lime-os sárgaborsó pástétom
2012. február 10. A malac nem ebéd
tovább a teljes receptért »
talán alkati kérdés, de én hihetetlen rosszul viselem a hideget. ilyenkor szükségem van valamire, ami fűszeres, mégis friss, laktató és főként borzasztó finom. ez a pástétom pedig pont ilyen.
hozzávalók:
- egy púpos bögrényi sárgaborsó
- három gerezd fokhagyma
- egy lime
- három-négy evőkanál olívaolaj
- fűszerek: só, öt-hat szem egész bors, egy babérlevél, két szem szegfűszeg, csípős curry fűszerkeverék
a sárgaborsót átmosom, és minimum egy éjszakára beáztatom. leszűröm az áztató vizét, egy edénybe öntöm és újra felöntöm annyi vízzel, ami legalább egy ujjnyira ellepi. a megpucolt fokhagyma gerezdeket, a babérlevelet, a borsot és a szegfűszeget is beledobom, lefedem és forrásig főzöm.
ha már forr, megsózom és kis lángon főzöm kb egy órán keresztül, amíg a borsó meg nem puhul. (ha esetleg sok főzővíz maradna, a fedőt levéve főzd el a nagyját, de erre nem hiszem, hogy túl nagy esély lenne.)
megvárom, hogy a borsó kicsit kihűljön. kihorgászom a babérlevet, a borsokat meg a szegfűszegeket, hozzáöntöm az olívaolajat és botmixerrel pürésítem. lehet hozzáadni még vizet, hogy megfelelő állagú legyen.
hozzákeverek egy teáskanálnyi curryt, a lime lereszelt héját és kifacsart levét. a végén még öntök rá egy kis olívaolajat, de ez akár el is hagyható.
« Programváltozás | Bővült a Vegafood nyersételes kínálata a Nyersétel Akadémia ételeivel! » |
|
|