Vegán karfiol barnarizs gratin
2014. december 8. Zizi kalandjai
tovább a teljes receptért »
Na végre egy recept… állnak sorban a receptek, meg a nyereményjátékok, szóval igyekszem behozni a lemaradást az elkövetkező napokban és posztolni minél többet. Ez a sült karfiolos barnarizses finomság kitesz egy komplett ebédet, de el tudom képzelni a karácsonyi asztal egyik fogásának is. A barnarizst meg lehet főzni előre, utána már csak a karfiolt kell gőzben megfőzni/megpárolni és a szószt elkészíteni, a többit a sütőre bízhatjuk.
A szószba és a tetejére vegán sajt került. Az Ádiról készült videó óta többen érdeklődtetek a vegán sajtról, így a GY.I.K.-ban írtam róla egy keveset, megtaláltok minden fontos infót a termékről.
Vegán karfiol barnarizs gratin
(Recept inspiráció: Sprouted Kitchen)
Hozzávalók:
- 1 közepes fej karfiol
- 1 bögre főtt barnarizs
- 1 kisebb fej lilahagyma, felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1 és 1/2 bögre rizs- vagy mandulatej
- 2 evőkanál tönköly fehérliszt
- 3/4 bögre vegán sajt reszelve + egy kevés a tetejére
- petrezselyemzöld a tetejére
- egy kevés szerecsendió
- csipet cayenne bors
- só, bors
- olívaolaj
A karfiolt szedjük rózsáira és vízgőzben (tűzhelyen vízzel teli lábas felett) 6-8 perc alatt pároljuk éppen puhára. Öntsük egy tálba, adjuk hozzá a főtt barnarizst és tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 180C fokra és olívaolajjal kenjünk ki egy közepes méretű sütőformát.
Egy serpenyőben hevítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat. Adjuk hozzá a lilahagymát, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és dinszteljük meg néhány perc alatt. Ekkor adjuk hozzá a lisztet, megkeverjük és főzzük további 1-2 percig. Szépen lassan öntsük hozzá a rizstejet és közben folyamatosan kevergessük, hogy ne legyen csomós a mártás. Ízesítsük szerecsendióval, cayenne borssal és lassú tűz felett sűrítsük be a mártást. Keverjük hozzá a 3/4 bögre sajtot és hagyjuk a sajtot elolvadni. A sajtos mártást keverjük a rizshez és karfiolhoz, ízesítsük még sóval és borssal, ha szükséges. Az egészet kanalazzuk át a sütőformába, szórjuk meg a petrezselyemzölddel és reszelt sajttal, tegyük az előmelegített sütőbe és süssük kb. 30 percig, amíg a teteje elkezd pirulni (a mártás pedig bugyogni).
Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd langyosan tálaljuk.
« Olívapástétom | Ajándék ötletek karácsonyra. Csináld magad, ne vedd meg! » |
|
|