Szójatej
2013. augusztus 10. La Veganista
tovább a teljes receptért »
A növényi tejek oszlopos tagja a szója tej. Sütésre és főzésre is kiválóan alkalmas. Enyhén krémes állaga jól illik olyan forró italokhoz, mint a kakaó, vagy a kávé. Elképesztően egyszerű belőle "szójaszínt" (szójatejszín) készíteni, vagy akár szója joghurtot, amiket felhasználhatunk különböző ételek elkészítéséhez, vagy akár a vegán fagylaltok krémesítéséhez. A szójatej elkészítése, az áztatás idejét leszámítva csupán 25-30 perc. Érdemes ízesítés nélkül elkészíteni, mert így nagyon könnyen átkonvertálható más ételek alapanyagává. Hozzávalók:
1 csésze szójabab (2,5 dl csésze)
8-10 dl víz
Így készítsd el:
Mérd ki a szójababot, majd alaposan mosd át.
Áztasd be vízbe egy éjszakán át. (Nyáron érdemes hűtőbe tenni)
Másnap szűrd le, majd turmixgéppel, vagy botmixerrel aprítsd durvára (4 dl vízzel)
A masszát öntsd egy lábasba, és adj hozzá további 4-5 dl vizet.
Amikor felforr, vedd vissza a hőmérsékletet, mert hajlamos kifutni. 20 percig főzd, a felszínen keletkező habot kanalazd le róla.
Kis lyukú szűrőn, gézanyagon, vagy pelenkaanyagon át szűrd le egy kancsóba. Ha túl sűrűnek találod a szójatej állagát, további 1-2 dl forróvizet hozzá lehet önteni. Hagyd lehűlni, majd rakd be a hűtőbe, ahol 4-5 napig tárolható.
« Augusztusi Lét-tudatos Hírlevél | Egészség és Harmónia » |
|
|