Vegán székelykáposzta recept – krumplival és tofuval készítve
tovább a teljes receptért »
A savanyú káposztát drogériában venni enyhén szólva is furcsa, de hát istenem, pont ott kívántam meg, meglátva az ízléses csomagolását. Hirtelen felindulásból történő savanyú káposzta-vásárlás. Mivel fél kilót biztosan nem tudok belőle megenni csak úgy nyersen, hazaérve kitaláltam, hogy székelykáposzta lesz belőle.
Hozzávalók:
500 g savanyú káposzta
1 nagy fej hagyma
1 közepes tv paprika
2 fokhagyma
1 evőkanál piros paprika
2-3 gerezd fokhagyma
1 blokk (füstölt) tofu
1 púpozott evőkanál pirosarany (vagy ennek megfelelő paprikakrém)
3 nagyobb krumpli
2 marék rizs vagy árpagyöngy/gersli
folyékony füst VAGY füstölt paprika VAGY füstölt só
só, bors, kömény, babérlevél
A hagymát és a tv paprikát felkarikázva, pici vízzel, kevés sóval feltesszük párolódni alacsony lángon, lefedve.
Közben a káposztát egy szűrőben átmossuk. Ha igazi, piacos, hordós és/vagy vecsési káposztád van, azt jobban ki kell mosni, mint a gyors érlelésű déemeset, mert intenzívebb az íze.
A tofut felkockázzuk, megszórjuk sóval, borssal, a füstös ízű hozzávalóval, és egy icipici kókuszolajon, alacsony lángon pirítani kezdjük egy másik edényben/serpenyőben. Gyakran meg kell keverni, hogy minden oldala piruljon!
Ha a hagyma és a paprika megpárolódott, mehet rá a pirospaprika és a krumpli (meghámozva, kis kockákra vágva), még egy kevés vízzel. Tovább pároljuk lefedve, alacsony lángon. A krumplitól még laktatóbb, kevésbé nehezen emészthető lesz.
Pár perc múlva hozzáadjuk a káposztát, a pirosaranyat, 2 gerezd fokhagymát áttörve. Sózzuk ízlés szerint, és ha a káposztában alapból nem volt kömény és bors, hozzáadjuk ezeket is. Babérlevelet is tehetünk hozzá, illetve a füst ízű hozzávalót, esetemben ez füstölt só volt. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és tovább főzzük lefedve, kis lángon.
5 perc után hozzáadjuk a rizst (vagy gerslit), és pótoljuk az elfőtt vizet. Erre nagyon oda kell figyelni, mert a rizs sok vizet felvesz. Gyakran megkeverjük, ügyelve rá, nehogy letapadjon és leégjen.
Közben a tofu megpirult, ezt is hozzáadjuk a káposztához, és az utolsó gerezd fokhagymát is. Szeretem két részletben beletenni a fokhagymát, mert így a főtt fokhagyma tompa íze is jelen van, és a friss fokhagyma intenzív íze is kiérződik kicsit.
Vegán tejföllel tálalva a legfinomabb.
The post Vegán székelykáposzta recept – krumplival és tofuval készítve appeared first on VegaNinja.
« Van, aki nem napozni jár fel a tetőre Brüsszelben, hanem a veteményest kapálni - videó | Ribizlis köleskoch » |