Rusztikus kalózkenyér (konzervben megsütve)
tovább a teljes receptért »
Kalózkenyér. Sok évvel ezelőtt, házasságunk első hónapjaiban az egyik áruházlánc polcain fedeztünk fel egy sok magvas kenyeret. Kalózkenyérnek hívtuk. Már nem emlékszem, hogy valóban ez volt a valódi neve, vagy csak mi adtuk neki. Kerek hosszúkás formában sütötték. Napraforgó, tökmag és lenmag tuti voltak benne. A neten többfelé láttam különböző gasztroblog-gyűjtő oldalakon, hogy többen megpróbálkoztak a "konzervben sütéssel". ÓÓÓ ezt nem hagyhattam ki én sem! Bár van néhány szebbnél szebb sütőformám, na de a konzerv, az valami egészen más. :) Mielőtt a receptet leírnám, el kell mondanom, hogy igazából a képen látható művek a férjem érdemei. Ugyanis ezek is "gasztro-ajándékként" karácsonyra készültek a rokonságnak. S míg Ő könnyedén (apró kis segítséggel) létrehozta ezeket a mesterműveket, addig én is el voltam foglalva egyéb karácsonyi tevékenységgel. Szóval Hölgyeim és Uraim, tekintsék meg férjem által készített kalózkenyereket. Mobilomon kikerestem a blogomról a kenyér-alapreceptjét, és csak annyit mondtam neki, hogy ez alapján biztos el tudja készíteni. Emellett még összekevertem neki egy pohárkában a magokat, amelyeket hozzáadott - kicsit megőrölve.
A recept:
Hozzávalók:
- 2,7 dkg friss élesztő
- 3,7 dl meleg víz (magok miatt több kell, mint általában)
- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 35 dkg fehér liszt (BL-55)
- 1 evőkanál olaj (magok miatt elég picit kevesebb, mint általában)
- 1 dkg só
- 3 dkg lenmag
- 3 dkg szezámmag
- 3 dkg napraforgómag
- 2 dkg tökmag
- 2 dkg dió
- 2 dkg mogyoró
Elkészítés:
A kenyérsütő üstjébe belemorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meleg vizet.
Várunk egy rövid ideig, míg az élesztő feloldódik a víz tetejére. Ha cukrot, vagy mézet is (vagy egyéb édesítőt) raktunk hozzá, akkor az élesztő a víz felszínére kel. Ennek hiányában csak feloldódik.
Közben elővesszük a többi hozzávalót.
Mikor feloldódott az élesztő, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi anyagot is. Téli napokon figyeljünk arra, hogy a liszt meleg legyen. Sütés előtt érdemes a hideg kamrából (ha ott van) elővenni és a fűtőtesten kicsit melegíteni (edényben vagy papírban).
Beletesszük a kenyérsütő gépbe a hozzávalókat és a dagasztó-kelesztő programra tesszük be. Az így megkelt és elkészült nyers tésztát margarinnal vagy kókuszzsírral kikent, kevés liszttel megszórt konzervdobozban sütjük ki. Margarin vagy kókuszzsír helyett sütőpapírt is használhatunk. A konzervek jelen esetben egy barack és három babkonzerv voltak, amelyeket hetekkel ezelőtt használtam fel. Mosogatógépben fertőtlenítve mostuk el őket.
« LENCSEFASÍRT | Szedres Csokoládé - Nyers torta » |
|
|