 
    
	
  Magvas fonott kalács
 
  
  
  
tovább a teljes receptért  »  
  
  Foszlós fonott kalács sós ízben. Amolyan foszlós kenyérféle lesz belőle. Az egész ötletéül egy vásárlás szolgált. Egy szupermarketben találkoztunk magvas fonott kaláccsal, vettünk is egyet, hogy megkóstoljuk, s mivel annyira ízlett, igyekeztem mielőbb reprezentálni magunknak. Kevés munkatöblettel (sodorni és fonni kell) változatosabbá tehetjük házi kenyér sütésünket, ha elkészítjük a következő magvas fonott kalácsot.
A recept  
Hozzávalók: 
 - 2,7 dkg friss élesztő
 - 3,5 dl meleg növényi tej
 - 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
 - 35 dkg fehér liszt (BL-55)
 - 1 evőkanál őrölt lenmag
 - 2 evőkanál őrölt zabpehely
 - 10 dkg olajos mag (napraforgó, diófélék, mogyorófélék)
 - 1 dkg só
 - 2 evőkanál olaj
  
Elkészítés:
Egy keverőtálba belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a kézmeleg növényi tejet. Várunk egy rövid ideig, míg az élesztő feloldódik a növényi tejben. Közben az őrölt lenmagot pár csepp vízben megáztatjuk (ez helyettesíti a tojást).
Miután feloldódott az élesztő, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Alaposan összekeverjük, összegyúrjuk. Amikor a tészta már elválik az edény falától, letakarjuk és a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát három egyenlő részre osztjuk, mindegyikből rudakat sodrunk, majd összefonjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kelesztjük még 20-30 percet. Megkenjük egy kevés vízzel vagy növényi tejjel a tetejét, megszórhatjuk magokkal is. Kb. 35 perc alatt előre felmelegített sütőben (kb. 180 fokon) készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha megsült, a tészta nem ragad a tűre (vagy a késhegyre). Megvárjuk, míg kicsit kihűl, megszikkad kicsit a kalács és már vághatjuk is.
  
 
 
 
   
| « Gombapástétom (vegán, gluténmentes) | Pihenető alvás - szabadulj meg a krónikus kimerültségtől » | 
| 
 | 
 | 
 Receptek
 Receptek Hírek
 Hírek Éttermek
 Éttermek Blogok
 Blogok Katalógus
 Katalógus Kedvencek
 Kedvencek Kapcsolat
 Kapcsolat


 Szerintünk ez is ízleni fog
 Szerintünk ez is ízleni fog 
 Legfrissebbek ugyaninnen
 Legfrissebbek ugyaninnen
 
	 
	 
   
