Nyers töktorta
2014. szeptember 17. Szelíd életmódváltók
tovább a teljes receptért »
Vigyázat, ez most egy tökös bejegyzés lesz. És nyers.
Ősz van és nehéz nem észrevenni az őszi sárgát. Ott van a fákon, ott hever a földön, ott van mindenütt. De a legkoncentráltabban a tökben van ott. Tényleg, mikor néztél meg utoljára alaposan egy sütőtököt? Kívül, belül…most itt egy ok, hogy tököljél egyet, avagy készítsd NYERS TÖKTORTÁT.
Hozzávalók:
alap
3-4 aszalt függe
3-4 aszalt szilva
lenmag – fele őrölve, fele egyben
kóskuszreszelék
————
krém
egy kisebb tök
1 banán
2 ek méz
fél pohár kókusztej
2 ek kókusz olaj
1,5 ek utifű maghéj
csipetnyi fahéj
Elkészítés
Alap:megmosott aszalt szilvát és fügét áztassuk be legalább pár órára, de még jobb, ha előrelátóak vagyunk, és előző nap beáztatjuk. Ha ez megvan, turmixoljuk össze az áztatólével, míg nem kapunk egy gyönyörű bordó-barna illatos masszát. Ebbe keverjük bele tetszőleges arányban a lenmagot és kókuszreszeléket. Minél nagyobb arányban van lenmag, annál erőteljesebb ízű lesz. Lágyítani az állagon úgy lehet, hogy a lenmag és kókuszreszelék egy részét ledarálunk. Annyi szárazanyagot keverjük bele, hogy szilárd, formálható legyen a massza, de azért nem teljesen száraz. A kész alapmasszát kenjünk szét a csatos tortasütő aljában és kb. 1 cm magas szélet is formálhatunk.
Krém: A lehámozott tököt darabokra vágjuk és kókusztejjel, banánnal, mézzel és fahéjjal turmixoljuk össze. A kókusztejet apránként adagoljuk, figyeljük, hogy ne legyen túl híg, de ne is prüszköljön a gép az erőlködéstől.
Ha kész az illatos és töksárga massza, keverjünk bele meleg vízfürdőben megolvasztott kókuszolajat (most már őszi hőmérséklet van, nem marad meg folyékonyan még a konyhában sem) és útifű maghéjat. Öntsük bele a masszát a tortaformába az előkészített alapra és tegyünk be legalább 3-4 órára a hűtőbe. Akkor az igazi, ha egész éjszakára ott hagyjuk, hogy összeérjen és megdermedjen.
Tökös napot mindenkinek!
Szeretettel és akcentussal,
Rita Bakradze,
Senior komfortzóna tágító
(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = //connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, script, facebook-jssdk));
« Paradicsomos kenyér | Karalábékockák olaszos szószban » |
|
|