Házi földimogyoróvaj
2013. november 23. Zizi kalandjai
tovább a teljes receptért »
Egy újabb házilag készített finomság, az USA-ban oly népszerű földimogyoróvaj, vagyis peanut butter. Ez azért kapható néhány helyen idehaza is, nem úgy, mint a kesudiókrém. Azonban otthon – saját konyhánkban – is meg tudjuk csinálni, csak földimogyoró és egy jó robotgép kell hozzá. Készíthetjük natúr földimogyoróból és pirított, sózott fajtából is. Mindkettő finom, azonban a sós változatot kevésbé tudjuk használni például édes sütik, kekszek készítéséhez. Lehet édesíteni is cukorral, mézzel, juharsziruppal és hagyhatjuk enyhén darabosra is. Én jobban szeretem a teljesen krémes változatot, pirított kenyérre kenve egy kis hazai lekvárral… hmmm, nekem így a kedvencem!
A földimogyoró vitaminokban gazdag. 40-50 százaléknyi, értékes olajat tartalmaz, emellett pedig jelentős a fehérjetartalma is, ami különösen fontos a vegetáriánus táplálkozást folytatóknak. A magból hidegen préselt olaj az olívaolaj használati értékével vetekszik. Értékes összetevője a B-vitamin, az antioxidáns E-vitamin és a fitoszterol, amelynek gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak.
Vigyázni kell a fogyasztásával, mert okozhat allergiát és akkor se együk meg, ha penészes a külső héja! A rossz, szakszerűtlen feldolgozás és tárolás következtében kialakult penész ugyanis aflatoxint tartalmaz, amely mérgező (még több infó a földimogyoróról itt).
Ugyanúgy kell elkészíteni a földimogyoróvajat, mint a kesudiókrémet, vagyis a robotgépet addig kell dolgoztatni, amíg krémes állagú lesz (mennyiségtől függően 15-25 perc). Fázisfotókat most nem készítettem, de ugyanúgy néz ki, mint a kesudiókrém, először darabos, majd por állagú és egyre inkább krémesebb lesz.
Házi földimogyoróvaj
Hozzávalók:
- 400 g földimogyoró
Tegyük a földimogyorót a robotgépbe és daráljuk, pépesítsük, krémesítsük. A kisebb szüneteket beiktatva kb. 25 perc alatt készül el. Ebből a mennyiségből kb. 250-300 ml földimogyoróvaj lesz.
Felhasználhatjuk jégkrém, különböző kekszek (nekem ez a kedvencem), de akár szószok készítéséhez is.
« Fűszeres-bundás sárgarépagolyók | Gesztenyepüré 6+ » |
|
|