Tönköly kolbász
2013. október 14. La Veganista
tovább a teljes receptért »
A vegán kolbászt aranyáron mérik a boltokban, ezért jobb, ha otthon készítjük. Bár időigényes művelet, a végeredmény nagyon finom, és olcsón előállítható. A kolbászanyagot nyugodtan kóstolgathassuk miközben fűszerezzük, így biztosan a saját ízlésünket fogja tükrözni, amikor elkészül. A kész kolbász, hagyjuk akár 2-3 napig is a hűtőben érlelődni, hogy az ízek kiteljesedhessenek. A vegán chorizoval ellentétben ez a bolti gabonakolbászhoz hasonlóan morzsálódó textúrával rendelkezik, legalábbis én nem tudtam tisztességes karikákra vágni. Elképzelhető, hogy egy kis zabliszttel, vagy csicseriborsó liszttel ezen is lehetne segíteni. Ettől függetlenül nagyon finom. Nálunk a chorizohoz hasonlóan slágertermék.
Hozzávalók:
- 15 dkg tönkölybúza (átválogatva, megmosva, egy éjszakára beáztatva)
- 10 dkg zabpehely
- 1 evőkanál vegán ételízesítő
- 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 késhegynyi őrölt fekete bors
- 1 késhegynyi durvára őrölt színes borskeverék
- 1 púpos teáskanál majoránna
- 2 teáskanálnyi durvára őrölt köménymag
- 1-2 teáskanál balzsamecet (elhagyható)
- 1,5 evőkanál fűszerpaprika
- 1-1,5 kávéskanál füstölt pimentón paprika (ízlés szerint édes vagy erős)
- 0,5 dl étolaj
- só ízlés szerint (ha sótlannak érzed kóstoláskor a kolbász masszát)
Így készítsd el:
- A tönkölybúzát főzd puhára kétszeres mennyiségű vízben, lassú tűzön kb. 1,5-2 óra alatt. (Az elfőtt vízmennyiséget időnként pótolni kell, nehogy leégjen.)
- A megfőtt tönkölyt szűrd le, és botmixerrel, vagy aprítógéppel vágd rusztikus állagúra. (Itt-ott maradjanak benne egész gabonaszemek.)
- A zabpelyhet szintén főzd meg fedő alatt kb. 3 dl vízben, időnként kevergetve. 10-15 perc alatt megpuhul. (A zabpelyhet érdemes a tönköly főzés utolsó félórájára időzíteni, hogy egyszerre legyen kész, mert mindkét anyaggal melegen kell dolgozni.)
- Egy nagyobb tálban kézzel dolgozd össze a gabonákat a fűszerekkel.
- Melegítsd elő a sütőt 220 fokra.
- A kolbász masszát terítsd szét sütőpapírral bélelt tepsiben egy kanál segítségével, és tedd be a sütőbe 10 percre, hogy megpiruljon egy kicsit.
- Ezután hagyd kihűlni, majd formázz belőle tetszés szerinti méretű kolbászt, vagy szalámit, és tekerd bele tiszta sütőpapírba, vagy alufóliába. A hűtőben sokáig eláll.
« Almás- tökös- mákos torta | Vega Est » |
|
|