 
    
	
  Kukorica főzelék görögösen (gluténmentes, vegán)
 
  
  
  
tovább a teljes receptért  »  
  
  
A póréhagyma öregebb lehet, mint a vöröshagyma. Ugyanis szerepel a világ legrégibb receptjében. A bárány és pórépörkölt készítése le van írva egy 4000 éves babiloni kőtáblán. A görögök praszának hívták, az arabok kurratsnak, és a rómaiak, akik elterjesztették Észak-Európában, porrumnak. A kelták, akik keményen ellenálltak a hódító rómaiaknak, cenhinennek nevezték, és nemzeti növényüknek választották. Hogy miért, az rejtély maradt, bár ha a népdalok és a szónoklatok különös szeretetére gondolunk e népcsoportnál, a nyálkás póré toroknyugtató hatásának lehet köze ehhez. Másik legenda, hogy a katonák pórét tűztek a kalapjukhoz a csaták előtt azonosító jelként. (Részlet: Ötven növény, amely megváltoztatta a történelmet c. könyvből.)
 
A recept:  
   
Hozzávalók:  
 - 1/2 kg kukorica  
 - 1 kisebb bögrényi fekete olívabogyó felkarikázva 
 - víz 
 - 4-5 gerezd fokhagyma 
 - 1 maroknyi medvehagyma (elhagyható) 
 - 1 maroknyi póréhagyma 
 - 2 dl növényi tej  
 - kb. 2-3 ek rizsliszt 
 - só 
  
Elkészítés:  
A kukoricát átmossuk, majd annyi vízben, hogy épp ellepje, feltesszük főzni. Megsózzuk. Amikor már szinte megpuhult, az átmosott, feldarabolt fekete olívabogyót is hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymával, medvehagymával együtt. A póréhagymának eleve gyengébb íze van, így azt a főzés utolsó pár percében adjuk hozzá. A növényi tejet kikeverjük rizsliszttel és a megfőtt kukoricához adjuk folyamatos keverés mellett. Amikor besűrűsödik, már kész is a főzelék.    
  
 
 
 
 
 
   
| « Vegán mac ‘n’ cheese, avagy vegán sült “sajtos” tészta | Nyers, vegetáriánus “darált hús” » | 
| 
 | 
 | 
 Receptek
 Receptek Hírek
 Hírek Éttermek
 Éttermek Blogok
 Blogok Katalógus
 Katalógus Kedvencek
 Kedvencek Kapcsolat
 Kapcsolat


 Szerintünk ez is ízleni fog
 Szerintünk ez is ízleni fog 
 Legfrissebbek ugyaninnen
 Legfrissebbek ugyaninnen
 
	 
	 
   
