Sóba-vízbe krumplileves
tovább a teljes receptért »
Avagy a szegények eledele? Nem feltétlen gondolnám, bár általában olcsón hozzájutunk burgonyához, répához, a többi pedig plusz ízt ad a levesnek. Még gyerekkoromban hallottam ezt a kifejezést, és kóstoltam meg a barátnőim által ennek emlegetett levest. Már akkor megkedveltem, így ha eszembe jut és gyors levesre vágyom, pikk-pakk elkészítem és jól is lakunk vele.
A recept:
Hozzávalók:
- 10 közepes szem krumpli
- 5 szál répa
- 2 szál fehérrépa
- 1 karalábé
- 1 zeller
- 1 hagyma (elhagyható)
- víz
- só
- piros fűszerpaprika (elhagyható)
- őrölt köménymag
- néhány gerezd fokhagyma
- petrezselyemlevél (elhagyható)
Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, felaprítjuk. Két elkészítési mód áll előttünk: hagymával, vagy nélküle. Ha hagymával, akkor először a felaprított hagymát vízen megpároljuk, majd a zöldségeket rátesszük. Vagy kihagyva a hagymát egyszerűen egy fazékba tesszük a főzéshez előkészített zöldségeket. Megsózzuk, vizet öntünk rá - bőven. Majd elkezdjük főzni. Amikor már a zöldségek puhulni kezdenek, de még nem teljesen főttek meg, akkor a fűszereket, illetve az apróra vágott fokhagymát, petrezselyemlevelet beleszórjuk. Addig főzzük, míg a zöldségek meg nem főnek. Készíthetünk hozzá levesbetétnek nokedlit, vagy főzhetünk hozzá tésztát, de ezek nélkül is nagyon finom. Ha fűszerpaprikát nem teszünk hozzá, világos színű levest kapunk. Ez esetben egy kis növényi tejjel turbózhatjuk tovább. Aki szereti az intenzív ízeket, apríthat bele csilipaprikát.
UI: Ha nem ódzkodunk tőle, magyaros fűszerkeveréket is szórhatunk bele egy keveset (akár a felsorolt fűszerek helyett is).
« Áfonyás turmix (reggelire) | Kölesmorzsák élő fahéjas szilvalekvárral » |
|
|