Rizstej házilag, olcsón
2013. február 26. La Veganista
tovább a teljes receptért »
A vegán konyha nélkülözhetetlen alapja a növényi tej, amivel a tejet helyettesíthetjük bármilyen receptben. A boltok polcain sajnos horror összegekért árulják, pedig igen alacsony az előállítási költsége. Ha otthon készítjük el, akkor 1-1,5 liter rizstej ára mindössze 150 Ft körül van. A rizstej hatalmas előnye, hogy tej és glutén érzékenyek is fogyaszthatják. Könnyen emészthető, tetszés szerint ízesíthető, és finom! Amíg nem készítjük el otthon életünk első rizstejét, nem is gondoljuk, hogy milyen egyszerű. A magukat konyhai antitalentumoknak tartók is biztos sikerre számíthatnak. A saját, bevált receptemet adom közre. Annyit hozzáteszek, hogy én semmivel nem szoktam ízesíteni, mert így bármilyen ételhez passzol. Hozzávalók:
1 csésze barna rizs (2-2,5 dl) víz
Így készítsd el:
A csészényi rizst alaposan mosd meg, majd egy kis tálkában engedd fel vízzel, és 24 órára tedd hűtőbe. Ezután öntsd le róla a vizet és friss vízzel turmixold össze - a vizet én 2-3 decinként adagolom a mixeléshez, és folyamatosan öntöm ki a tejet egy kancsóba, sűrű szövésű szűrőn keresztül. 1 csészényi beáztatott barna rizsből 1-1,5 liter rizstejet tudok készíteni. Az egész művelet nem tart tovább 10 percnél - az áztatási időt leszámítva. Ugye, hogy nem is olyan nehéz?
« Diószalámi és kelkáposzta főzelék | Wok zöldségek fafülgombával - rizstésztával » |
|
|