Zabpelyhes tökpite
tovább a teljes receptért »
Még mindig nagyon sok reszelt tök volt a fagyasztónkban, amikor már úgy gondoltam, most nem újabb tökfőzeléket főzök (noha azt is nagyon szeretjük, de egy idő után már elég lehet belőle), hanem pitét készítek belőle - sósan, némi napraforgó-tejföllel megfolyatva remek kis ételt kreáltam. Nagyon egyszerűen készül és igazán kiadós, nem is lehet sokat enni belőle. A tejfölt viszont lehet még tovább ízesíteni, vagy kaporral, vagy pirospaprikával. Mi natúr íznél maradtunk, így is elfogyott. A salátalevél még jól jött hozzá (lásd a képen). Szeretjük a zöld leveleket, amihez csak lehet, fogyasztjuk. Ez az étel amúgy cukkinivel is hasonlóképpen elkészíthető.
A recept:
Hozzávalók:
- 50 dkg zabpehely
- 1 kg reszelt tök
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma
- kurkuma
- kapor
- só
- növényi tejföl vagy növényi joghurt
- sütőpapír
Elkészítés:
A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát összepréseljük és a reszelt tökhöz adjuk mindkettőt. Sóval és kaporral megszórjuk, egy kevés kurkumával sárgára színezzük, majd hozzákeverünk annyi zabpelyhet, hogy egy sűrűbb masszát kapjunk. Ha nem elég sós, még szükség szerint sózzuk. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a nyers tésztát, majd egyenletes hőfokon kb. 30 perc alatt készre sütjük. Tálalásnál növényi tejfölt vagy növényi joghurtot öntünk rá. Intenzívebb ízű olajjal is finom (pl: tökmag-olaj).
« Csoki-eper fagyitorta | A gabonatej automatáról » |
|
|