Lila hagymás ajvár
tovább a teljes receptért »
Ahogy korábbi bejegyzésemben írtam, az ajvárt sokféle módon lehet készíteni. Most lila hagymával tettem ízesebbé. Hihetetlen finom lett. Egy gondom volt csak, amikor elkészült, már késő este volt és jött a munkás hét, amikor nem volt időm eltenni. Így napokig a hűtőszekrény adott neki otthont. Kutya baja lett. Sőt! Az ízek addigra már igazán összeértek. Így a következő szabad időmben ismét felforrósítottam, előkészítettem az üvegeket (vízben felforralva őket) és már csak arra kellett várnom, hogy pár nap alatt a meleg dunsztban kihűljenek, és raktam rá a csinos matricákat, majd mentek a pincepolcokra.
A recept:
Hozzávalók:
- 10-12 db padlizsán
- 8-10 db kápia paprika
- 6-8 db paradicsom
- 2 fej hagyma
- só vagy ételízesítő
- fokhagyma
- füstaroma (elhagyható)
- lila hagyma
- befőttes üvegek
- befőző fólia
- víz
Elkészítés:
A hagymákat felaprítjuk és egy nagyobb falú edénybe tesszük. Vízen megpároljuk.
A padlizsánokat megmossuk, majd félbevágjuk őket és egy tálcára fektetjük úgy, hogy a héjuk érintkezzen a tálcával, ne a belsejük. A belsejüket megsózzuk és várunk vele egy-két órát, míg "gyöngyöződni" kezdenek. Közben a szétvágott, kicsumázott paprikákat tepsibe tesszük. Sütöttem már héjukkal lefele és felfele is. Mindegyik klassz lett. Én alufóliát tetten a tepsibe legutóbb, nem sütőpapírt, de azt is lehet. Addig sütjük a pirosló szépségeket, míg azok megsülnek. Lehetőleg ne feketedjen, ne égjen meg. Ha mégis megtörténik, nincs semmi gond, egyszerűen le-, vagy kivágjuk az égett részt. Ha a paprika megsült, a már megpárolt hagymára tesszük.
A padlizsánokról a vizet papírtörlővel felitatjuk, majd a tepsibe fektetjük - szintén héjjal lefele (Bár egyesek szerint pont fordítva kell, sőt grillezésnél tényleg fordítva tesszük a grillrácsra.) Megsütjük a zöldségeket. Közben a fokhagymákat megpucoljuk, apróbb darabokra vágjuk.
A megsült padlizsánokat megfosztjuk héjuktól és ugyanabba az edénybe rakjuk, amiben a paprikák már várják a további műveleteket. A paradicsomot apróbb darabokra vágjuk és szintén az edénybe tesszük. Alacsony lángon elkezdjük főzni és turmix segítségével összeaprítjuk, összekeverjük őket. Hozzáadjuk a fokhagymákat szükség esetén sózzuk, vagy megszórjuk ételízesítővel.
A lila hagyma szeleteket és a füst aromát turmixolás után keverjük hozzá. Hagyjuk még egyet rottyani és előkészített sterilizált üvegekbe töltjük.
Az üvegeket hasonlóan készítjük elő, mint a lekvárok befőzésénél. Ha egy üveget megtöltöttünk az enyhén folyékony pirosló pástétommal, befőzési fóliát teszünk rá, majd kupakot, és fejjel lefele meleg dunsztban pihentetjük egy-kettő-három napig. (Ha az üvegek már nem adnak le hőt, kihűltek, akkor egyszerűen a befőttes polcokra rakjuk a pincébe vagy kamrába.)
Az ajvárral jellemző, ahány ház, annyi szokás. Vagyis vannak helyek, ahol a padlizsánból kerül bele több, van ahol paprikásabb ízvilág jellemzi, másutt pedig inkább paradicsomosan készítik el. Füst aromával pótolhatjuk a kerti grillezés által nyert füstös, pikáns ízét. Persze, akinek lehetősége és ideje van, kerti grillen is sütheti.
« Csipkebogyós finomságok | Vendégváró falatok: krumplis pogácsa céklával » |
|
|