkel is.  Fittanyuka

Egy falat menta

2012. április 25. Gitta nyersétel blogja 

Egy falat mentaA kertünkben kibújt a menta, egyre nagyobb helyet követelve magának. Annak idején 1 cseréppel ültettem ki, de már úgy kell visszavágni, hogy más fűszernövénynek is legyen helye. Alig várom már a hétvégét, hogy újra ültethessek, kicsit a kertre is legyen időm végre. Most viszont kipróbáltam egy régóta vágyott, uborkás-mentás italt, és bizony nem bántam meg! Alig vártam, hogy elkészüljenek a fotók, és már ittam is meg... nagyon frissítő, üdítő élmény volt! Recept 2-3 pohárhoz: 8-10 menta szár levelekkel együtt 2-3 alma 1 kígyóuborka 1 narancs A menta leveleket megmossuk, a narancsot meghámozzuk. Minden hozzávalót beleteszünk a lékészítő gépbe (gyümölcscentrifuga vagy présgép, ami van) A menta azon túl, hogy kellemes az íze, kitűnő szere az epezavarok, felfúvódás, az emésztőrendszer megbetegedéseinek. Gyomor és bélzavarok esetén is ezt ajánlják a népi gyógyászatban. Érdemes kipróbálni egy nehezebb vacsora másnapján, vagy ,,csak úgy is.

Duna TV 2011.10.19

2011. október 19. Főzés nélkül finoman! 

Duna TV 2011.10.19Kedves Barátaim :) Fogadjátok szeretettel a következő egyszerű menüsort, amely a vegán-vegetáriánus étkezési formának a népszerűsítését szolgálja, és aminek az elkészítésére a Duna Televízióban volt lehetőségem. A műsort, és az elkészítési fortélyokat a következő linken tudjátok megnézni: Műsoridő: 09:00  /­­ 32:00  /­­ 47:45 http:/­­/­­www.dunatv.hu/­­musor/­­videotar?cid=4284 Ha nem indul el, akkor Videótár - Család Barát - 2011.10.19 műsor :) Receptek: Sütőtökpástétom: (4 személyre) 25 dkg sütőtök 25 dkg TV paprika, vagy pritamin (ha ízeiben színesíteni akarjuk a pástétomot) 10 dkg mandula 1 db vöröshagyma (közepes méretű) 2 dl hidegen sajtolt olívaolaj 1 gyökérszár zöldje (petrezselyem) kevés só (ajánlott Himalája vagy tengeri só) Az alapanyagokat tisztálkodás után aprítjuk, majd egy erősebb darálóban, turmixban pépesítjük. Az elkészült pástétomot pirított tönköly vagy három magvas kenyérrel, vagy durumtésztára feltétként fogyaszthatjuk. J Zöldsaláta sütőtökcsíkokkal: (4 személyre) 1 fej fodros saláta 1 db kígyóuborka 1 doboz vegyescsíra (10 dkg) 10 dkg sütőtök 1 dl hidegen sajtolt olívaolaj 1 evőkanál lenmag Borsikafű, kevés só (ajánlott Himalája vagy tengeri só) Az alapanyagokat megtisztítjuk, majd tetszés szerinti méretre vágjuk. A sütőtökből hámozó késsel vékony csíkokat szelünk, majd lágyan az egészet az olajjal, borsíkafűvel összeforgatjuk, a szezámmaggal megszórjuk. Önálló ételként vagy köretként fogyaszthatjuk. J Körte-süti gyorsan: (4 személyre) 1/­­2 db vilmoskörte 25 dkg diákcsemege 1-2 evőkanál kókuszreszelék A magházától megtisztított körtét a diákcsemegével együtt egy erős aprítón grízes állagúra daráljuk, majd a masszából nedves kézzel kisgolyókat formázunk és belegörgetjük a kókuszreszelékbe. Egy kellemesen forró teához kiváló édesség. J Szeretettel: Javed www.fozesnelkulfinoman.blogspot.com +36/­­20-576-2082 Vállalom háznál, ,,főző tanfolyamok megtartását, tanfolyamok, baráti társaságok vegán-vegetáriánus ételekkel történő ellátását. 

Könnyed saláta, tartalmas pástétomokkal...

2011. június 6. Főzés nélkül finoman! 

Könnyed saláta, tartalmas pástétomokkal...Még mindig a kedvenceim közé tartozik az uborka, egyrészt lédús zöld ízével ragad magával, másrészt beltartalmi értékei a legkiválóbb tisztító, méregtelenítő italok első számú alapanyagává teszik... Nem szeretném a fajtáinak a felsorolásával rabolni senki idejét, maradjunk annyiban, hogy forma és fajta választéka, valamint a termelési, érési idejének köszönhetően szinte egész évben beszerezhető. Az apróbb méretűek roppanósak, míg a nagyobbak lédúsak, és a lényeg, zöldek... Kígyóuborkát vágtam nagyobb darabokra, szeleteltem mellé salátát és vékonyra metéltem a fehérrépát. Kevés só, Tandoori Masala, római kömény, szezámmagolaj hozzáadása után alaposan, de óvatosan összekevertem, majd félretettem pihenni, érni. Vegetáriánus pástétom gyanánt, sós vízben megfőtt fehér babot, petrezselyemmel, kevés olívaolajjal összeturmixoltam. Vegán pástétomnak pedig, paradicsomot, kaliforniai paprikát, petrezselymet, fokhagymát és csipetnyi sót daráltam össze... Hmmm... finom lett! Jó étvágyat nektek :)

