Az én vegán pizzám
tovább a teljes receptért »
Valamikor a télen barátainkkal együtt megnéztük a The Game Changers filmet. (IMDB: 8/10) Erre az alkalomra készítettem vegán pizzát. Viszont már amikor megbeszéltük, hogy összejövünk egy filmre, tudtam, hogy aznap nem tudom elkészíteni a pizzát, így azután kutattam, hogy a tésztáját hogyan tudnám előre elkészíteni. Végül két nappal előre elkészült a tészta, pihent a hűtőben és a vendégek érkezése előtt kicsivel gyors kinyújtottam, rátettem a szószt és a zöldségeket, majd rövid idő alatt megsütöttem. Így közvetlen a mozihoz kész lett a ropogós szélű pizza. Tehát ez a recept felhasználható azonnali készítéshez vagy kikeverve a hűtőben pár napot pihenhet felhasználás előtt.
A recept
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg fehér liszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2.5 dl langyos víz
- 1 csapott evőkanál só
- 3 dkg élesztő (én instant élesztőt használtam, de régen friss és száraz élesztővel is működött)
- 1 ek olaj
Hozzávalók a pizza tetejére:
- sűrű paradicsompüré
- zöldségek, ki mit szeret (pl. hagyma, gomba, paprika, kukorica, olívabogyó, bab, stb.)
- vegán sajt (Violife reszelt mozzarella biztos megolvad a tetején)
- bazsalikom levelek tálaláshoz
Elkészítés:
Először a száraz hozzávalókat elkeverjük egy tálban, hozzáadjuk az olajat majd a vizet és összegyúrjuk. Nem szükséges keleszteni, azonnal használható, vagy ha úgy tetszik, hűtőben pár napot pihentethetjük. Ez esetben az edény alját és falát érdemes olajjal kikenni és a tésztát úgy beletenni. Az edényt lefedve tegyük hűtőbe.
Attól függően hogy hány személynek készítünk pizzát, annyi részre osztjuk, majd mindegyiket lisztezett deszkán kinyújtjuk és ízlésünknek megfelelően elkészítjük. Sűrű paradicsomszósszal megkenjük a tetejét, rárakjuk a felaprított zöldségeket majd sütőpapíros tepsiben betesszük a sütőbe és készre sütjük. A sütési idő függ a pizza méretétől és vastagságától. (Ha van kemencéd, még szép, hogy ott is megsütheted.)
A paradicsompürét mielőtt a pizzára kenjük, szárított bazsalikommal is összekeverhetjük.
Ha vendégeknek készíted, érdemes utána járnod, ki milyen pizzafeltétet nem szeret. Vendégeim között volt, aki a piros paprikát (kápia vagy kaliforniai) nem szereti, csak a TV paprikát (Igen, tudom, meglepő), se a hagymát. Gombát is legfeljebb csak pizzán. Azért megoldottam számára is a pizza kérdést. :) Szerencsére barátaink között vannak kevésbé válogatósak is. :)
« Gyömbéres paradicsomcsatni | Szeder turmix (laktózmentes, gluténmentes, vegán) » |
|
|