Répás karfiolbomba
tovább a teljes receptért »
Ismerősöméknél szakácskönyvet lapozgatva láttam egy szalonnás karfiolbombát. (A szakácskönyv húsevőknek szólt. Én azokat is szeretem átlapozni, mert ötletet csenni nagyon is alkalmasak.)
Meglátva a képet, rögtön jött az ötlet, hogy szalonna helyett készítsem el répaszeletekkel.
A recept:
Hozzávalók:
- Kb. 3-4 db hosszú! répa
- 1 fej karfiol
- 1 csomag szójagranulátum
- 15 dkg zabpehely vagy főtt barna rizs
- ételízesítő
- só
- fokhagyma
- őrölt köménymag
- őrölt feketebors
- 1 hagyma
- kevés olaj
Elkészítés:
A répákat meghámozzuk, megmossuk, nagyon vékony szeletekre vágjuk. (Nekünk van olyan reszelőnk, amivel ez könnyen megoldható.) Megpároljuk a répaszeleteket.
A karfiolt rózsáira szedhetjük, de egészben is megpárolhatjuk.
A szójagranulátumot meleg ételízesítős vízbe áztatjuk kb. 30-60 percig. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, megpároljuk. Amikor megpárolódott, teszünk hozzá egy kevés olajat (kb. 1-2 evőkanál), és a leszűrt, kinyomkodott szójagranulátumot rárakjuk. Összekeverjük. Piros fűszerpaprikával meghintjük. Kb. 1 dl vizet öntünk rá, tovább főzzük, pároljuk. Amikor rottyant egyet, hozzákeverjük a zabpelyhet, vagy a főtt barnarizst. Adunk hozzá őrölt köményt, nagyon apróra vágott fokhagymát, ha szükséges, egy kevés ételízesítőt, esetleg apróra vágott hagymát. Jól átkeverjük.
Fogunk egy kerek jénai tálat. Kikenjük olajjal. A megpárolt répaszeleteket belefektetjük egymás mellett szorosan, de úgy, hogy a répaszeletek kicsit kilógjanak a tálból. A szójás massza egy részét elsimítjuk a répacsíkokon. Rátesszük a karfiolt, majd befedjük a szójás fasírttal, végül sűrűn répaszeletekkel takarjuk be. Kicsit megkenjük olajjal, majd a jénai tetejével lezárjuk.
A jénait tegyük egy tepsibe, a tepsibe engedjünk vizet. Így tegyük a sütőbe sülni.
Sütőben kb. 30-40 perc alatt megsül.
Miután megsült és picit kihűlt, a jénai edény fedőjét rátesszük és ráfordítjuk. Így tálalásnál könnyebb szeletelni, akárcsak egy tortát.
Magában fogyasztva is nagyon finom, de készíthetünk hozzá kukoricás rizst köretnek.
« sütőtökfelfújt & a főzés filozófiája | krumplikrémleves rókagombával » |
|
|