Tóth Gábor – Beteg táplálékaink
2016. április 30. Vegán lettem
tovább a teljes receptért »
A Beteg táplálékaink című könyv a húsokban előforduló kórokozókat és az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának kockázatát mutatja be.
Beteg táplálékaink, a könyv
A Beteg táplálékaink című több mint 550 oldalas masszív olvasmány nem kifejezetten vegán, hanem tudományos és egészségügyi oldalról világítja meg a húsfogyasztással szorosan összefüggő problematikákat. Ugyan egy rövid bekezdésben olvashatsz az állattartás erkölcsi problémáiról bibliai szemléletmódon átvezetve, de a könyv alapvetően nem etikai és nem állatjogi oldalról közelíti meg a témát. A könyv szerzője, Tóth Gábor okleveles élelmiszeripari mérnök és táplálkozáskutató, szakterülete a táplálkozás- és élelmiszertudomány. Számos könyvet írt már többek között candida, génmódosított élelmiszerek, édesítés vagy akár az e-számok témájában.
A Beteg táplálékaink című könyv nagy alapossággal és szinte már zavarba ejtő részletességgel mutatja be mindazon az emberi szervezet számára veszélyesebb és kevésbé veszélyes betegségeket, melyek a húsfogyasztással szorosan összefüggenek. Olvashatsz a húson keresztül szervezetbe kerülő daganatkeltő vírusfajokról, agresszív baktérium törzsekről és egyéb parazitákról is többek között. Ha nem érint meg a veganizmus etikai része, viszont a saját egészséged érdekel és nem csak hosszú, de egészséges életet szeretnél, akkor ez a könyv neked szól!
Beteg táplálékaink, a tartalomjegyzék
A könyv tartalma annyira bő és a témában mindenre részletre kiterjedő, hogy a tartalomjegyzéke nem kevesebb mint hét oldalra sikeredett. Ezen bejegyzésben csak a nagy és a témát érintő fontosabb albekezdések címeit írom le, valamint a fejezetekből párat példának, hogy átlásd a könyv alaposságát.
- Előszó
- Bevezetés
- A környezetbiológia törvényei
- Az anyag körforgása és az élőlények láncolata
- Az élettelen környezet hatása a mikroorganizmusokra
- Hőmérséklet, nedvesség, Kémhatás, stb.
- A mikroorganizmusok élőhelyei
- A mikrovilág nagyjai
- Kórokozók és eszközeik
- Intelligens gyilkosok: a vírusok
- Sokoldalú baktériumok
- Néhány pusztító járvány terjedése és összefüggése az állatvilággal
- Világméretű influenzajárványok és okaik
- Az állatok mint a betegségek legfőbb terjesztői
- Az emberre veszélyes állatbetegségek kialakulása és elterjedése
- Miért válnak egyre agresszívabbá a mikroorganizmusok?
- A globalizáció következményei
- Miért hajlamosabbak a betegségekre a túltenyésztett haszonállatok?
- Félelmet keltő állatbetegségek
- A XX. század “záróakkordja”: a kergemarhakór
- A XXI. század “nyitóakkordja”: a madárinfluenza
- Az emberi rákbetegségek kapcsolata az állatvilággal
- A vírusok és a rák
- Átvihető-e a rák?
- Élelmiszer-fogyasztással kapcsolatos fertőzések és mérgezések
- Az állati eredetű ételek régi-új szennyezője, a Salmonella
- Növekvő kockázat a szárnyasoknák: Campylobacter
- A disznóvágások szemtanúja: Clostridium botulinum
- Száj és körömfájás
- A darált hús és a spirális fonalféreg találkozása
- Az élelmiszerekkel feltételes összefüggő egyéb korokozók
- Emberre is veszélyes belső élősködők
- Mérlegen az állatok és állati eredetű termékek
- A haszonállatok állat-egészségügyi és higiéniai szempontból
- Az állati eredetű termékek mikrobiológiai kockázata
- Az állati eredetű termékek vizsgálata táplálkozás-élettani szempontból
- A jól működő immunrendszer, mint a védelem kulcsa
- Étrendi alternatívák az állatbetegségek kapcsán
- Az egészségügyi kérdéseken túl
- Az állati eredetű termékek fogyasztásának etikai és lelki vonatkozásai
Kiadója: Pilis-Vet Bt.
Kötés: Puhatáblás, ragasztókötött
Kiadás éve: 2006
Terjedelem: 581 oldal
Ár: kb. 3000Ft
« Szupergyors paradicsomos tészta | Kókuszos szelet eperrel (nyers) » |