Paradicsomos bab kb. 22 éhes ember számára
tovább a teljes receptért »
1,5 kg rizs
3-4 vörös- és/vagy lilahagyma
1 egész fej fokhagyma
1 evőkanál oregano
1 evőkanál borsikafű
2 evőkanál szárított zellerlevél
1,5 evőkanál pirospaprika
bors
só
2 liter paradicsomlé
4 vörösbab konzerv (400 g)
3 nagy fehérbab konzerv (800 g)
1 kg fagyasztott, morzsolt kukorica
750 g fürtös paradicsom
400 g lecsópaprika
300 g sárgarépa
(+ egyéb, tetszőleges zöldség, pl. karfiol, cukkini, vagy akár krumpli, gomba)
kb. 0,5 dl napraforgóolaj (a kalória miatt kell)
Hámozzuk meg a hagymát, a fokhagymát és a répát, daraboljuk össze a paradicsommal és a lecsópaprikával együtt. Az olajat öntsük egy óriási lábasba, szórjuk bele a pirospaprikát, tegyük bele a zöldségeket, hagymákat, sózzuk meg, és pár percig hagyjuk fedő alatt párolódni. Öntsük hozzá a paradicsomlevet, sózzuk újra ízlés szerint, fűszerezzük.
Félidőnél (kb. 20 perc után) észleljük, hogy nem fog beleférni az edénybe, és szedjünk át belőle egy másikba. Vagy két másikba. :) Ez után szórjuk bele a kukoricát gondosan elosztva a két lábas között. Könnyebben fövő zöldségeket, pl. a cukkinit ilyenkor kell beletenni.
Közben tegyünk fel vizet forrni, sózzuk meg. Ha felforrt, adjuk hozzá a megmosott rizst. Vigyázz, a rizs nagyon megdagad, ekkora mennyiséghez jó nagy lábasra van szükség! Forraljuk egy kicsit, majd elzárhatjuk alatta a gázt, magától megpuhul és beszívja a vizet. Ha megpuhult, és maradt rajta víz, azt öntsük le róla.
Ha már majdnem teljesen puha a répa, adjuk hozzá az ételhez a babkonzerveket. Főzzük össze, adagoljuk ki 20-25 edénybe, és osszuk ki a rászorulók között.
« Vegán és gluténmentes krumplifőzelék | Sárgabarackos gombóc (vegán) » |