Mediterán rizs (vegán)
tovább a teljes receptért »
Angliában különféle ízesítésű előfőzött rizses ételek kaphatók a boltok polcain. Olykor megnézem a csomagolásán az összetevőket egy-egy ilyen gyorsételnek. Ha annyira különleges fűszerezése van, akkor kis adagban meg is kóstolom, hogy érdemes-e házilag elkészítenem. Ettem már nagyon finomat (koriander-lime ízesítésű rizst) és számomra túl fűszereset is kóstoltam (brazil). Van amikor azonban nem szükséges megvennem, mert összetevői fellelhetők a konyhámban. Így kreálódott a következő mediterrán rizs is, amit azóta már néhány alkalommal elkészítettem. Önmagában is megállja a helyét ez az étel. Cukkiniszezon idején érdemes kipróbálni, könnyű megszeretni.
A recept
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 bögre paradicsomlé
- 3 gerezd fokhagyma
- 1-2 paprika
- 1-2 cukkini
- 1/2 póréhagyma (opcionális)
- 1 kis bögre fekete olíva bogyó
- 1/2 -1 tk só
- 2 bögre hosszúszemű barnarizs
- 1/2 lime leve (opcionális)
- 1/2 csésze morzsolt kukorica
- mediterrán fűszerkeverék
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, felaprítjuk. Hagymát aprítunk, majd kevés vizen megpároljuk a hagymát, rátesszük a zöldségeket, kukoricát, olívabogyót, kicsit ételízesítővel vagy sóval megszórjuk, felöntjük egy a paradicsomlével.
A rizst átmossuk, kevés vízben majdnem puhára főzzük. Hozzákeverjük a zöldséges paradicsomszószt, fűszerezzük, rövid idő alatt összefőzzük, majd fedő alatt megvárjuk, hogy a paradicsomos lét a rizs magába szívja.
Tálalásnál lime-ot csepegtethetünk a tetejére, vagy lime-karikákkal díszíthetjük.
« Börtön várhat a gyerekre vegán étrendet kényszerítő szülőkre | Mégsem a vegánság a leginkább fenntartható étrend » |
|
|