Nyers, kakós narancstorta
tovább a teljes receptért »
A megadott mennyiségek egy 22cm-es (8-10 szeletes) tortához elegendőek.
Mint minden ételnél, itt is meghatározó az alapanyagok íze és minősége. Ha igazán finom narancstortát szeretnél, akkor olyan narancsot használj amit magában is szeretsz. Van akinek a savasabb és van akinek az édesebb fajta jön be jobban. Én az édes, lédús, mégis savanykás fajtát részesítem előnyben. :)
Hozzávalók az alaphoz:
- 100g kókuszreszelék
- 150g őrölt lenmag
- 12db friss datolya (aszalatlan)
- 1,5dl turmixolt narancs (nem egészen 1db)
A krémhez:
- 1,2l turmixolt narancs (kb 6db)
- fél citrom leve (ha nem elég savanykás a narancs)
- 10ek kókuszolaj
- 20g holland kakópor
- 10db friss datolya kimagozva
- 5kk útifűmaghéj liszt
A fedő réteghez:
- 1 db narancs leturmixolva
- 5db friss datolya kimagozva
- 1kk fahéj
- 10ek kókuszolaj
A nyers, kakaós narancstorta elkészítése:
Az alaphoz szükséges dolgokat egy tálban kézzel összegyúrjuk, majd a tortaformába nyomkodjuk, úgy, hogy kb 4cm magas pereme legye a "tésztának". Ez körbeöleli majd a lágyabb, kakaós narancskrémet a torta közepén.
A krémhez az útifűmaghéj liszt kivételével mindent turmixgépbe rakunk, és homogénre turmixolunk. Amikor kész, akkor keverőtálba öntjük, és belekeverjük az útifűmaghéj lisztet is, majd beleöntjük a tortaformába.
Végül pedig a fedőréteg alapanyagait is turmixgében elturmixoljuk, és a torta tetejére öntjük. Hűtőbe tesszük egy éjszakára, és ízlés szerint díszítjük. Én a fedőrétegből 3-4 evőkanálnyit külön szedtem, kakaóport kevertem bele. A fedőrétek nagyobb részét beleöntöttem a tortaformába, és spirál alakban belecsorgattam a kakaós részt is. Végül egy fogpiszkálóval kialakítottam a márványos jellegű rajzolatot. Amikor megszilárdult, akkor díszíthetjük kedvünk, lehetőségeink és kreativitásunk szerint.
Áldott étkezést! :)
Kakuk Bálint
« Pikáns spárgaleves | A zöldség, amiről még soha nem hallottál, pedig minden nap fogyasztanod kellene! » |
|
|