krumplikrémleves rókagombával
2011. október 25. A malac nem ebéd
tovább a teljes receptért »
csak annyit tudok írni hozzá, hogy ŐSZ!
hozzávalók:
- két-három közepes krumpli
- fél szál póréhagyma
- egy maroknyi szárított rókagomba (sajnos nem jutok frisshez)
- diónyi vaj (esetleg margarin, de vaj!)
- két kiskanál tejföl
- egy kiskanál mustár
- fűszerek: só, füstölt só, friss petrezselyem és snidling
a póréhagymát felkockázom és a felforrósított vajon párolni kezdem. érdemes vigyázni a vajjal, ne égjen meg, mert akkor keserű lesz. meg különben is kár fecsérelni, mert a vaj olyan jó dolog!
a krumplikat meghámozom, felkockázom és a póréhoz adom. párszor átforgatom, majd felöntöm annyi forró vízzel, hogy épp ellepje. megsózom és puhára főzöm.
közben beáztatom a rókagombát langyos vízbe.
ha a krumpli megfőtt, botmixerrel pürésítem. hozzáadom a rókagombát, a gomba áztató vizét és visszarakom a tűzre.
a tejfölt a mustárral kiverem - szoktam hozzáadni egy kis tejet vagy vizet, úgy könnyebb -, apránként a leveshez keverem habverővel. adok még hozzá annyi vizet, hogy ne legyen túl sűrű, felforralom még egyszer.
végül ízesítem a füstölt sóval, hozzákeverem az apróra vágott snidlinget és petrezselymet. a füstölt só amúgy nagyon király dolog, ilyen jellegű ételeknél egyszerűen kell.
« Répás karfiolbomba | Kifőztük Karácsony - 2011 » |
|
|