Diós csigák
tovább a teljes receptért »
Leila hercegnő második számú kedvence ;)
A legtöbb ember a péksüteményt ma már csak egy utcai bódéban tudja elképzelni. Persze, hiszen minden második sarkon van már pékség. Egyik ilyen, másik olyan, mi meg válogatunk, fanyalgunk vagy akár ácsingózunk rajtuk. Aztán rohanvást gyűrjük le a csigákat meg pogikat az utcán, belebújunk a papírzacskóba, és közben azon morfondírozunk, hogy vajon mekkora az a falat, aminél még úgy tűnik, mintha semmi nem lenne a szánkban. :))))
És fogalmunk sincs már, hogyan kell péksütit sütni, sőt, biztosak is vagyunk benne, hogy ez valami hipernehéz, ultrabonyolult dolog. Pedig nem is! :)
Próbáld ki a házi péksütiket, simogasd a tésztát, válogasd össze te az alapanyagaidat, és láss csodát: ez a péksüti bizony nem csak frissen sütve lesz jó, hanem akár másnap is, és újra felfedezed a régen elfeledett ízeket. Csinálj sokat, fagyaszd le, és minden egyes reggel, amikor előveszel egyet, áldani fogod a saját nevedet. ;)
Mostantól nincs kifogás, ha a család (én! hehe..) édeset kíván: ezekből a hozzávalókból nálam tényleg mindig van otthon, és itt az én szuper diós csigám, amihez az ihletet Zöldella receptje szolgáltatta.
Ezúton is köszönöm neki! :)
Hozzávalók két nagy tepsi csigához:
- 600 g liszt
- 300 ml növényi tej
- 125 g langyos kókuszolaj
- 100 g nádcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 35 g friss élesztő
- 3 nagy csipet só
A töltelék
- 120 g langyos kókuszolaj
- 200 g darált dió
- 100 g porcukor
- A lisztet öntsük egy nagyobb tálba, keverjük hozzá a cukrokat és a sót. Öntsük hozzá a langyos kókuszolajat és a tejben feloldott élesztőt.
- Dagasszuk, dolgozzuk jól ki a tésztát, ami akkor jó, ha elválik az edénytől. Ezután kelesszük langyos szobában egy órát. Ha van kenyérsütő gépünk, eyszerűen tegyük bele a tészta alapanyagait, és kapcsoljuk be a dagasztás programot.
- Közben keverjük ki a tölteléket a hozzávalókból.
- Amikor megkelt a tészta, osszuk ketté, és lisztezett felületen a gombócokat egyenként nyújtsuk 2-3 mm vastag lappá. Ezeket egyenletesen kenjük meg a töltelékkel, majd tekerjük fel rúddá.
- Vágjuk másfél-két centi vastag szeleteket a rúdból, és fektessük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk a csigák között minimum 2 cm távolságot, hogy később legyen helyük megdagadni.
- 200 fokos sütőben süssük meg szép barnára. A sütőbe tegyünk egy kis edényben vizet is, és vigyázzunk, ne száradjon ki a tészta. Miután kivettük, a még forró csigák tetejét megkenegethetjük növényi tejjel.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 20 perc (+kelesztés, sütés)
Ez egy vegán recept volt. :)
Ha tetszett, hasonlókat ITT találsz.
Letöltheted a két ajándék receptgyűjteményt is.
Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat :
Kezdő Vegán
Magyaros Konyha Vegán Módra
Növényi Tejek és Tejtermékek
Görög Vegán
Szendvicskrémes
« Diós csigák (vegán) | Csicseriborsó curry » |
|
|