marokkói sóban eltett citrom
2012. február 15. Vegasztrománia
tovább a teljes receptért »
imádom a citromot, és elég sokat használom főzéshez is. maki tanácsára szoktam a krémlevesekbe csavarni, húsát-levét használom salátákhoz, és a héját is ízesítésre. emiatt nagyon megtetszett a sós "citrombefőtt" ötlete, melyet alapvetően marokkóban használnak kuszkusszal, csicseriborsóval, lencsével készült ételekhez (meg húsokhoz is, de ez nyilván engem annyira nem izgat).
marokkói sóban eltett citrom
hozzávalók:
(10 citrom eltevéséhez - két 1/2 literes, vagy egy 1 literes befőttesüveghez)
14 citrom (sajnos általában nem jutok kezeletlen héjú citromhoz, ezért forró víz alatt jó alaposan meg szoktam mosni őket felhasználás előtt)
200 g tengeri só
1 rúd fahéj 4 felé törve
1 ek koriandermag
2 hüvelykujjnyi friss gyömbér vékonyra szeletelve
mossuk meg és töröljük szárazra a citromokat (én ehhez most meyer citromokat használtam, mert ez volt itthon, de sima citromból is tökéletes, sőt, az eredeti recept is azt használ). vágjuk őket 4 részre úgy, hogy egyik felük egyben maradjon. töltsük meg őket annyi sóval, amennyivel csak tudjuk, majd nyomkodjuk a sterilizált (kifőzött) üveg(ek)be, közéjük fűszereket rakva. szórjuk rá a maradék sót, zárjuk le, és hűvös helyen hagyjuk állni 3 napig. ezután nyomjuk ki a megmaradt citromok levét, és öntsük az üvegekben lévő, közben összenyomott citromokra. fontos, hogy ellepje őket, ha nem, használjunk több citromot. zárjuk le, és hagyjuk állni legalább 8 hétig.
használat előtt öblítsük le kicsit a citromokat, kaparjuk ki a húsát (ezt használhatjuk pácokhoz, de az említett ételekbe is), a citromok héját pedig csíkokra vágva tudjuk felhasználni.
a receptet a szakácsok könyvében találtam.
« A természet íze - Újpesti Egészségfesztivál | Kelkáposzta leves sült tofuval, kókusztejben » |
|
|