Görög saláta

2009. május 9. Cukor, bors, só 

Nem egy egzotikus recept, de egyik kedvenc salátám. Így készítem én: - 4-5 paradicsom - 1 fej saláta - 1 kisebb kígyóuborka - 2 nagyobb fej lila hagyma - 400 g zöld olívabogyó - 200 g feta sajt - só - bazsalikom - olívaolaj A paradicsomokat falatnyi darabokra vágom, a lila hagymát és az uborkát negyed karikákba. A salátát megmosom, és széttépkedem, az olajbogyót félbe vágom. A feta sajtot kis kockákra szeletelem. A zöldségeket, olajbogyót és a fetát egy tálba teszem, megszórom bazsalikommal, meglocsolom olívaolajjal, kicsit megsózom, és óvatosan összeforgatom. Enjoy. (esetleg lehet rá kevés citromlevet csöpögtetni)

Tofus görög saláta

2016. március 9. VegaLife 

Tofus görög saláta  A görög saláta a görögöknél olyan, mint a krumplileves a magyaroknál. Ahány ház, annyi szokás.  A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a táplálkozás fontos elemeként említi és dicséri a saláta egészségjavító hatását, 300 salátanövényt sorol fel írásaiban. Az ókori görögök szépségápolás céljából is fogyasztottak salátát. A görög monda úgy tartja, hogy a szerelem istennőjének, Aphroditénak kegyeltje, a szépséges Adonisz címerében saláta volt - az ókortól fogva hittek a saláta szépítő erejében. Mivel már akkor is szépek és egészségesek akartak lenni az emberek, rengeteg fejes salátát fogyasztottak. Színekben pompázó, feta helyett tofuval készült görög saláta recept következik.  A recept:   Hozzávalók: - 1 kígyóuborka - 2-3 paprika - 1 lilahagyma - 1 maréknyi (fekete) olívabogyó (szeletelt vagy magozott egész is jó) - 300 g tofu - igény esetén olíva olaj - igény esetén oreganó és/­­vagyy bazsalikom   Elkészítés: Az uborkát, paprikát és a lila hagymát apró kockákra vágjuk. Kimagozzuk az olívabogyót, felszeleteljük, ha szükséges, és a többi zöldséghez keverjük. Kis kockákra vágjuk a tofut, és gyengéd mozdulatokkal átkeverjük. Szerintem a hagyma és a többi zöldség rövid idő alatt jól összeérik, a tofu eleve tartalmaz elegendő sót, tehát én semmit fűszert vagy olajat nem tartottam szükségesnek hozzátenni. Akinek nem elég finom, tehet hozzá. Paradicsomot is tehetünk bele.   

Vegyes saláta rukkolával

2015. január 27. BioBrigi 

Vegyes saláta rukkolávalFélhomályos, csöndes minden. Egy órája esik a hó, kezd meglátszani a háztetőkön, Ábel hosszút alszik. Ilyen téli délutánokon kedvcsinálóként valami színes saláta illik az ebéd mellé, hogy élénkítsen, vidámítson. A répa olcsó, egészséges, finom, a lila hagyma sem drága, és segít a bacilus űzésben, ami ebben az időszakban különösen kívánatos. Ehhez a csokorhoz a fokhagyma kívánkozna még, mint természetes antibiotikum, de nem illik a salátába. Inkább kenjünk meg vele egy darab pirítós kenyeret este felé. Szeleteljünk rá avokádót, és a salátával fogyasszuk el vacsorára. A fenti két hozzávalóhoz aztán azt tehetünk, ami van a hűtőnkben, illetve a konyhaszekrényben. Zöldségfélék mehetnek bármilyen arányban, az is lehet, hogy nincs más szinte csak a répa és a hagyma, attól sem kell megijedni, a répát nagyon vékonyra kell reszelni, ízesíteni, a hagymával összekeverni, és ehető is. Bónuszként magvakkal aztán tökéletes. Az olaj mennyisége soknak tűnhet, de nem az. A zsírban oldódó vitaminok miatt szükséges (pl. a répában lévő karotin), hogy fel tudjanak szívódni. Tisztelt Fogyókúrázók! Nem kell félni a hidegen sajtolt olajoktól és olajos magvaktól. Persze mértékkel fogyasszuk, de legyenek jelentősek az étrendünkben, mert a szervezetnek szüksége van rájuk. Különben aztán majd ész nélkül raktároz, mert úgy érzi, nem megfelelő az ellátottsága. Mivel a Sógornőm fűszeres olajban érlelt sajtot készített a Férjemnek karácsonyra, annak az olajával bolondítottam meg az egészet, mert az nagyon izgalmas ízű, igazán tetszik. A Férjem kapott hozzá sajtot is, én ezt az erős ízű fajtát nem szeretem, ha lehet a sajtokat kerülöm is, mivel erősen addiktívek, és nehezen emészthetőek. Hozzávalók: 1 cs rukkola saláta 3 szál sárgarépa 1 fej lilahagyma 1/­­2 db kígyóuborka (lehet több, kevesebb, kihagyható) 1 db kápia paprika (lehet több, kevesebb, kihagyható) 3-4 koktélparadicsom /­­ 1/­­2 db citrom leve kis darab feta sajt (simán elhagyható) 3-4 ek hidegen sajtolt olaj 1 csapott ek gyümölcscukor /­­ nyírfa, sztívia 1 kk só A répákat és a hagymát megtisztítjuk. A répát julienne-re vágjuk, a hagymát vékony szeletekre. Az uborka, a paprika és paradicsom kis darabokra vágandó. Mindezt egy nagy tálban összekeverjük. Megszórjuk sóval és cukorral (candidások sztíviával), átforgatjuk, majd ráöntjük az olajat és a citrom levét is. Azzal is átforgatjuk, a végén pedig a saláta és a sajt is belekerülhet.

