szíriai sólet
2011. május 20. A malac nem ebéd
tovább a teljes receptért »
ezt a receptet a fűszer és lélek blogban olvastam még régebben, de végre eszembe jutott, hogy meg is csináljam - igaz, kicsit átalakítva. ajánlom!
hozzávalók két személynek:
- egy doboz konzerv csicseriborsó (vagy ha szárazat használsz, éjszakára beáztatod, majd sós vízben megfőzöd)
- egy nagy fej hagyma
- két nagy paradicsom
- három gerezd fokhagyma
- egy marék kesudió (nekem csak pirított földimogyoróm volt, nem autentikus, de így is finom)
- pár szem fekete olajbogyó
- egy evőkanál méz
- egy csokor petrezselyem
- olívaolaj
- fűszerek: egy kiskanál római kömény, egy kiskanál koriandermag, egy kiskanál őrölt fahéj, pár szem szegfűbors, fél kiskanál chilipehely, só
a fűszereket - a só kivételével - egy száraz serpenyőben megpirítom, és mozsárban összezúzom őket. a hagymát megpucolom, felkarikázom és az olajon megpárolom. rászórom a fűszereket, az apróra vágott fokhagymát. lecsöpögtetem a csicseriborsót, felkockázom a paradicsomokat, majd ezt is a fűszeres hagymához öntöm. picit megsózom, adok hozzá egy kevés vizet, lefedve főzöm, amíg a paradicsom is meg nem fő.
ha ez megvan, megy bele a mogyoró, az olívaolaj, a méz és a petrezselyem, amit apróra vágtam előzőleg. ha kell, még megsózom.
ahogy az a hüvelyesekkel lenni szokott, rendkívül kiadós és laktató. de főként finom!
« Marcipános muffin eperhabbal | Variációk spárgára és madársalátára... » |
|
|