Zabpelyhes birspite
tovább a teljes receptért »
Vége az ősznek, utolsó gyümölcsök egyikeként megérett a birs is. Hívjuk almának, körtének, de igazából egyik sem, illetve mindkettő egyszerre. Van olyan fa, ami felváltva egyes években birsalmát, a következőben birskörtét hoz.
"Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere." (Wikipédia) Véletlen-e, hogy a birs késő őszre érik be, pont arra az időre, amikor olyan sokaknak van rá szükségünk? Ilyenkor az az érzésem, hogy ezt a világot tökéletesre tervezték.
Hozzávalók egy közepes tepsihez:
A tésztához:
- 350 g fehér liszt
- 150 g teljes kiőrlésű liszt
- 1,5 dl olívaolaj
- 0,5 dl bögre étolaj (kókuszolaj)
- 1,5 teáskanál só
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 75 g (növényi) tejszín
A töltelékhez:
- 350 g birsalma vagy birskörte (én házi kompótból készítettem)
- 6 dl birslé (a kompót leve), szükség esetén vízzel pótolva
- 60 g zabpehely
- 65 g cukor
- egy zacskó vaníliás cukor
- 5 db szegfűszeg
- 20 g étkezési keményítő
- Először keverjük össze tészta száraz anyagait.
- Adjuk hozzá az olajat, a tejszínt, és annyi hideg vizet, hogy formázható labdácskát kapjunk.
- Pihentessük negyed órát, majd a felével béleljünk ki egy közepes sütőformát fél cm vastagon. Borítsuk le alufóliával, tegyünk rá nehezéket, így süssük nagy lángon 20 percig.
- Közben a birset vékonyra. Ha nem kompótból, hanem nyers birsből dolgozunk, akkor félig főzzük meg előtte a gyümölcsöt.
- A birsléből (főzővizéből), cukorból, szegfűszegből, zabpehelyből főzzünk sűrű masszát, ami kb. 20 percet vesz igénybe. Ha kész, vegyük ki belőle a szegfűszegeket.
- Egy kis vízben oldjuk fel a keményítőt, majd öntsük a masszához, jól keverjük el, és takarékon sűrűsítsük be.
- A tésztáról vegyük le a fóliát, fektessük rá a birsszeleteket, majd öntsük rá a masszát. Mozgassuk meg kicsit, hogy a massza összekeveredjen a körteszeletekkel.
- Nyújtsuk ki a maradék tésztát, és takarjuk be vele a pitét. A széleit nyomkodjuk össze kicsit, a tetejét pedig szurkáljuk meg.
- Süssük 200 fokos sütőben fél órán keresztül.
Jó étvágyat! Elkészítési idő: 90 perc
Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:
Megjelent a karácsonyi receptfüzetünk! Bővebb infóért KATT IDE!
« Aszalt fasírtgolyócskák | Reform Aranygaluska és kistestvére, "Ezüstgaluska" » |
|
|