Levendula, levendula…..
tovább a teljes receptért »
Imádom a levendulát… ahogy sokan mások. Az illatát, a szépségét, a lényét…..
Tihanyba szerettem volna menni eredetileg levendulát szedni, de megakadt a szemem egy másik “Szedd magad levendula” helyen, Monoszlón, a Magyar Provence levendulabirtokon. Nem volt kétséges, hogy amint lehetőségem lesz, már indulok is. Július 2-án, egy meleg nyári napon meg is tettük.
Útközben megálltunk Nagyvázsonyban, megnéztük a Kinizsi-várat, és egy jót falatoztunk a vár közelében lévő autós pihenőben, ahol szemet gyönyörködtetően csordogált egy kis forrás, madarak csivitelése, ágról ágra ugrándozása tette mosolygósabbá az ottlétünket.
A monoszlói levendulabirtokon nagyon kedves fogadtatásban volt részünk, egy levendula illatú boltocskába csöppentünk, ahol mindjárt meg is kóstolhattuk a levendulaszörpöt. Isteni finom volt. Talán kóstoltam már máshol is, de olyan túl híg lére emlékszem, aminek nem sok köze volt a levendula ízhez. Az itteni levendulaszörpnek fenségesen erős íze volt.
Lehetett választani, hogy egy papírzacskóba szedünk levendulát 1000 Ft-ért, egy kis kosárba 3000 Ft-ért, vagy egy nagyobb kosárkába 5000 Ft-ért. A kosárkát természetesen haza is lehetett vinni. Én a nagy kosárka mellett döntöttem.
Elsőként a ház mögött lévő angol levendulásban szedtem néhány angol levendula szálat. Ollót vittünk magunkkal, így nem jelentett gondot a szép, gondos aratása.
Gyönyörű táj… egy kis völgyben:
(a képek nagyobb méretben a képre kattintva megtekinthetők)
angol levendulák:
Utána a francia levendulásba vezetett utunk. Más kinézet, picit más illat, erőteljesebb szín….
Francia levendula:
Szép volt a látvány…. szép volt minden. Köszönöm az élményt!
Mivel a közelben van Hegyestű, megtekintettük ezt a helyet is, ahonnan csodás kilátás nyílik a Balaton felvidéki hegyekre és “tengerünkre”, a Balatonra.
Természetesen a kalandot egy zánkai fürdőzés zárta. Feltöltődve, levendulaillattal az orrunkban, szívünkben érkeztünk haza.
A következő napokban a levendulákat összekötöztem kis csokrokba, megszárítom őket. Szárítás: árnyékos, de szellős helyen, fejjel lefelé lógatva.
Levendula szárítása:
Ajándék csokrocskák:
Hogy mi készül majd belőle? Sokféle lehetőség van a gasztronómiától elkezdve az ajándéktárgyakig:
– levendulás cukor (egészségesebb változatban természetesen nem cukorral, hanem pl. xilittel vagy eritritollal)
– levendula tea
– levendula szörp, levendula zselé/lekvár
– levendulás keksz
– ajtóra dekoráció (levendula koszorú)
– párnabetét / párnaalátét (a jó alváshoz)
– házi készítésű szappanba (lásd az alábbi linken: http://www.fittnok.hu/szappankeszites-hazilag )
– saját készítésű fürdőgolyóba: http://www.fittnok.hu/furdogolyo-furdobomba-keszitese-hazilag
– szoba- illetve szekrényillatosító… kis zsákocskákba varrva, (úgy olvastam, hogy érdemes nem csak a szárított virágot, hanem magát a felaprított levelet és szárat is beletölteni, mert az illatanyaga ennek is magas)
– még kisebb textíliákba varrva: illatos nyakbavaló/medál
– műgyantába (öntőforma) szórva: medál, fülbevaló, karkötő… egyéb ékszerek …. és még sok-sok minden.
« Karfiol-karalábé pörkölt | Csokis málna kockák » |
|
|