Fekete borsos fokhagymás karfiol tempeh recept vegetáriánus

Fekete borsos fokhagymás karfiol tempeh

2012. december 9. Zizi kalandjai 

Fekete borsos fokhagymás karfiol tempeh
tovább a teljes receptért  »
Mi ez a képen szereplő fura élelmiszer? A kérdést feltettem már nektek korábban is a Facebook oldalon és néhányan ki is találták, hogy ez bizony tempeh. A tempeht már elméletben ismertem, nagyon sokat olvastam róla, rengeteg receptet találtam a neten - mivel itthon egyáltalán nem találtam sehol tempeht, ezért nem tudtam kipróbálni -, de csak az idén novemberben találkoztam vele először. Köszönet érte Tempeh Gurunak, aki biztosított számomra néhány csomagot, hogy megismerkedjek ezzel az egészséges élelmiszerrel. A tempeh főtt szójababból készülő, nemes penészes érleléssel előállított élelmiszer (Tempeh Guru 99,95%-ban hazai alapanyagból készíti étkezési célra, bio szójából). A tempeh roppant tápláló, teljes értékű fehérjeforrás, amelyben az összes szükséges aminosav megtalálható. Az érlelési eljárás során a termék természetes antibiotikumokkal és az emésztést elősegítő enzimekkel gazdagodik, miközben megőrzi a szójabab rostjait, a szaponinokat és a jótékony hatású szója-izoflavonoidokat. Nagyon hasonlít a tofuhoz, felhasználása is ugyanolyan széleskörű, azonban az íze markánsabb. Eredetét tekintve Indonéziából származik - ezt I. is alátámasztja, ugyanis utazásai során, Indonéziában nagyon sok tempehből készült ételt evett. Néhány üzletben már kapható a tempeh vagy megrendelhető online, azonban, ha nem juttok hozzá, helyettesítsétek tofuval. Ez a fekete borsos, enyhén csípős karfiolos tempeh ragu megmozgatja az ízlelőbimbókat, szóval feltétlenül érdemes kipróbálni! Fekete borsos fokhagymás karfiol tempeh Hozzávalók 4 főre: - 250 g tempeh, vékony csíkokra felszeletelve - 340 g karfiol, apró rózsákra felaprítva - 3 közepes fej lilahagyma, felaprítva - 10 nagy gerezd fokhagyma, fokhagymapréssel összenyomva - 1 evőkanál friss, hámozott, reszelt gyömbér - 1 teáskanál chili pehely (vagy ízlés szerint friss chili) - 1 teáskanál fekete bors - 3 evőkanál szójaszósz - 2 evőkanál víz + még több a főzés során - 20 g nádcukor - 3 evőkanál kókuszolaj vagy olívaolaj Egy nagy serpenyőben hevítsük fel a kókuszolajat, majd dinszteljük meg rajta a lilahagymát. Közben adjuk hozzá a chili pelyhet, a fokhagymát és a gyömbért. Alacsony lángon főzzük kb. 10 percig úgy, hogy ne égjen meg. Egy kis tálkában keverjük össze a szójaszószt a cukorral és vízzel. Vegyük erősebbre a lángot, majd adjuk a fokhagymás keverékhez a csíkokra szelt tempeht. Jól keverjük át, hogy a tempeht mindenhol befedje a fokhagymás alap. Öntsük hozzá a szójaszószos cukros vizet, főzzük 2-3 percig, majd adjuk hozzá a karfiolt. Keverjük meg, tegyünk rá fedőt és főzzük 5 percig. Ezután vegyük le a fedőt és főzzük, pirítsuk addig, amíg a tempeh és a karfiol kicsit megpirul. Adjunk még hozzá 2-3 evőkanál vizet, hogy ne égjen le. A végén zárjuk el alatta a gázt és szórjuk meg a fekete borssal. Tálaljuk azonnal. Mi főtt barnarizzsel ettük.

« Zabtejszínes-tofus-póréhagymás-brokkolis spagetti Kétfázisú, könnyű arcápoló krém házilag »



Szerintünk ez is ízleni fog …



Legfrissebbek ugyaninnen

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!