Eperlekváros polenta pohárban
tovább a teljes receptért »
A "The Help" "A segítség" című film adta az ötletet arra, hogy puliszkát készítsek. Ugyanis a következő párbeszéd zajlott le benne:
Minny (Octavia Spencer, aki Oscar-díjat (is) kapott mellékszereplős alakításáért,) a következőt kérdezte újdonsült munkaadójától:
"-És, mit tud főzni?
-Hát, öööö, kukoricakását, főtt krumplit és puliszkát!"
Szóval - gondoltam magamban, ennyit még én is tudok főzni. Kedvet is kaptam arra, hogy kukoricakását készítsek.
Inkább desszertnek alkalmas vagy reggelihez passzoló poharas finomság lett belőle.
A recept:
Hozzávalók:
10 dkg kukoricadara
4 dl víz
eperlekvár
egy csipetnyi só
kevés édesítőszer (gyümölcscukor, barna cukor, méz, stb...)
Elkészítés:
A vizet felforraljuk, majd beleszórjuk a kukoricadarát folyamatos keverés mellett. Egy csipetnyi sót adunk hozzá. Addig keverjük, míg jól be nem sűrűsödik, közben ízlésvilágunknak megfelelően édesítjük.
Amikor már elég kemény, legalább, mint a tejbegríz, és a fakanál is megáll benne, kis tálkákba porciózzuk. Egy szint puliszka, egy szint eperlekvár. Egészen addig, míg el nem fogy. Ha tényleg elég keményre főztük, akkor a kis polentagolyókat is formálhatunk kezünkkel. Akár az egészből sok kicsit, vagy csak a poharas édességünk tetejére. A képen látható finomságot őrölt szezám és darált mák keverékével szórtam meg. Egy szál mentalevél fantasztikusan megízesíti evés közben a csemegét. Akár azonnal is fogyasztható, vagy hűtőben pihentethetjük pár órát.
Az egész folyamat nem tart 30 percig.
A puliszka ízesítéséhez további tippek: vaníliával vagy kókusszal, esetleg mandulaforgáccsal vagy darált mákkal.
Idénygyümölccsel is rétegezhetjük, vagy bármilyen más lekvárral. Víz helyett növényi tejben is megfőzhetjük.Télen fagyasztott, befőtt vagy aszalt gyümölccsel ízesíthetjük.
Olcsó, mutatós és persze finom étel kerül vele az asztalra.
« Zöldséges quiche | R.A.B.= Ribizlis Almás Banánturmix :) » |
|
|