Táplálkozás az őszi időszakban - tanácsok az ájurvéda segítségével
2015. október 23. Élj harmóniában 
  
  
  
tovább a teljes receptért  »  
  
  Mostanra  valóban megékezett az ősz, hidegebbre fordult az időjárás, így sajnos  egyre kevesebbet tartózkodunk a friss levegőn, csökken a testmozgásra  fordított időnk. A hideg azt is hozza magával, hogy megnő az étvágyunk,  általában mindenki tartalmasabb és nagyobb mennyiségű ételt fogyaszt a  hideg hatására, mely bizonyos mértékig indokolt is.  Ilyenkor sajnos nem  csak a hideg befolyásolja az étkezéseinket, de a lakásban eltöltött idő  is sokszor lehetőséget teremt a plusz kalóriák fogyasztására,  nassolásra, csipegetésre, vendégeskedésre, süteménysütögetésre, esetleg  nem egészséges és tápláló ételek fogyasztására.        A kevesebb testmozgás és a nem egészséges ételekkel bevitt plusz kalóriák súlygyarapodást idézhetnek  elő. Célszerű ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy a táplálkozással erősítsük immunrendszerünket és megakadályozzuk a fölösleges kilók és a méreganyagok felhalmozását.     A  tápláló, immunrendszert erősítő ételek fogyasztására fektess nagy  hangsúlyt, ezek  jó egészséget, boldogságérzetet, jó közérzetet  kiegyensúlyozottságot eredményeznek. Kerülni kell a szervezetben a  salakanyagok felhalmozását, azokat az ételeket és szokásokat, melyek  méreganyagokat, azaz "ama"-t termelnek. Ezek elnehezítik a testet,  gyengítik az immunrendszert és lehangoltságot eredményeznek.      Néhány praktikus táplálkozási tanács, mely hozzájárul, hogy a a hideg időszakban is egészséges, energia dús maradj.        Étkezz megfelelő időben és lehetőleg mindig ugyanazon időpontokban. A főétkezés 12:00-13:00 és ez legyen a nap legtartalmasabb étkezése, mert az emésztés tüze (az agni) ilyenkor a legerősebb.      Kerüld az a nassolást, ne egyél az étkezések között.         Fogyassz friss, tiszta minőségű élelmiszereket. Kerüld el a vegyszeres (nem bio) tartósítószerezett,  feldolgozott, génmanipulált, félkész élelmiszereket.          Könnyen emészthető ételeket készíts - vegyszermentes (bio) zöldségek,  gyümölcsök, tejtermékek, gabonák(teljes kiőrlésű), hüvelyesek.    Használj immunrendszert erősítő és emésztést segítő fűszereket  (gyömbér, kurkuma, fekete bors, fahéj, édeskömény, római kömény,  koriander).    Készítsd ghível (tisztított vajjal) az ételeket  (ghí elkészítését itt olvashatod), ezs egít erősíteni az emésztésed és táplálja a testet.         Ne fogyassz hideg ételeket és hideg italokat, mert a hideg ételek, gyengítik az emésztésed.       Egyél olyan friss gyümölcsöket, melyek erősítik az immunrendszered, kiváló választás a körte, alma, szilva        Az ételeket főzd meg, de ne főzd túl, mert mindkét esetben gyengítik az immunrendszert.       Kerüld el a húsos ételeket, a zsíros és a cukros ételeket, mert gyengítik az immunrendszert.    Ne edd magad tele (max 3/4 részig töltsd meg a gyomrod).      Ne fogyassz túl sok nyers zöldséget, gyümölcsöt, mert a hideg időjárásban gyengíthetik az immunrendszered és hűtik a tested.      Az ételeket rágd meg alaposan.     Ne igyál az étkezésekhez túl sok folyadékot, és az elfogyasztott folyadék mindig langyos vagy meleg legyen.         Nyugodt körülmények között egyél és az étkezés után ne pattanj fel az asztaltól, várd meg amíg az emésztésed beindul.      Kortyolj a nap során meleg vizet, ez nagyon sokat tud segíteni (részletesen az ájurvédikus méregtelenítésről szóló cikkben)    A tanácsokat  lépésről, lépésre építsd be az életedbe. Kezd el a legegyszerűbbektől és  saját tempódban próbáld szokásoddá alakítani.    Végül figyeld magad! Figyeld milyen változásokat tapasztalsz, hogyan változik az emésztésed, az energiaszinted, a kedélyállapotod és az elméd békéje.          
| « Birsalma leves túrógombóc betéttel | Áfonyás zab » | 
 | 
 | 
 Receptek
 Hírek
 Éttermek
 Blogok
 Katalógus
 Kedvencek
 Kapcsolat

 Szerintünk ez is ízleni fog 
 Legfrissebbek ugyaninnen
	
	
   