Zöldséges fasírtfalatkák

2014. október 18. Életkert 

Már 1 éve fonjuk Horváth Katával a kosarakat Szendehelyen ? ? ? Sajnos, lassan befejeződik, de előbb még ünnepelünk ;) Köszönjük szépen mindenkinek, aki ezt lehetővé tette!!! http:/­­/­­zoldutak.hu/­­egyeb/­­telt-hazzal-indult-a-kosarfonas-sznedehelyen/­­ Hozzávalók: 1 fej jégsaláta 2 kígyóuborka 1/­­2 kg paradicsom Fasírt: 3 szál répa 1 szál paszternák 2 fej vöröshagyma 4 cikk fokhagyma 20 dkg áztatott tökmag 20 […]

Medvehagymás, fekete szezámos, agavé szirupos saláta

2014. április 8. Mindennapi ételeink 

Medvehagymás, fekete szezámos, agavé szirupos saláta Könnyed saláta, estékre vagy tartalmas főétel mellé, mi pl. tepsis burgonyával ettük. Hozzávalók: 1 kígyóuborka 1 pritaminpaprika 5-6 levél medvehagyma 4 ek. olívaolaj 2 ek. fekete szezámmag 10 dkg Violife  növényi sajt, füstölt himalaya só - ízlés szerint 1/­­2 citrom leve 2-3 tk. agavé szirup --- kesudió tejföl :  10 dkg kesudió 20 dkg natúr tofu 1/­­2 dl bio citromlé 2 ek. olívaolaj 2 ek. sörélesztőpehely Elkészítés: Az uborkát és paprikát megmossuk, felkockázzuk. A medvehagymát megmossuk és felvágjuk. A növényi sajtot is felkockázzuk. Egy tálba tesszük, majd elkészítjük az öntetet: az olívaolajt összekeverjük a  citromlével, sózzuk, majd hozzáadjuk az agavé szirupot. Ráöntjük a salátára, megszórjuk szezámmaggal. Tálalás előtt meglocsolhatjuk kesudiótejöllel (melyhez az alapanyagokat erősen turmixoljuk össze). 

Fenséges babsaláta

2014. február 12. VegaLife 

Fenséges babsalátaA  kedvenc salátám a kedvenc babunkkal. Miután megfőtt a bab, pik-pak el lehet készíteni. Igazából mindig azt teszek hozzá a zöldségekből, ami éppen itthon van. Ízlésünknek megfelelően bármely más babbal is elkészíthető (pl. kidney babbal is nagyon finom). A recept: Hozzávalók: -  1 nagyobb adag főtt virágbab vagy lóbab vagy vesebab - 1/­­2 póréhagyma - 1/­­2 kígyóuborka - 1 kápia paprika - 1/­­3 jégsaláta - babérlevél - víz - só - tökmag olaj (opcionális)   Elkészítés: A megmosott babokat egy éjszakára vagy akár egy napra is beáztatjuk, majd a levet leöntjük (van, aki nem szokta), és sós vízben kezdjük el főzni. A főzés utolsó fél órájában adunk hozzá babérlevelet. A zöldségeket megmossuk, felaprítjuk. A jégsaláta néhány levelével befedjük a salátás tálunkat, a többi levelet pedig összetépkedjük. A felaprított zöldséggel összekeverjük a megfőtt babot. Kész is a salátánk, amely laktató, és annyira finom, úgy eteti magát, hogy vigyázzunk, meg ne ártson az epénknek, vagy a mértéktelen fogyasztása a beleinknek. Tökmag olajjal igazán finom étek. Érdemes egy-egy babfőzés alkalmával nagyobb mennyiséget főzni (ha már úgyis áztatjuk, és a főzési idő sem 20-30 perc), változatosan felhasználni más-más étel elkészítéséhez.

