fűszeres rizsgolyók
2012. március 12. Vegasztrománia
tovább a teljes receptért »
elég gyakran előfordulok a castro bisztróban. érdekes a sors, mert már akkor is gyakran jártam oda, mikor hans megnyitotta az "eredetit" a ráday utcában (tízes éveim végén nagy vágyam volt, hogy legyen olyan törzshelyem, ahol tudják, hogy mit kérek, és mivel iszom a kávét. ennek az álomnak az első beteljesülési helye a castro volt), és most, néhány év szünet után az új helyet is gyakran látogatom. még az is előfordul, hogy ott ebédelek, vagy vacsorázom. egyik kedvencem a vegetáriánus választékból az fűszeres rizsgolyók snidlinges joghurttal. hétvégén ezeket az ízeket próbáltam rekonstruálni.
fűszeres rizsgolyók
tulajdonképpen egy indiai fűszerezésű suppl í ról van szó. én most ezeket a fűszereket használtam hozzá, de most is arra bátorítanék mindenkit, hogy engedje el a fantáziáját, és kísérletezzen.
hozzávalók:
maradék rizs (3/4 csészéből főzve, 1 csésze = 2,5 dl)
1 tojás
5 dkg reszelt sajt (nem kell, hogy ízes legyen, inkább az állaga miatt fontos)
kötelező fűszerek: késhegynyi fahéj, curry, kurkuma
egyéb fűszerek (nekem most még): thai zöld curry, thai citromfű, 1 kk miso, cayenne bors, 1 fej fokhagyma apróra vágva
zsemlemorzsa + szezámmag + lenmag
a szobahőmérsékletű rizst összekevertem a fűszerekkel, a sajttal, és a tojással, vizes kézzel golyókat formáztam belőlük, mad meghempergettem őket a zsemlemorzsás keverékben. forró olajban aranybarnára sütöttem őket, majd papírtörlőn pihentek kb 5 percig a fogyasztás előtt.
« Spenótos vitamin koktél | Lékúra előtti - Utolsó saláta vacsora » |
|
|