Vegán thai satay mogyorószósszal
2013. november 13. La Veganista
tovább a teljes receptért »
Komolyan nem tudom, hogy miért vártam ennyit a thai satay elkészítésével. Az íze zseniális, nem nagy kunszt megcsinálni. Csípős szerelem lesz belőle. A satay egyébként indonéziából, Jáva szigetéről származik, de népszerűvé vált más dél-kelet ázsiai országokban is, mint Malajzia, Szingapúr, Thaiföld. A sataynak számtalan variációja létezik, mely egyaránt megvásárolható vándorárusoktól, utcai bódékból és menő éttermekben. Hozzávalók:
10 szelet szejtán (1,5 cm vastag) + 10 db vízbe áztatott bambusznyárs
- 2 gerezd fokhagyma zúzva, vagy apróra vágva
- 2 teáskanál nádcukor vagy barna cukor
- 1/4 teáskanál sambal oelek (ázsiai boltokban, Culinarisban beszerezhető)
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1/4 teáskanál curry por
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- 1/2 teáskanál őrölt koriander
- 2 evőkanál mogyoró vagy szezámolaj
A szósz:
- 10 dkg sótlan pirított, összezúzott mogyoró (aprítógépet vagy mozsarat is használhatsz)
- 1-2 evőkanál vörös chili paszta (a thai currypasztát helyettesítjük, mert abban garnélarák, vagy halszósz van)
- 2 dl kókusztej
- 1/2 dl zöldség alaplé
- 1 evőkanál lime vagy citromlé
- 1 evőkanál nádcukor vagy barna cukor
Így készítsd el:
Állítsd össze a pácot. Keverd össze egy tálban a mogyoróolajat, a fokhagymát, a sambalt, a curryt, a köményt, a koriandert, a kurkumát, és a cukrot.
Forgasd be a pácba a szejtánt, és hagyd pihenni, érlelődni a hűtőben minimum 3-4 órán át, de akár egy éjszakán keresztül is.
A pácidő letelte után a szejtán szeleteket tűzd fel hosszában az előzőleg vízbe áztatott nyársakra, majd serpenyőben grillezd aranybarnára.
Miközben sül a szejtán, állítsd össze a mellé kínálható mártást. Egy kisebb lábasban keverd össze a zúzott mogyorót és a chili pasztát
Öntsd hozzá a kókusztejet és a zöldségalaplevet, és forrald fel, majd főzd 5-6 percig.
Legvégül add hozzá a lime vagy citromlevet és a cukrot, mindaddig kavargatva, amíg fel nem oldódik az időközben besűrűsödött mártásban.
Tálaláskor friss zöldség és almaszeleteket kínáljunk hozzá.
« Rizsfasírt - ovo | Zöldborsó-krumpli kari » |
|
|