Zöld tej

2013. október 26. Fittanyuka Blog 

Zöld tej   Többször írtam már arról, hogy a zöldek, a klorofill milyen fontos egészségünk szempontjából. Nemcsak lúgosítják szervezetünket, hanem nagyon sok élő enzimet, vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, továbbá ami a legfontosabb, hogy oxigénnel töltik fel sejtjeinket. Ez azért lényeges, mert a rákos sejtek oxigén szegény környezetben szaporodnak. Az alábbi recept egy krémesebb változat, tejszerű. Azoknak is ideális akik kicsit idegenkednek a turmixolt változattól. Továbbá a gyerekek is szívesebben megisszák. Nekik édesebb változatban is készíthetjük. Pl: 1-2 db almával, vagy 1 db banánnal. Növényi tej: a legfinomabb hozzá a mandulatej, vagy kókuszkrém. Ezeket házilag is elkészíthetjük ha van időnk, ugyanis így még élőbb az italunk. Ha nincs akkor készen kapható mandulatejjel, vagy kókuszkrémmel is működik.     Hozzávalók: 4 főre   2 db kígyóuborka 2 db szál zeller 2-3 marék friss spenót levél   4 pohár mandulatej ( kb. 200 ml /­­ pohár) vagy 400 ml kókuszkrém, kókusztejszín 200 ml víz vagy a növényi tej elkészítése házilag: recept késhegynyi őrölt gyömbér, vagy őrölt szerecsendió, vagy fahéj vagy Botanical infusion - revitalise (by Oriflame)   A zöldeket most nem turmixoljuk hanem présgép segítségével lepréseljük. Ha nincsen gyümölcs centrifugánk, akkor kevés vízzel összeturmixolhatjuk, majd nylon harisnya segítségével átszűrjük. Utána már csak annyi a dolgunk, hogy összekeverjük, akár turmixolhatjuk a mandulatejjel vagy kókusztejszínnel. Mint már említettem gyerekeknek készíthetjük édesebben, ebben az esetben alma levet is préselünk a zöld levekhez, vagy utólag amikor összeturmixoljuk hozzáadunk egy banánt. Üvegbe töltve 1-2 napig hűtőben eláll, tovább már ne tároljuk. Minél frisebben fogyasztjuk annál értékesebb anyagok jutnak a szervezetünkbe!         Zöld tej alaprecept forrás: Dr. Robert O. Young  - pH Csoda       Fittanyuka

Töltött paradicsom citromos sült krumplival

2013. szeptember 21. VegaLife 

Töltött paradicsom citromos sült krumplival Igazi hétvégi ebéd, ami az elkészítés idejét és a táplálék kiadósságát illeti, mivel a sült krumpli eleve egy kevés olajban sült, a paradicsomot pedig zöldséges (de nem akármilyen zöldséges) rizzsel töltöttem meg. Specialitása az, hogy a sült krumplinak citromos ízvilágot kölcsönöztem, a paradicsom töltelékében pedig még uborka is van. Nem szokványos, nem hétköznapi, de mégis nagyon finom, és hát igen laktató, ezért aztán nem is volt gond, hogy csak pár darab óriás-paradicsomot töltöttem meg. Citromos sült krumpli   A recept:   Hozzávalók: - 1 kg burgonya - 2 nagy citrom reszelt héja és leve - kb. 8 geredz fokhagyma - só - víz - olaj   Elkészítés: Miután a krumplikat megpucoltuk, megmostuk és gerezdekre szeleteltük, sós vízben előfőzzük őket úgy, hogy még kemények maradjanak. Közben a citromokat megmossuk, lereszeljük és kicsavarjuk. A fokhagymákat megpucoljuk és fokhagymapréssel összenyomjuk, vagy nagyon apró darabokra vágjuk. Kb. 1 csapzott evőkanál sót, 1 dl olajat, a citrom levét és reszelt héját, a fokhagymát egy kis tálkában összekeverjük. A kemény, de valamennyire átfőtt burgonyát lecsepegtetjük és a citromos olajjal megöntözzük, átkeverjük, letakarva állni hagyjuk, hogy az ízeket a krumpli még jobban felvegye, egészen addig, amíg a paradicsomot előkészítjük. Elő és nem elkészítjük. Amikor a paradicsomokat már kivájtuk, mehet a sütőpapíros tepsibe és a sütőbe a fűszeres burgonyánk. Kb. 30 perc alatt enyhén ropogósra és kicsit barnára fog sülni. Előbb a burgonyát érdemes megsütni, mert a paradicsom kevesebb sütési időt igényel, így ha az kihűl, kevésbé élvezetes. Töltött paradicsom   A recept:   Hozzávalók: 6-8 db nagyobb méretű paradicsom 20-30 dkg barna rizs 2-3 db kápia paprika 1 bögre morzsolt kukorica 4-5 db kovászolni való uborka (bizonyára kígyóuborka is jó) fokhagyma só kurkuma (elhagyható) víz Elkészítés: A megmosott szép nagy és aránylag keményebb paradicsomok tetején kalapot vágunk. Óvatos mozdulatokkal és egy kanál segítségével a paradicsom húsát kikanalazzuk úgy, hogy a szép pirospozsgás egyedek fala lehetőleg ne sérüljön, ne szakadjon át. A kivájt paradicsom húsát félretesszük. Felhasználhatjuk leves vagy saláta készítéséhez. A töltésre váró paradicsomok belsejét kicsit megsózzuk, és lefele fordítjuk, hogy az esetleges lé lecsöpögjön. A megfőtt rizst a megfőtt morzsolt kukoricával, az apróra vágott uborkával és paprikával, az összepréselt vagy felaprított fokhagymával, szükség szerint sóval összekeverjük. Kurkumát is szórhatunk bele, ettől szép sárgás színe lesz a tölteléknek. A lecsöpögött paradicsomokat megtöltjük, kalapjukat ráhelyezzük és tűzálló tálban, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 10-15 perc alatt megsütjük. Kicsit ráncosabb lesz a paradicsom. Óvatosan, lapát segítségével tudjuk a meleg töltött szemeket kiemelni a tálból.

