Balzsamecetes sült cékla/répa zabfasírttal
2014. január 10. Éltető ételek
tovább a teljes receptért »
A cékla igazi téli étel. Így sütőben sütve meg igazi melegítő étellé válik. Hiszen minél tovább főzzük az ételt, annál koncentráltabb energiájú lesz. Ezért télen nagyon jó a hosszú ideig tartós sütés, ezzel ellensúlyozva a hideget. A gyerekek kedvéért répát is vágtam hozzá, valamint fűszeres krumplit is grilleztem. Balzsamecetes sült cékla/répa - 0,5 kg cékla - 0,5 kg répa - 1-2 ek. balzsamecet - 3-4 ek. kókuszolaj - 1 tk. kömény - só, bors A céklát és a répát meghámozom, és egyforma, de nem túl kicsi darabokra vágom. A hámozott cékladarabokat tepsibe teszem, megsózom, megszórom köménymaggal, borssal, sóval. Meglocsolom a kókuszolajjal és a balzsamecettel, majd jól összeforgatom, hogy az olaj és balzsamecet jól bejárja a zöldséget. Lefedve 200 °C-ra előmelegített sütőbe teszem, és kb. 1 óra sütés után leveszem a fedelét és még 10-15 percig sütöm nagyobb lángon. Zabfasírt - 5 dkg zabpehely - 5 dkg zabliszt - 5 dkg őrölt lenmag - 2 dkg pirított, őrölt szezámmag - házi ételízesítő - 1-2 ek. napraforgómag - fűszerek: pirospaprika, só, bors, majoranna - 2 gerezd fokhagyma - 1/2 répa reszelve - forró víz (kb. 2,5 dl) - 2 tojás A szárazanyagot összekeverem, és leöntöm forró vízzel. Állni hagyom legalább 15 percet. Fűszerezem, belereszelem a répát és hozzáadjuk a tojást. Sűrű nokedli állagú masszát kapunk. Egy serpenyőt felhevítünk, és teszünk bele egy kis kókuszolajat. Kanállal kis halmokat rakunk bele, és mindkét oldalát megsütjük. Jót tesz a fasírtnak, ha egy kicsit hagyjuk kihűlni. Vékony szeletekre vágott krumplit grilleztem meg a sütőben, és ezt is hozzá kínáltam.
« Rozskovásszal készült magos vágott bucik | Győzelem a stressz felett » |
|
|