Vegán savanyú káposztás köles fasírt
2015. február 5. Zizi kalandjai
tovább a teljes receptért »
Ha van egy kis maradék főtt kölesünk, gyorsan megleszünk ezekkel a fasírtokkal. Ha nincsen és nekiállunk főzni, akkor használjuk ki az időt és készítsünk elő minden mást, így mire a köles megfő, már csak keverni-kavarni kell, formázni a fasírtok és megsütni.
Nagyon szeretem a savanykás ízeket és a savanyú káposztát is, így mindenképpen be szerettem volna tenni egy vega fasírtba. Pár hete megcsináltam ezt a receptet, de akkor csak összekutyultam és nem mértem le semmit. Múlt hétvégén újra nekiálltam, mindent kimértem pontosan, így most hozom nektek a receptet… kár lenne kihagyni. Egyszerű ízek kombinációja, de nagyon finom. Ehetjük magában, valamilyen mártogatóssal kiegészítve (először egy paradicsomos mártogatóst csináltam hozzá, második alkalommal pedig egy tahinis, citromos joghurtosat – mindkettővel jó párost alkotott). Ha valamilyen zöld köretet vagy salátát is tálalunk mellé, kiváló és könnyű, de laktató ebédünk, vacsoránk lesz.
Vegán savanyú káposztás köles fasírt
Hozzávalók 18-20 db-hoz:
– 300 g köles
– 150 g savanyú káposzta, felaprítva
– 1 közepes fej vöröshagyma, felaprítva
– 2 evőkanál chia mag vagy lenmag
– 6 evőkanál víz
– 2 teáskanál friss aprított petrezselyem (vagy 1 teáskanál szárított)
– 3 teáskanál só
– frissen őrölt bors
– kókuszzsír vagy olívaolaj a sütéshez
A kölest mossuk át tiszta vízzel, majd öntsük egy lábasba. A 300 g mennyiség kb. 1,5 bögrényinek felel meg, tehát 3 bögrényi (250 ml-es bögrét használjunk) vízzel öntsük fel a kölest és közepes lángon főzzük puhára. Tegyük félre kihűlni.
Egy kis tálkában keverjük össze a chia magot a vízzel és hagyjuk állni 6-8 percig, amíg kocsonyás állagú lesz.
Egy nagy tálban keverjük össze a kihűlt kölest az összes többi hozzávalóval és a vizes chia maggal. Gyúrjuk össze és ízesítsük ízlésünk szerint még több sóval vagy borssal. Tegyük a hűtőbe 15-20, hogy a fasírt “tésztája” jól összeálljon (ezen idő alatt összedobhatunk egy mártogatóst).
Teniszlabda nagyságú golyókat formázzunk belőle, tenyerünkkel lapítsuk le és egy kevés kókuszzsírban vagy olívaolajban süssük ki a fasírtokat teflon serpenyőben közepes láng felett.
« Almás-banános zabkása babának és mamának is | Lapos has koktél » |
|
|