Vegán ezersziget öntet

2013. május 17. Mindennapi ételeink 

Vegán ezersziget öntet Nagy kedvencem az ezersziget öntet, amelyet laktózérzékenyként sem kell mellőznöm. :) Hozzávalók: 2 dl rizstejszín 1 ek. mustár 2 ek. citromlé 2 kk. pirosparika só-ízlés szerint 2 tk. fokhagymapor 1 tk. nyírfacukor 1 kisebb hagyma, lereszelve -- lollo rosso (v. bármilyen saláta) 1 sárgarépa 15 dkg póréhagyma 1/­­2 kígyóuborka 15 dkg metélőhagymás tofu bármilyen zöldség -- magvak Elkészítés: A rizstejszínt egy tálba öntjük és hozzáadjuk a többi alapanyagot. Elkeverjük és amíg a zöldségeket megmossuk, összevágjuk, összeérnek az ízek. Frissen öntjük a salátára. 

Zöldülj meg, gazpacho!

2013. május 2. La Veganista 

Zöldülj meg, gazpacho!A gazpacho modern, vegán és extra zöld változatát legalább olyan jólesik kanalazgatni a nyári hőségben, mint a hagyományos verziót. Annyira egyszerű, hogy a legtapasztalatlanabb konyhatündérek is bátran elkészíthetik, mert biztosan sikerülni fog. Az időhiányban szenvedők is nyugodtan nekiláthatnak, mert tizenöt perc alatt összedobható. Könnyű, krémes, finom, szuper egészséges. Mi kell még? Hozzávalók: - 1 db érett avokádó (meghámozva, felszeletelve) - 1 db kígyóuborka (meghámozva, felszeletelve) - 1 gerezd fokhagyma (felaprítva) - 1/­­2 kisebb vöröshagyma vagy 1-2 db mogyoróhagyma (felkockázva) - 2 maréknyi friss bazsalikom levél - 1 lime, vagy 1/­­2 citrom leve - 1 evőkanál olívaolaj - só ízlés szerint - 2 csésze hideg víz Így készítsd el: A zöldségeket felhasználás előtt le kell hűteni, majd miután megtisztítottuk, felvágtuk, mixerrel pürésítjük (a vizet és a fűszereket ne felejtsük el hozzáadni),ízesítjük, kóstoljuk. A kész levest hűtőbe tesszük, hogy hűljön és érjen. Tálaláskor díszíthetjük vékony uborka karikákkal, vagy avokádó szeletekkel, bazsalikomlevéllel.

Avokádós zöld turmix

2013. január 9. Gitta nyersétel blogja 

Avokádós zöld turmixSokáig csak gyümölcsökkel készítettem zöld turmixot, vagyis zöld leveleket finom édes gyümölcsökkel és vízzel turmixoltam el, ahogy azt Viktoria Boutenkótól tanultuk. Nemrég azonban tanultam egy nagyon finom, nem édes, hanem sós zöld turmixot, amit szeretnék megosztani veletek. Egy pici alma ebben is van, de nem az édes íz a dominál, mint az eddigi zöld turmixokban, hanem inkább a sós. Az avokádó, uborka, spenót... minden összetevője lúgosít... ajánlom minden napra! Zöld ital avokádóval Zöld turmix sósan 1 marék spenót (a biopiacon egész télen kapható) 1/­­4 kígyóuborka 1/­­2 avokádó 1 kisebb savanykás alma, vagy 1/­­2 nagyobb 1 kis marék lucernacsíra  1 csipet só (fontos!) 5 dl víz (vagy mandulatej) A hozzávalókat turmixgépben simára keverjük. Mandulatejjel sokkal finomabb... krémesebb, igazi finomság lesz. A fotón vízzel készült változat van... de akik ott voltak ősszel (október 17-én) dr. Robert Young előadásán Budapesten, a mandulatejes változatot kóstolhatták meg!

