zöldségleves maceszgombóccal recept vegetáriánus

zöldségleves maceszgombóccal

2011. szeptember 13. A malac nem ebéd 

zöldségleves maceszgombóccal
tovább a teljes receptért  »
sokkal egyszerűbb, mint ahogy elsőre tűnhet. tényleg! a gombóc receptjét egy ismerősömtől kaptam, aki a lisztet is hozta izraelből. de közben utánanéztem több helyen, és kísértetiesen hasonlít a fűszer és léleken található verzióra, szóval lehet, hogy az ismerősnek is innen van. minden esetre klassz. és oké, libazsír sincs benne, olajjal is működik. hozzávalók: a maceszgombóchoz - egy maceszlap - 5 dkg maceszliszt - két tojás - két evőkanál olívaolajfűszerek: só, bors, őrölt gyömbér maceszlapot vízbe áztatom, majd alaposan kinyomkodom. a maceszlapok méretéről annyit, hogy ezek majdnem négyzet alakúak, amit itthon szoktam venni, az meg téglalap és pont fele akkora. tehát értelemszerűen abból kettőt érdemes beáztatni. tojásokat szétválasztom. a sárgákat összekeverem az olajjal és a maceszlappal. a fehérjéket késhegynyi val kemény habbá verem. hűű amúgy kiskorom óta a kedvenc részem a habverésben az, amikor lefelé fordítom az edényt, kicsúszik-e a hab vagy elég kemény lett-e! noha már van hozzá szemem, hogy enélkül is el tudjam dönteni, sohasem hagyom ki. a felvert fehérjét óvatosan a masszához keverem, zom-borsozom, beleszórok egy kevés gyömbért és a maceszlisztet. fél órára a hűtőbe teszem pihenni. ezt követően vizes kézzel diónyi gombócokat formázok, majd visszadugom őket a hűtőbe, és csak kifőzés előtt veszem elő. olyan még nem volt, hogy előző este csináljam meg, inkább reggel/­­délelőtt, pár órát így is tud pihenni. végül s vízben 15-20 perc alatt kifőzöm őket. nem szeretem, ha nagyon zubog a víz, inkább csak gyöngyözzön, mert mindig aggódok, hogy szét fognak esni. de szerencsére nem szokott előfordulni. a zöldségleveshez - két szál sárgarépa - egy szál fehérrépa - egy közepes zeller negyede - fél fej vöröshagyma - két gerezd fokhagyma - kevés olívaolajfűszerek: egy zöldségleveskocka, só, pár szem bors, két-három szegfűszeg, friss zellerzöld és lestyán a zöldségeket megpucolom, olyan 3-5 mm vastag darabokra vágom, és kevés olívaolajon párolni kezdem. beledobok két gerezd fokhagymát, pár szem borsot és egy fél hagymát, amibe bele szoktam szurkálni a szegfűszegeket. egy madzaggal összekötöm a zöldeket, hogy egy kis csokor legyen, ezt is belerakom. felöntöm kb egy liter vízzel, zöldségleves kocka, só, és addig főzöm, amíg puha nem lesz a zöldség. nekem ez olyan vasárnapi dolog. de így ősszel bármikor jó szerintem.

« Itt van az ősz, itt van újra... VÉNASSZONYOK NYARA... »



Szerintünk ez is ízleni fog …



Legfrissebbek ugyaninnen

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!