Karfiolleves sok zöldséggel
tovább a teljes receptért »
Karfiolszezon van. Olcsón hozzájuthatunk piacokon, zöldséges árusoknál. Már készítettem karfiolból karfiolbombát. Most inkább levest főztem belőle. Férjem szereti, ha a kisebb méretű krumplik egybe főnek meg a levesben. Így készült. Finom lett.
A recept:
Hozzávalók:
- 1 közepes karfiol
- 6 közepes szem krumpli (elhagyható)
- 5 szál répa
- 2 szál fehérrépa
- 1 karalábé
- 1 hagyma (elhagyható)
- víz
- só
- kevés kurkuma
- pár szem egész bors (kb..10., érdemes valamilyen teaszűrővel belelógatni, hogy étkezésnél ne harapjunk rá)
- néhány gerezd fokhagyma
- petrezselyemlevél
Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, felaprítjuk. A karfiolt rózsáira bontjuk, megmossuk őket. Két elkészítési mód áll előttünk: hagymával, vagy nélküle. Ha hagymával, akkor először a felaprított hagymát vízen megpároljuk, majd a zöldségeket rátesszük. Vagy kihagyva a hagymát egyszerűen egy fazékba tesszük a főzéshez előkészített zöldségeket. Megsózzuk, vizet öntünk rá - úgy, hogy jól ellepje. Ezt követően elkezdjük főzni közepes lángon, valamint hozzáadjuk a kurkumát, feketeborsot. Amikor már a zöldségek puhulni kezdenek, de még nem teljesen főttek meg, a felvágott fokhagymát, petrezselyemlevelet beleszórjuk. Addig főzzük, míg a zöldségek meg nem főnek. Készíthetünk hozzá levesbetétnek nokedlit, vagy főzhetünk hozzá tésztát, de ezek nélkül is nagyon finom.
Ebbe a karfiollevesbe nem tettem borsót, de gyakran szoktam. Azzal is nagyon finom.
« Valami Kanada | Trópusi turmix » |
|
|