Babos saláta spenótlevelekkel

2012. augusztus 12. VegaLife 

Odáig vagyunk mindketten - férjem és én is az óriási babszemekért. Elsősorban a lila színű babért. Mások ezt virágbabnak hívják. Szeretek belőle bablevest főzni, vagy éppen salátához hozzáadni. Legutóbb is ez került terítékre. Piacon gyönyörű és hibátlan spenótleveleket árultak, így vettem egy kilót belőle. Tudom, hogy a sok zöld színű zöldség és növény még nyersen is nagyon egészséges. Egyrészt az ember vércukor szintjét jó irányba befolyásolja, másrészt a bennük található klorofill az ereknek, koleszterinnek hasznos táplálék. Segítségül van a szervezet öntisztítási folyamatához, ugyanis részt vesz a méreganyagok, szennyező anyagok eltávolításában. Így kedvező befolyással van a testszag, illetve vizelet és széklet szagára. Csökkenti a koleszterin szintjét. Amellett, hogy immunrendszer erősítő, további jó tulajdonsága az, hogy részt vesz a bőr regenerálódásában sérülés, seb esetén. Vagyis ha sok zöld növényt, zöld turmixot fogyasztunk, ez utóbbiak előbb helyreállnak, meggyógyulnak. Mindezen okosságok tudatában a salátánkba nyers spenótleveleket is tettem. Az alábbiak szerint készült el: A recept: Hozzávalók: 2 db zsenge cukkini 4 db nyári uborka (kígyóuborka is jó) 2 marék spenótlevél 1/­­4 lolo saláta (jégsaláta, vagy más saláta is megfelelő) 8 db paprika (volt itthon vegyesen TV, kápia, zöld színű kaliforniai) 4-5 db paradicsom 1 bögre főtt bab (én amúgy is főztem, de ha valaki bablevest főz, érdemes kicsit többet előáztatni, előfőzni, és egy részt salátába keverni) 1 db lila hagyma 2 evőkanál őrölt lenmag (elhagyható) 1 evőkanál őrölt mák (elhagyható) 1 evőkanál őrölt szezámmag (elhagyható) 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj (elhagyható)   Elkészítés: Cukkiniket, uborkákat, hagymát meghámozzuk és felkockázzuk. A spenótleveleket megmossuk, felcsíkozzuk, a saláta leveleit pedig összetépkedjük. A paprikákat, paradicsomot szintén felkockázzuk. A főtt babbal együtt összekeverjük a saláta hozzávalóit. Igény szerint őrölt magvakat teszünk hozzá. (Érdemes őrölni, hogy a bélrendszert fel ne sértse az egész mag.) Tekintettel arra, hogy az őrlemények már így is tartalmaznak olajat, nem szükséges olajat hozzá önteni, de aki így jobban szereti, tehet hozzá. Szép nagy mennyiség lesz a fenti tételekből. Ketten kétszer ettünk belőle. És mást nem fogyasztottunk, annyira laktat. Ha nem kizárólag ezért főzzük a babot, akkor tulajdonképpen kész főtt babbal a birtokunkban 30 perc alatt összehozható csemege. Ezt is ajánlom tévézéshez, filmnézéshez. Szokjunk rá az ilyen nassolni való ételekre. Ez tényleg étel! UI: Mi még tormadarabkákkal is megszórtuk, de ez igazán nem szükséges.

zöld reggeli & smoothie

2012. május 5. Vegasztrománia 

gyerekkoromhoz képest eléggé megváltoztak reggeli étkezési szokásaim. akkoriban első dolgom volt felkelés után enni, mivel egy ritka vérszegénység miatt az orvosok szinte kötelezővé tették, hogy egyek reggel, nehogy rosszul legyek. később ezt felváltotta a kávé, majd a "délelőtt-csak-gyümölcsöt-eszem" és a zöld tea. azóta már egy léböjtkúrát is "túléltem", és rájöttem, hogy nálam is működik, és nem kell félnem a "nem-evéstől". egyébként sokkal több energiám van azóta, hogy gyümölcsöt (vagy azt sem) eszem kb 11-12-ig. azért megtartom az arany középutat, a kávé és a reggeli is megmaradt az életemben, csak most ritkábban és általában délután szoktam élvezeti kávézni, hálát rebegve az egyre szaporodó olyan helyek felé, akik növényi tejet is tartanak. a komótos, tartalmas reggeliket pedig a hétvégékre időzítem, amikor meg tudom adni a módját és a nekik kijáró tiszteletet.   a gyümölcs elfogyasztásának többféle verzióját követem, sokszor - meglepő módon - csak megeszem, úgy ahogy vannak, de egyre többször turmixolom le a különböző fajtákat, és kísérletezem, hogy melyikhez milyen fűszer illik. persze a gyümölcsök önmagukban is zseniálisak, de mostanában rákaptam az egészen vad verziókra. ezt pedig smoothie-nak hívják. a májusi elle magazinban olvastam egy cikket kris carr-ról, arról az amerikai színésznőről és modellről, akinél 2003-ban rákot diagnosztizáltak, és aki az orvosok lemondó nyilatkozata ellenére élni akart, és egy életmódváltással kigyógyult. a cikkben (több szimpatikus recept és tanács mellett) olvastam a zöld smoothie-ról és azonnal megtetszett. azóta különböző zöld italokat iszom reggelente, és tetszik! ismeretségi körömből kiindulva, lehet, hogy sokaknál kiveri a biztosítékot, de adjatok egy esélyt, maximum nem jön be. zöld smoothie   ehhez a verzióhoz összeturmixoltam egy zöld almát, 1 kisebb avokádó felét, 1 nagy marék megmosott és lecsöpögtetett spenótot, egy kis darab gyömbért és egy fél citrom levét és egy kevés vizet. az alma helyett használhatunk banánt, körtét, vagy kivit. a spenót helyett keverhetünk hozzá mangoldot, ezek a zöldek  emésztést elősegítő vitaminokban és klorofillban gazdagok, méregtelenítenek és tisztítanak. az avokádó helyett, vagy mellett rakhatunk hozzá kígyóuborkát is, és gazdagíthatjuk további zöld fűszerekkel, petrezselyemmel, mentával, vagy turbolyával, valamint  víz helyett adhatunk hozzá kókusztejet is. s hogy miért e flancos név, miért nem hívom egyszerűen turmixnak? egyrészt ahogy kicsit utánaolvastam, a smoothie nem tartalmaz tejterméket, a turmixokat pedig tejjel készítik. az én gyomrom pedig nem szereti önmagában a tejet. másrészt miért ne flancoskodhatnék, ha éppen ahhoz van kedvem? :)      

