Kukoricakása szójaszószos szezámolajas pirított padlizsánnal (vegán)
2016. április 6. Zizi kalandjai
tovább a teljes receptért »
Tegnap nagyon fáradt voltam, annyira erőtlennek éreztem magam, hogy ha I. nem segített volna a napi teendőkben, nem tudom, hogyan csináltam volna végig az egész napot a két fiúval. Pedig a körülményekhez képest egész normális mennyiséget aludtam, mégis nagyon nagyon fáradt voltam.
Szóval nehéz két gyerekkel, de egyre jobban jövök/jövünk bele a napi teendőkbe és egyre inkább alkalmazkodunk a kétgyerekes léthez. Tény, hogy az egész napunkat a gyerekek töltik ki, ez főleg hétvégén látszódik, amikor mindketten együtt látjuk el őket. Róluk, értük szól a nap, igyekszünk olyan programokat találni, amiben örömüket lelik ők is (főleg Ádi, mert Ákos még nagyon kicsi) és mi is… ilyen például a csúszdázás. A Gellért hegyi csúszdaparkban jártunk és nagyon jól szórakoztunk mindannyian.
A főzést tekintve a minimál stílus a nyerő, minél gyorsabban, minél laktatóbbat és minél egészségesebbet készíteni, ami ugye szoptatóbarát is (bár ez nagyon változó, hogy ki mit tud enni szoptatás alatt). Így készült ez a villámgyors kukorica kása ilyen instant kásából és hozzá egy kis pirított fokhagymás padlizsán szójaszósszal és pirított szezámolajjal. Igazi, életmentő hétköznapi ebéd! Nekem egyébként annyira bejön a padlizsán így elkészítve, hogy a múltkor egy teljes egész padlizsánt megettem így egymagam!
Kukoricakása szójaszószos szezámolajas pirított padlizsánnal (vegán)
Hozzávalók 3 főre:
– 2 közepes padlizsán (kb. 450-500 g), felkockázva kb. 1*1 cm-es kockákra (nem kell meghámozni!)
– 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
– 3 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj
– 2 evőkanál tamari (gluténmentes szójaszósz)
– 1 evőkanál pirított szezámolaj
– 3 bögre instant kukoricakása
– 3 bögre víz vagy zöldség alaplé
– 1-2 gerezd fokhagyma, felaprítva
– só, bors
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)
Magas láng felett hevítsünk fel egy serpenyőt. Tegyük bele a kókuszzsírt, majd a padlizsánkockákat és pirítsuk addig, amíg enyhén megbarnulnak. Ekkor öntsünk hozzá kb. 50 ml vizet és adjuk hozzá a felaprított fokhagymát. Vegyük közepesre a lángot és főzzük, pirítsuk, amíg a fokhagyma és a padlizsán is megfő. Ízesítsük a szójaszósszal, majd ha elzártuk a gázt, adjuk hozzá a pirított szezámolajat is. Jól keverjük el és tegyük félre tálalásig.
Egy lábasba tegyük bele a felaprított 1-2 gerezd fokhagymát, adjuk hozzá a vizet/zöldség alaplevet és forraljuk fel. Sózzuk, borsozzuk, majd lassan kezdjük el beleönteni a kukorica kását úgy, hogy közben folyamatosan kevergetjük. Zárjuk el alatta a gázt és tálaljuk azonnal, amíg folyékonyabb állapotban van (utána megdermed – persze egy kevés vízzel hígítva újra folyékonnyá tehetjük a kását).
« Polenta krémesen, párolt zöldségekkel | Sült wasabis csicseriborsó » |
|
|