C-vitamin drink
tovább a teljes receptért »
Csipkebogyóval találkozva talán kevesen asszociálunk arra, hogy nem mással van dolgunk, mint a rózsa termésével. Meglehetősen sokfajta rózsa nyílik világszerte. A halvány rózsaszín gyepűrózsa, tudományos neve és angol elnevezése egyaránt "ebrózsa", mivel veszett kutya harapására is használták. Levelei hashajtó, magja pedig vízhajtó hatású. Csipkebogyója pedig olyan gazdag forrása a C-vitaminnak, hogy a II. világháború idején Angliában az iskolás gyermekekkel szedették, és egy évben 226 tonnát gyűjtöttek össze belőle. Talán kevesen tudják, hogy a csipkebogyó bizony a citromban található C-vitamin többszörösét (tízszeresét) tartalmazza. Emellett magnéziumban is gazdag, ezért ajánlják szív-és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításához. Ugyan Svédországban levest is főznek belőle, én most maradok egy egyszerű italnál, ami a hideg napokon igazán jól jön a testnek, mivel C-vitaminban meglehetősen gazdag .
A recept:
Hozzávalók:
1 citrom
2 narancs
1 grapefruit
6-8 mandarin
10 szem csipkebogyó
meleg víz
igény esetén méz/biocsicsóka , stb.
Elkészítés:
Vizet forralunk. Amikor felforrt, lezárjuk és beletesszük az egész vagy félbevágott csipkebogyókat. Állni hagyjuk, míg a többi hozzávalót elkészítjük:
A citrusfélék héját alaposan megmossuk. Mindegyik citrusfélét félbevágjuk. Az egyik felét felkockázzuk, a másikat kicsavarjuk. Amikor a csipkebogyók már áztak a forró vízben és a víz kissé kihűlt (szükség esetén kevés hideg vizet hozzákeverve a hőfokából enged), hozzáadjuk a kicsavart és a felvágott citrusféléket. Ha nem elég édes, adhatunk hozzá mézet, barna cukrot, gyümölcs cukrot, stíviát, stb. Azért nem jó, ha forró vízbe tesszük a citrusokat, mert a C-vitamin tartalmuk így elillan. Ezért ajánlom a meleg és nem forró vizet. Azonnal fogyaszthatjuk is, vagy nem túl forró fűtőtesten melegen tarthatjuk, napközben kortyolgathatjuk. Így könnyebben rávehetjük magunkat a rendszeres ivásra, ami megfázásos, légúti betegségek idején pláne fontos, hiszen a sok folyadék kimossa szervezetünkből a bacikat, a C-vitamin pedig hozzájárul a betegségek megelőzéséhez.
« Szilvalekváros (diós, mákos) kifli | Brutálisan finom vegán mákos kalács » |
|
|