Cukordinnyés kölescsoda
  
  
  
tovább a teljes receptért  »  
  
  
A szeptember s így az ősz elé is egy csodareggelit ajánlok. Nem szövegelek mondatokba, hanem pontokba szedem, hogy minden kedves olvasó könnyebben megtanulja, miért érdemes minden héten 2-3 alkalommal kölest fogyasztani, miért olyan nagy csodája a földnek a köles.
A köles: 
1. gluténmentes gabona 
2. magas rosttartalma van, könnyen emészthető (salaktalanító hatású, vércukorszint normalizáló) 
3. gazdag magnéziumban (asztma hevességét, migrének gyakoriságát csökkenti 
4. mangánt, foszfort és vasat is tartalmaz 
5. B vitaminokban gazdag ( niacin, folacin, riboflavin, tiamin)  
 6. antioxidáns a szervezet számára (szabad gyökök ellen véd)  
 7. csökkenti szervezetünkben a koleszterinszintet és a triglicerid szintet  
 8. egészséges fehérje forrás  
 9.  rugalmassá, fényessé teszi a bőrt, kedvezően hat a haj, a körmök és a fogak, a szem állapotára   
 10. a benne található  szilícium és vegyülete, a kovasav fontos szerepet játszik csontképzésünkben (csontritkulás esetén is előnyös a rendszeres fogyasztása)   
 
A recept 
Hozzávalók: 
 o 1 pohár köles (többszörösen átmosva)
 o 2,5 szeres mennyiségű víz 
 o 0,5-1 pohár növényi tej
 o édesítő (nyírfacukor, nádcukor, gyümölcscukor, stb. - ki mit használ)
 o 1 csipet só
 o 1-2 cukordinnye 
 
Elkészítés:
Az alaposan megmosott kölest vízben feltesszük főzni egy csipetnyi sóval, majd amikor már nagyjából elfőtt róla a víz, növényi tejet öntünk rá és még puhábbra, pépesebbre főzzük. Amikor megfőtt, ízlés szerint édesítjük. Míg fő a köles, előkészítjük a cukordinnyét. Félbevágjuk, kimagozzuk és a belsejét feldaraboljuk. (Fagyis kanállal is "vághatunk" a gyümölcs húsából "dinnyegombócot".) A megfőtt köleshez keverjük a feldarabolt dinnyét. Vagy a dinnye héját használjuk "tálkának", vagy héj nélkül üvegtányérba szervírozzuk. Menta vagy citromfű levéllel díszíthetjük. Reggeliként fogyasztva a királyok is megirigyelhetnek bennünket, mert nem csak finom, hanem egészséges étellel is indítunk (ennek okait lásd a bejegyzés elejében). A kölesből készült gyümölcsös reggelik igazán képesek eltelíteni az embert és órákon át nem is igazán kíván után semmit enni. Ezért is szeretem édes-kölessel kezdeni a napot. Eszembe sem jut órákig, hogy "ennék valamit" vagy "egy kis édesség jól esne". 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
| « Szilvás-almás pite | Levendulás almatorta gluténmentesen » | 
 | 
 | 
 Receptek
 Hírek
 Éttermek
 Blogok
 Katalógus
 Kedvencek
 Kapcsolat


 Szerintünk ez is ízleni fog 
 Legfrissebbek ugyaninnen
	
	
   
