Ropogós saláta – Vendég bejegyzés A’la carte kulináriától
2013. szeptember 28. Zizi kalandjai
tovább a teljes receptért »
Emlékszem, Krisztivel először egy Makifood késtechnika órán találkoztam. Az ő blogja, az A’la carte kulinária, akkor már eléggé ismert volt, sokan főztek/sütöttek az ő receptjeiből. Aztán egyre többször találkoztunk, futottunk össze rendezvényeken, majd barátok lettünk. Azóta gyakran járunk együtt gasztronómiával kapcsolatos eseményekre, programokra. A blogja nagyon sokszínű, a húsos ételektől kezdve a vegánig, minden megtalálható rajta, saláták, turmixok, isteni desszertek, ezenkívül könyvajánlókat is ír, valamint az utazásaikról beszámolót. Érdemes böngészgetni az oldalát és a videóit, sok kincsre lehet bukkanni.
Egy könnyű, inkább tavaszias saláta receptet oszt meg veletek, amely lehet előétel vagy akár köret is.
Ropogós saláta
Hozzávalók 3-4 fő részére:
- 1 fej jégsaláta
- 1 szál répa
- 4-5 db retek
- 1 db kígyóuborka
- 15 db koktélparadicsom
- 1 db citrom leve
- 4 evőkanál olívaolaj
- menta, petrezselyem
- fekete szezámmag
A jégsalátát megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk. A répát meghámozzuk és lereszeljük. A retket felkarikázzuk, az uborkát pedig felkockázzuk. A paradicsomokat félbe vágjuk, a zöld fűszereket pedig felaprítjuk.
A citrom levét és az olajat egy kis tálkában összekeverjük. A földimogyorót egy kevés olajon serpenyőben megpirítjuk. Az összes hozzávalót egy nagy tálban összekeverjük, ráöntjük a citromos öntete és jól összeforgatjuk.
Önmagában vagy köretként (például sült tofuhoz) tálaljuk fekete szezámmaggal megszórva.
*****
Mini interjú, hogy Krisztit jobban megismerhessétek…
Mióta írsz blogot?
K: A blogot 2009 nyara óta írom. Itthon voltam a kislányommal és minden nap főztem, így jött az ötlet, hogy a sok kipróbált vagy akár kitalált receptet valahol össze kellene gyűjteni.
Mikor kezdtél el főzni/sütni?
K: Amióta önálló háztartást vezetek rendszeresen főzöm, nagyon sok szakácskönyvem van, de igazán csak 2009-től mélyedtem bele a gasztronómia világába.
Kitől tanultad az alapokat?
K: Az alapokat természetesen anyukámtól tanultam, vele is sokat sürögtem forogtam a konyhában.
Melyik az ikonikus ételed, ami a leginkább téged jellemez?
K: Három ételt nevezném itt meg, ezeket mind nagyon szeretem és sok újdonság van bennük:
- fügefa levél fagyi – ehhez az ötletet egy arab szakács könyvéből kaptam
- eperrel töltött rizsgombóc
- epres tejberizs rizspapírban
Mi a kedvenc vegetáriánus/vegán ételed?
K: Sült kápia paprika jut elsőre eszembe, de nagyon sok van.
Honnan szerzel inspirációt az ételek elkészítéséhez?
K: Rengeteg szakácskönyvem van, illetve szeretem a magyar és külföldi gasztroblogokat.
Utazásaid során mi volt a legemlékezetesebb fogás, amit ettél? És miért?
K: Cao lao Vietnámban, ez egy tésztaétel és kizárólag a Hoi An régióban készítik. Nagyon komplex az ízvilága, sok alkotóelemből áll és nagyon különleges. Aszalt szilvás marha tagine Marokkóban, ennek a fogásnak a fűszeres, édes, de sós ízvilága nagyon tetszett nekem
Nevezz meg három ételt/alapanyagot, ami mindig van a hűtődben!
K: Szójaszósz vagy halszósz, citrom, vaj.
Van olyan étel, ami mindig az otthonra/gyerekkorodra emlékeztet?
K: Igen, a töltött káposzta, ahogy anyukám készíti, a ludas kása, ahogy mamám készíti és a dédimamámnak volt egy túró rudi süti receptje.
Az emberek meglepődnének, ha rájönnének, hogy ez is van a konyhádban…
K: Talán a szemöldökcsipesz, ezt használom a halak esetében a szálka kihúzására.
« Hogy lehet így főzni? | Mogyorós "Túrógombóc" » |
|
|