Paradicsomos bruschetta és egy kis napsütötte Toszkána
2014. augusztus 30. Zizi kalandjai
tovább a teljes receptért »
Az elmúlt években jártunk néhányszor Toszkánában – olyan barátok meghívásának köszönhetően, mint Giulia és Emiko -, de sajnos egy bejegyzés sem született belőle, noha az inspirációt és a jobbnál jobb recepteket megkaptam, amikor ott jártunk. A napokban eszembe jutott, hogy lassan vége a paradicsom szezonnak – mert ugye télen nincsen paradicsom -, szóval, amíg lehet élvezni kell ezeknek a (végre!) napsütötte golyócskáknak az édes, szaftos zamatát. Be is ugrott, hogy van egy ezer éve lefotózott, elfekvőben lévő recept, aminek még most éppen aktualitása is van, így összeszedtem a képeket és végre nekiálltam ennek a bejegyzésnek.
Két éve jártunk a toszkán tengerparti szakaszon. A bázisunk Cecina-ban volt, egy családi apartmanban, ahol nyolcan tanyáztunk és szinte ahányan voltunk, annyi nemzetet képviseltünk – belga, olasz, amerikai-német, ausztrál-japán, magyar -. Az étkezésre nagy gondot fordítottunk, többnyire olasz ételeket főztünk, de igyekeztünk a gyorsaságra helyezni a hangsúlyt, hogy minél több időt tölthessünk a tengerparton vagy éppen egy környékbeli piacon.
Ott a helyszínen is készítettünk bruschettát, amit aztán itthon is megcsináltam. A recept hihetetlen egyszerű, ezért, mint minden egyszerű receptnél, a hangsúly itt is az alapanyagok minőségén van.
Paradicsomos bruschetta
(Recept: Giulia második szakácskönyvéből, I Love Toscana)
Hozzávalók:
- néhány szelet jó minőségű kovászos kenyér, megpirítva
- 400 g paradicsom, felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma
- extra szűz olívaolaj
- friss bazsalikom, felaprítva
- só, frissen őrölt bors
Tegyük egy tálba a felkockázott paradicsomot, ízesítsük sóval, borssal. Keverjük össze két evőkanál olívaolajjal, egy felaprított fokhagyma gerezddel és a bazsalikommal. Tegyük a hűtőbe és hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek két-három óra alatt.
Pirítsuk meg a kenyér szeleteket, extraként megkenhetjük a másik gerezd fokhagymával (aki nem fokhagyma őrült, az kihagyhatja ezt a lépést ). Kanalazzunk a kenyér szeletekre az aprított paradicsomból. Tálaláskor önthetünk még rá egy kevés olívaolajat.
Tipp: a friss bazsalikom mellett adhatunk hozzá még oregánot és mentát is.
*****
Néhány kép az utazásról…
Készül az autentikus bruschetta
Cecina
« Hajdinás cukkinifasírt (gluténmentes, vegán) | Gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet... » |
|
|