Alap csokoládé kurzus Szántó Tibornál
2015. december 1. Zizi kalandjai
tovább a teljes receptért »
Ez a doboz várt az érkezéskor… meg egy pohár krémes, forró csokoládé. Jó a kezdés, gondoltam. Aztán bele is vágtunk a közepébe. Megtudtunk néhány nagyon hasznos információt a kakaóról, mint például, hogy őshazája Közép- és Dél-Amerika, meg azt is, hogy a kakaó gyümölcs (finom a gyümölcshúsa, ami licsire és ananászra emlékeztet – Tibor elmondása szerint) és a héját kivéve minden része felhasználható. Szimbiózisban él más fákkal (például kókuszpálmával vagy banánfával – ezek az oltalmazó fák), mert nagyon kényes növény.
Ahogy haladtunk a különböző kakaófajták megismerkedésével (forastero, arriva/bacional, criollo, trinitario) úgy kóstoltuk sorban a doboz tartalmát. Mindenből egy keveset… persze, aki akarta, az megehette az összeset, de higgyétek el, kakaóból és csokoládéból is van olyan, hogy elég.
A legjobb minőségű kakaók Venezuelából, Ecuadorból, Santo Domingoból, Sao Toméról és Madagaszkárról kerülnek ki. Ezenkívül van még kakaó Mexikóban, Peruban, a tömegtermelés nagy részét pedig Elefántcsontpart, Ghána és Vietnám látja el.
Mik is készülnek kakaóból?
Bevonómassza: alacsony a kakaótartalma, nincsen benne kakaóvaj – helyette hidrogénezett növényi zsír kerül bele, valamint szintetikus vanília, rengeteg benne a cukor, a kakaót alkalmanként karobporral helyettesítik. Gondoljatok ezekre az információkra, amikor a közelgő Mikulás alkalmából egy “csoki” Mikulást emeltek le valamelyik szupermarket polcáról!
Étcsokoládé: kakaómassza és vaj, valamint Bourbon vanília van benne, édesítésére többnyire nádcukrot használnak, kakaótartalma 60 és 100% között van.
Tejcsokoládé: tejpor, (nád)cukor, vanília van benne, kakaótartalma 29 és 40% között van.
Fehércsokoládé: alapja a kakaóvaj, van benne (nád)cukor, vanília, szójalecitin és tejpor.
Tibor tudása fantasztikus, szakterülete a területszelektált csokoládék és kakaóbabok… és tényleg mindent tud a kakaóról. Alap kurzusán kívül, tart haladót is, amely négy részből áll és minden csokoládét kedvelőnek (aka Gombócartúrnak :)) szól. Aki pedig a kóstoló doboz tartalmát kevésnek tartja, az feltétlen menjen el a kurzusra… nem fogja tudni megenni!
Szántó Tibor csokoládé kurzus információk: alap, haladó. Ajándékutalvány is vásárolható náluk.
A kurzuson {Szántó Tibor} meghívásának köszönhetően vettem részt. A véleményem csakis a sajátom.
« Alma-zeller saláta magfasírttal | Adventi egészségnaptár - 24 nap egészség a Karácsonyig » |
|
|