Tavaszi tekercs citrusos szójaszósszal + a második hét cukor nélkül

2012. február 19. Zizi kalandjai 

Tavaszi tekercs citrusos szójaszósszal + a második hét cukor nélkül A kihívás második hete talán már könnyebb volt, noha az internet tele volt csokoládés receptekkel Valentin nap miatt. A második hétnek volt egy másik csábító pontja, mégpedig az, hogy kuktáskodtam a Makifood Valentin napi csokigyár óráján, ahol Wagner Bea vezetésével csokoládéba merültek a tanulók. Előre készültem és vittem magammal pirított mandulát arra az esetre, ha a csokoládéra fanyalodnék. Csodák csodájára egész könnyen vettem az akadályt, nem volt olyan pillanat, amikor erős késztetést éreztem volna, hogy lenyaljak egy spatulát. :) A pirított mandula igazán jó nasinak bizonyult. A második hét közepén Valentin nap estéjén aztán engedélyeztünk magunknak I.-vel négy, azaz négy szem datolyát! :) Egyszerűen már nem bírtuk tovább, kellett valami nagyon édes. Ezzel a négy szem datolyával megünnepeltük azt is, hogy túléltük a kihívás első felét! Hurrá! Gondolatban azonban nem tartom a cukormentességet. Csokoládéról, csokis tortáról, kekszekről álmodozok és már tervezem azt a desszertet, amivel megtörjük a cukor, édesség mentes böjtöt. Akkor jöjjön a recept. Húsevő barátok jöttek hozzánk, akiknek megmutattam, hogy igen, a vegetáriánus (a kihívás miatt éppen vegán) konyha is lehet színes és laktató. A tavaszi tekercs készítése jó mókának bizonyult, mindenki kivette benne a részét. Én ezt egy fajta salátának nevezem, mert a rizstésztát kivéve minden nyers benne. A répa és a paprika édes ízt adnak hozzá, az uborka és rizstészta natúr ízt, az újhagyma meg egy kis csípősséget. Ízlésünk szerint bármilyen más zöldséget (avokádót, káposztát, csírákat, stb.), de akár húst vagy halat is adhatunk hozzá (Hínyenc lazaccal készítette). Ami a dolog pikantériája az a citrusos szójaszósz. Ebbe mártogattuk a félbe vágott tekercseket és csak úgy záporoztak az ízek, a textúrák a szánkban. A tavaszi tekercs feltekerését Juci barátnőmtől tanultam, aki egy igazán autentikus helyen, Kambodzsában egy főzőiskolában ismerkedett a feltekerés művészetével. Kerestem nektek két videót, amelyek segítséget nyújtanak a tavaszi tekercsek elkészítéséhez. Remélem belevágtok! A tekercshez a rizslapot a Lehel piac arab üzletében vettem (itt mindig gyöngyszemekre bukkanok, tele van jobbnál jobb és különleges alapanyagokkal, amelyeket előtte sehol nem találtam!). Keleti/­­arab fűszereseknél, kínai szupermarketekben és szerintem hipermarketek külföldi élelmiszer részlegén is kapható. 20 lap 690 Ft-ba került. Tavaszi tekercs citrusos szójaszósszal Hozzávalók 5-6 főre: Tavaszi tekercshez: - 1 db hosszú kígyóuborka, nagyon vékonyan felszeletelve (kb. 6 cm hosszú, 3-4 mm széles) - 2 db piros kaliforniai paprika, nagyon vékonyan felszeletelve (kb. 6 cm hosszú, 3-4 mm széles) - 1 csomag újhagyma, fehér és zöld rész is nagyon vékonyan felszeletelve (kb. 6 cm hosszú, 3-4 mm széles) - 3-4 db közepes répa, nagyon vékonyan felszeletelve (kb. 6 cm hosszú, 3-4 mm széles) - 1 csomag rizslap - 200 g rizstészta/­­vermicelli üvegtészta (soba, udon tészta is használható), megfőzve, leszűrve - opcionális: néhány szál koriander, bazsalikom, felaprítva Citrusos szójaszószhoz: - 2 db citrom frissen facsart leve - 2 db mandarin frissen facsart leve - 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér - 1,5-2 dl szójaszósz Az összes zöldséget aprítsuk fel és tegyük félre. Tegyünk egy tálba langyos vizet és áztassuk meg benne az első rizslapot úgy, hogy közben folyamatosan fogjuk a lapot és nem engedjük el. Kb. 10-20 másodpercig áztassuk vagy addig, amíg a lap hajlítható, puha lesz. Tegyük a beáztatott rizslapot magunk elé egy fa deszkára vagy egy lapos tányérra, majd a (hozzánk közelebb eső) lap aljától 2 cm-re feljebb, középre tegyünk mindegyik zöldségből, plusz tésztából és zöldfűszerből egy keveset (kb. 3-5 szálat minden zöldségből). A rizslap alját tekerjük szorosan a zöldségek fölé, majd a lap két oldalát is hajtsuk a zöldségekre és kezdjük el az egészet feltekerni. Az elkészült tekercsünket hagyhatjuk egészben, de félbe is vághatjuk és tegyük rá egy tálra. A szószhoz keverjük össze a hozzávalókat egy tálkában. Ebbe mártogassuk az elkészült tavaszi tekercseket. További cukormentes vegán receptekért katt ide.

