Lecsós kenyér
tovább a teljes receptért »
Jártál már úgy, hogy a lecsód sok levet eresztett? Nálam előfordult már, hogy a paprika és a paradicsom is nagyon lédús volt és a lecsó így inkább szószos kinézetű (de nagyon finom) volt, semmint lecsóra hasonlító étel. Meglehetősen könnyen megoldottam a problémát: Lemertem a lecsó levének nagy részét. Nem sokáig gondolkoztam rajta, mit kezdjek vele, mert éppen kenyérsütés előtt álltam. Így víz helyett a lecsó leve volt a kenyér alapja. Mivel a lecsó már fűszerezve volt, ezért kevesebb só kellett bele. Nos, tulajdonképpen így egyszerűen lett átalakítva és pikánssá varázsolva a kenyér alapreceptje. Férjem sem tudott ellenállni jó illatának, lehetőségem sem volt, hogy felvágás előtt lefotózzam. Még melegen megvágta és alig bírt betelni vele.
A recept:
Hozzávalók:
- 2,7 dkg friss élesztő
- 3,5 dl meleg lecsólé
- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 35 dkg fehér liszt (BL-55)
- 2 evőkanál olaj
- 0.5 dkg só
- 3 dkg őrölt lenmag (elhagyható, de más magvakkal is tovább turbózhatjuk)
Elkészítés:
A kenyérsütő üstjébe belemorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meleg lecsólevet.
Nem szükséges hozzá semmi édes dolog, hiszen a paradicsom, amivel a lecsó készült, már eleve tartalmaz természetes gyümölcscukrot.
Várunk egy rövid ideig, míg az élesztő feloldódik a víz tetejére. Nekem ez egész gyorsan bekövetkezett.
Közben elővesszük a többi hozzávalót.
Mikor feloldódott az élesztő, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi anyagot is.
Beletesszük a kenyérsütő gépbe és a megfelelő program kiválasztása után megsütjük a kenyeret, vagy dagasztó-kelesztő programra tesszük be, majd a megkelt tésztát a sütőben sütjük ki. Ez esetben érdemes a tepsiben, vagy a kenyérsütő formában úgy 10-20 percet (melegtől függően) pihentetni, keleszteni. Én ez utóbbit választottam, és csinos kis cipót formáltam belőle, aminek a tetejét bevagdostam. Ezáltal picit díszes lett a teteje.
« ZakuszkAjvár avagy mi a különbség az ajvár és a zakuszka között? | Programajánló » |
|
|