Endívia, ropogós, friss zöld
2013. január 23. Gitta nyersétel blogja
tovább a teljes receptért »
Ismeritek az endíviát? Idézet a Házipatikából: Az endívia a fejes salátához hasonló ízű salátafaj. Kissé kesernyés ízét a benne található Endívia inulin adja. A növény sok ásványi sót tartalmaz, többek között foszfort, vasat, calciumot, meszet, a vitaminok közül pedig C-vitamint. A növény jelentős fehérje és szénhidrát tartalommal rendelkezik. Az endívia kiváló étvágygerjesztő, vízelhajtó és hashajtó hatású. Jelentőségét az is nagymértékben elősegítette, hogy mind késő őszi, mind téli fajtája jól termeszthető, így optimális vitaminforrás a téli hónapokra. A népi gyógyászatban máj- és epebetegségekre ajánlják, mert a nehezen emészthető ételek mellé salátaként fogyasztva elősegíti a hatékonyabb és könnyebb emésztést. A benne található ásványi anyagoknak köszönhetően lúgosít, de csak nyersen fogyasztva. Készítsetek belőle salátát, vagy töltsetek a levelekbe pástétomot, csírákat. Karcsú leveleit szeretem megtölteni, mert könnyen kézbe lehet venni, és gusztusosan lehet ropogtatni. Kicsit kesernyés az íze, amit megfelelően fűszerezett töltelékkel lehet ellensúlyozni, Pástétommal megkentem, és jó sok friss hajdina csírát tettem a tetejére. Itt pedig mandulás-répás-hagymás-petrezselymes töltelékkel töltöttem meg. Hajrá fantázia!
« Fitt káposztasaláta | Lecsós babpástétom » |
|
|