gazpacho

2011. augusztus 25. A malac nem ebéd 

gazpachoilyen borzalmas melegben senkinek sincs kedve főzni. milyen jó, hogy ezt nem is kell. másfelől pedig ez elég nosztalgikus számomra, mert amikor 13 éves koromban egy hónap alatt jóformán körbe autóztuk spanyolországot, rengeteg gazpachot ettem és azóta szörnyen szeretem. valójában ez volt az első recept, ami a tarsolyomban volt, azóta pedig nincs megállás. hozzávalók négy személynek: - kb egy kiló paradicsom - egy zöldpaprika (nem csípős), de lehet kaliforniai is - fél kígyóuborka - egy közepes hagyma - egy gerezd fokhagyma - héj nélkül 12 deka (ne kérdezd miért pont ennyi) kenyér - kb egy liter házi paradicsomlé, esetleg bolti - szűk másfél deci olívaolaj - egy evőkanál fehérborecet - fűszerek: só, bors, friss oregano és bazsalikom      plusz: - egy-két szem paradicsom - egy paprika - az uborka másik fele - a kenyér levágott héja először érdemes a kenyeret elintézni. levágom a héját, valamennyire összemorzsolgatom, majd morzsává őrlöm a turmixban. a héj pedig kell, ne dobd ki. másfelől ki hallott még olyat, hogy kenyérhéjat kidobni.. picit mindig pazarlásnak érzem, ha a paradicsomot meg kell hámozni, mert a héját is szeretem, abban van a vitamin, főleg, ha 5 perce szedtem le őket a kertben. de itt sajnos muszáj. szóval a paradicsomokat megmosom, éles késsel x-et metszek beléjük, és egy percre forró vízbe rakom őket. aztán hideg víz alá, és lehúzom a héjukat. megpucolom a hagymát és a fokhagymát, felkockázom, az uborkát szintén, és a paprikát is, csak azt nem hámozom meg. mindent a turmixba borítok a kenyérmorzsához, hozzáöntöm az olívaolajat is és simára turmixolom. mivel ugye a kenyér sűríti be az egészet, annyi paradicsom levet öntök hozzá, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl híg, de mondjuk ez is ízlés dolga. mehet bele a fehérborecet, só és bors, illetve az oregano és a bazsalikom. jól be kell hűteni, illetve amíg áll a kenyérmorzsa is jobban megszívja magát. a plusz dolgokat azért írtam, mert nálunk azokat a levesébe szokta szórni mindenki evés előtt, és így még tartalmasabb. tehát a kenyér levágott héját felkockázom és kevés olívaolajon megpirítom. igazából csinálhatod ezt rendes kenyérből is, de szerintem ez így pont jó. felkockázom a zöldségeket is, és külön tálkákba rakok mindent. egy jó nagy tányér hideg paradicsom leves és friss zöldségek.. nem is kell mást enni ilyen melegben.

Sopszka saláta

2010. szeptember 18. Cukor, bors, só 

Sopszka saláta - 5-6 paradicsom - 2 nagy kígyóuborka - 1 evőkanál borecet - szirene sajt, de szerintem lehet brindza is - olívaolaj vagy napraforgó olaj (azt olvastam, a bolgárok nem használnak olívaolajat) - 1 kisebb fej lilahagyma - esetleg lehet bele rakni paprikát, mi azt nem szoktunk - petrezselyemzölddel lehet fűszerezni, ez is ízlés dolga Az elkészítés nem nagy kunszt, zöldségeket kockára, aztán az egészet összekeverni. :) Ki milyen zöldséget szeret jobban, abból rakhat többet vagy kevesebbet. ps.: Érdemes figyelni, hogy ne legyen túl vizes a saláta, úgyhogy a paradicsommal módjával, vagy esetleg megtörölni, mielőtt belekerül.


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!