Rókagomba paprikás puliszkával
2014. szeptember 9. Fittanyuka
tovább a teljes receptért »
Rókagomba igazi ínyencség. Erdélyben vadon terem és úton-útfélen árulják a “szedők”, nyár derekától egészen ősz végéig. Kimondottan erdélyi fogás a gombapaprikás puliszkával vagyis főtt kukoricadarával. Friss gombából készítettem, természetesen ha nincsen kéznél utcai rókagomba – árus akkor bármelyik kedvenc gombafajtánk megteszi. A gomba nem a könnyen emészthető ételek csoportjába tartozik, de a megfelelő társításokkal, fűszerekkel segíthetjük ezt a folyamatot. Az emésztést segítő fűszerekhez tartozik a magyar konyha jellegzetes fűszerei, mint például az őrölt kömény, édesnemes pirospaprika. Én még csempénsztem bele egy kevés őrölt kardamont, amely szintén puffadásgátló, emésztést segítő, erjedésgátló. A kukoricadara könnyen emészthető, gluténmentes köret.
Hozzávalók 4 főre:
500-600 g rókagomba
2-3 kk himalaya só
200 ml kókusztejszín
2 evőkanál kukoricadara
1 evőkanál kókuszolaj
késhegynyi őrölt kömény
1 kk édesnemes pirospaprika
1 cikk fokhagyma
1 fej vöröshagyma
2,5 dl bögre kukoricadara
A vöröshagymát apróra vágjuk és a kókusz olajon megdinszteljük, majd a megtisztított, leforázott gombát, szűrés után a hagymára “dobjuk” és együtt pároljuk. 5 perc után hozzáadjuk a fűszereket, a kókusztejszínt elkeverjük csomómentesen a keményítővel, 1-2 dl vízzel és hozzáöntjük a gombához. Állandó keverés mellett besűrítjük és utófűszerezzük ha szükséges, belepréseljük a fokhagymát.
A kukoricadarát négyszeres mennyiségű vízben, 2 kk sóval, állandó keverés mellett puhára főzzük.
Tipp: a darát lobogó vízbe tesszük.
Majdnem olyan gyorsan elkészül, mint ahogyan leírtam:). Ideális fogás ebédre a rohanó hétköznapokban.
« Vegán vagány humuszos szendvics + Nyereményjáték | Snidlinges tofu fasírt golyók, zöldséges krumplipürével » |
|
|